Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

D-analyysit

SDP:n kimppuun käydään nyt ay-liikkeen kautta – jos nykyinen hallituspohja jatkaa, ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistuu ennen kuin vuosikymmen vaihtuu

Istock
Pääkirjoitukset

DEMOKRAATTI

SDP:n pää-äänenkannattaja

Tämä hallituskausi on osoittanut karusti, miten pitkälle porvarihallitus on valmis menemään ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvallan romuttamiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Sipilän hallitus on halunnut hylätä kolmikantaisen työelämän pelisäännöistä neuvottelun ja samalla uhmannut yli 70-vuotiasta sopimusyhteiskuntaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Aivan viime hädässä pääministeri Sipilä on näennäisesti perunut pakkotoimet, mutta epäluottamus nykyhallituksen ja ay-liikkeen välillä on erittäin syvä.

Ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa ei siis päätetä vain tulevasta hallituspohjasta vaan isosti myös ammattiyhdistysliikkeen asemasta Suomessa. Porvaripuolueet käyvät tällä hetkellä gallup-johtaja SDP:n kimppuun ay-liikkeen kautta. Jo nyt on aistittavissa, että jos nykyinen hallituspohja jatkaa, palkansaajien saama ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistuu ennen kuin vuosikymmen vaihtuu. Tämänkin vuoksi SDP:n reilu vaalivoitto ja pääministerin pesti torppaavat porvaripuolueiden suuren unelman.

Kyseessä onkin ideologinen taistelu, jossa vastakkain on ikivanha joukkovoiman ja pääoman välinen taistelu.

Sosiaalinen media on pullollaan ay-vastaisia kommentteja. Ay-liikkeen yleishyödyllisen yhteisön status tuntuu kriitikoita erityisesti närästävän. Ay-liikkeen noin miljardin euron sijoitusvarallisuus haluttaisiin verolle, vaikka tuotto jäisi vain 20 miljoonaan euroon. Kun ay-liikkeen sijoitusvarallisuutta verrataan vaikkapa eläkeyhtiöiden satojen miljardien europottiin, puhutaan noin 0,5 prosentin osuudesta. Suomen taloutta ei siis ay-liikkeen sijoitusvarallisuuden verotuksella pelastettaisi.

Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto on viime aikoina noussut jälleen uhmakkaan Twitter-keskustelun pohjaksi. SDP:n veroasiantuntija Lauri Finér kertoo Veropolitiikka-blogissaan yllättyneensä, miten isolla tykillä ammutaan ay-kärpästä. Kyseessä onkin ideologinen taistelu, jossa vastakkain on ikivanha joukkovoiman ja pääoman välinen taistelu. Finér kuitenkin muistuttaa, että ammattiyhdistystoiminta kuuluu länsimaisen yhteiskunnan perusarvoihin; jokaisella on oikeus järjestäytyä ja pitää puoliaan. Hän toteaa, että ay-jäsenmaksu ei ole suora tuki ammattiyhdistysliikkeelle vaan verovähennys palkansaajalle. Vähennys lasketaan vain tehdystä työstä, eikä se lankea automaattisesti ay-liikkeen tilille.

Elämme poliittisesti siis erittäin kuumia aikoja. Eduskuntavaaleihin on alle puoli vuotta, ja poliittinen retoriikka kovenee koko ajan. SDP:n ja ay-liikkeen välille halutaan piirtää yhtäläisyysmerkki. Hyvä esimerkki on SAK:n ajama lisäys irtisanomislakiin, jossa työntekijän ikä ja kokemus vaikuttaisivat merkittävästi irtisanomisjärjestykseen. Tässä kohtaa SDP on huomattavasti maltillisempi eikä aja sukupolvien välille kilpailuasetelmaa.

Olennaista on, että porvarimedian tavoin jaksamme kärsivällisesti oikoa vääriä mielikuvia ja valeuutisia. Nyt kaivataan sitä kuuluisaa taistelua!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE