Politiikka

SDP:n budjettilääkkeet 2018: Oppivelvollisuus pidemmäksi, varhaiskasvatus uusiksi, rahat takaisin korkeakouluille

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen

Pääoppositiopuolueen SDP:n hetki sitten julkaistu vaihtoehtobudjetti tarjoaa oikeudenmukaisen ja eteenpäin katsovan vaihtoehdon hallituksen kylmälle politiikalle. SDP haluaa, että kasvu kuuluu kaikille suomalaisille – ei vain harvoille ja valituille.

– Politiikan on vahvistettava ihmisten luottamusta. Politiikan on oltava oikeudenmukaista. Politiikan tulee vahvistaa uskoa tulevaisuuteen. Nykyisessä tilanteessa talouspolitiikan päähuomion on oltava kolmessa asiassa:

Kasvu kantamaan tulevaisuuteen – se kuuluu kaikille

– Yhteiskunnan eheys ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä julkisen talouden kestävyys edellyttävät nykyistä huomattavasti korkeampaa työllisyysastetta varsinkin tulevina vuosikymmeninä. Työllisyyttä parantavat uudistukset on aloitettava nyt.

Työllisyyden tukemiseksi pitkällä aikavälillä SDP esittää oppivelvollisuuden pidentämistä, varhaiskasvatuksen uudistamista, korkeakoulutuksen määrän lisäämistä ja koulutustason nostamista ja aktiivisen työvoimapolitiikan merkittävää tehostamista ja sen resurssien lisäämistä.

– Talouskasvu perustuu ennen kaikkea tuottavuuden kasvuun. Sen ytimessä ovat korkea osaaminen ja koulutettu väestö, panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä aktiivinen, uudistumista tukeva elinkeinopolitiikka. Näihin on otettava määrätietoinen ote. SDP:n vaihtoehto korjaa hallituksen politiikan yhden räikeimmän epäkohdan eli satojen miljoonien eurojen leikkaukset koulutuksesta.

– Kasvua ja työllisyyttä tukevat uudistukset on toteutettava oikeudenmukaisella tavalla niin, että ne vahvistavat ihmisten osallisuutta yhteiskunnassa, vähentävät turvattomuutta ja epävarmuutta ja luovat uskoa tulevaan. Kaikki on pidettävä mukana. Jos tässä ei onnistuta, ja taloudellinen ja sosiaalinen epävarmuus kasvavat, luottamus poliittisiin ja muihin yhteiskunnan instituutioihin rapautuu. Sellaisen kehityksen seuraukset voivat olla yllättäviä ja vakavia, kuten olemme viime vuosina eri puolilla maailmaa nähneet. Kyse on ennen kaikkea talouspolitiikan valinnoista. SDP:n vaihtoehdossa kipeimmät pienituloisiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset perutaan. Lisäksi esitämme pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa vahvistavan paketin.

Veropolitiikan keskeisenä tavoitteena SDP:llä on oikeudenmukainen sekä kasvua ja työllisyyttä tukeva verojärjestelmä, jossa verojen maksaminen perustuu maksukykyyn. Verotusta pitää korjata siihen suuntaan, että omalla työllään tulee toimeen ja voi elättää perheensä. Sosialidemokraattien vaihtoehdossa pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkkeensaajien sekä työttömien verotusta kevennetään ja veropohjaa laajennetaan aliverotetun finanssisektorin suuntaan

– Sosialidemokraatit tarjoaa mallin oikeudenmukaiseen talouden sopeuttamiseen. Silloin ei tarvitse leikata lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja työttömiltä. Vaihtoehdossamme tarjoamme konkreettisia esityksiä työllisyyden edistämiseksi tässä ja nyt. Suomi on nostettava työlinjalle. Sosialidemokraattien vaihtoehto on vastuullisempi, sillä velkaa otamme vähemmän kuin hallitus. Haluamme pitää kiinni tärkeimmästä kilpailukykytekijästämme — osaamisesta. Tulevaisuudesta ei pidä leikata, SDP haluaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat