Kolumnit

SDP tarvitsee uusia eväitä, raikasta uudistuspolitiikkaa ja annoksen rohkeutta

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

Vaalit on käyty ja on aika analysoida tulosta. Valtakunnallisesti SDP sijoittui toiseksi ja kannatusta tuli 19,4 %. Tätä ei voi pitää voittona, vaikka viime kuntavaaleista 10 000 ääntä tulikin lisää. Myös äänioikeutettujen määrä on noussut 90 000:lla. Yhteiskunnallinen tilanne on myös varsin eri nykyään. Asiat on aina laitettava perspektiiviin, vaikka se tekisikin totuudesta epämiellyttävän. SDP oli ainoa vaalit hävinnyt oppositiopuolue.

Ensinnäkin edellisten kuntavaalien aikaan SDP oli hallituksen valtiovarainministeripuolueena kantamassa vastuuta vaikeista ajoista. Toisena on nostettava esiin perussuomalaisten romahdus viime vaaleista. Puolue menetti 80 000 ääntä. Kolmantena on mainittava nykyisen hallituksen politiikka: sote-uudistus huolettaa monia, työmarkkinapäätöksien jyrääminen heikensi monen työntekijän asemaa sekä muun muassa koulutukseen ja opintotukeen ajetut massiiviset leikkaukset ovat aiheuttaneet ymmärrettävästi närää. Neljäntenä asiana huomionarvoista on SDP:n kohtalaisen hyvin onnistunut ehdokasasettelu 2017 kuntavaaleissa: kokoomuksen ehdokasmäärä laski meitä selvästi enemmän.

Nämä kaikki ovat asioita, joiden vaikutus voisi potentiaalisesti olla positiivinen demareille. Silti kannatusmuutoksemme on miinusmerkkinen.

Vakuuttava selitys ei ole Helsingin pormestarivaalin asetelma. Se ei näyttänyt esimerkiksi vasemmistoliittoa haittaavan. Taustalla on paljon laajemmat syyt. On syytä tunnustaa, että SDP tarvitsee uusia eväitä. Jos kaikki olisi täysin kunnossa ja tulevaisuuden visiomme kirkas, olisimme voittaneet nämä vaalit selvästi. Yksittäisiä hienoja voittoja saimme toki muun muassa Porissa, Raumalla, Lahdessa, Kemissä ja Rovaniemellä.

Jos kaikki olisi täysin kunnossa ja tulevaisuuden visiomme kirkas, olisimme voittaneet nämä vaalit selvästi.

Vihreät ovat kuitenkin näiden vaalien kiistaton voittaja. Vihreät nosti valtakunnallisesti äänimääränsä viime vaalien 213 000:sta 319 000:een. Se on aikamoinen tulos ja tapahtui monella paikkakunnalla demareiden kustannuksella. Eräs kaverini kommentoikin mielestäni osuvasti: Vihreät ovat liberaaleja sosialidemokraatteja. Tämän on viimein herätettävä meidät ajattelemaan. Kuntavaaleissa vihreät antoi meille tasoitusta noin 36 00 henkilöä lyhyemmällä ehdokaslistalla, mutta eduskuntavaaleissa tasoitusta ei enää tule.

Toivoa tulevaisuudesta antaa hieno sukupolvi nuoria tekijöitä, joiden luotan kantavan vastuuta kunnissa ympäri maan. Nuoria valtuutettuja valittiin kutakuinkin saman verran kuin viimeksi ja moni teki upeita tuloksia. Kuten puoluekokouksessakin näimme: SDP:ssa on käynnissä upea nuorten esiinmarssi. Siitä se ei jää kiinni.

Asiat perspektiiviin – SDP tarvitsee uusia eväitä.

On kuitenkin tunnustettava tosiasiat. SDP tarvitsee uusia eväitä, raikasta uudistuspolitiikkaa ja annoksen rohkeutta, jotta menestymme tulevaisuudessa.

Suomi, hyvinvointivaltio ja liberaali demokratia tarvitsevat tulevaisuuteen katsovan, tosiasiat tunnustavan ja uudistavan SDP:n. Tuloksesta on vedettävä rehelliset johtopäätökset.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat