Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Sipilä evästää seuraajaansa: ”Ei kannata lähteä tavoittelemaan päävoittoja” – puolueen alamäki ei huolestuta

LEHTIKUVA / AKSELI MURAJA

Kuka johtaa keskustaa? Puheenjohtaja Juha Sipilä naurahtaa kysymykselle ja sanoo, että puolueessa on ollut selvät säännöt johtokuvioista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Sovimme puoluejohdossa niin, että minä vedän hallitusneuvottelut ja ministerivalinnat loppuun ja sen jälkeen menemme ministeri- ja eduskuntaryhmän johdon julkisuudella, Sipilä sanoi Iisalmessa keskustan ministeriryhmän ja työvaliokuntien kesäkokouksessa.

Kesän aikana järjestely on kuitenkin herättänyt hämmennystä julkisuudessa. Hallituskumppani vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on esimerkiksi esittänyt kritiikkiä siitä, että on ollut epäselvää, kuka keskustaa oikeastaan tällä hetkellä johtaa.

Sipilä ilmoitti luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta huhtikuisen vaalitappion jälkeen. Uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuun alussa.

Paikasta kisaavat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Lisäksi kiinnostuksensa on ilmaissut hartolalainen Jari Tasanen.

Sipilä huomauttaa esittäneensä alun perin, että ylimääräinen puoluekokous olisi pidetty jo juhannuksena.

– Mutta kyllä minä pidän tätä parempana. On ollut rauhassa aikaa tälle puheenjohtajakierrokselle ja -kampanjalle. Monien vaalien jälkeen ihmiset ovat heränneet tähän puheenjohtajakampanjaan, Sipilä arvioi.

”Kyllä se latu sieltä varmasti löytyy.”

Keskustan kannatuslukemat ovat laahanneet alhaisissa lukemissa. Toissa viikolla julkistetussa Ylen mittauksessa kannatus oli 12,6 prosenttia.

Sipilä ei ota suoraan kantaa siihen, missä vaiheessa keskustan kannatuksen pitäisi kääntyä. Hän korostaa, että seuraavan puheenjohtajan ei kannata lähteä tavoittelemaan pikavoittoja, vaan pitkäjänteistä suunnanmuutosta.

– Nyt olemme vaalikauden alussa ja nyt tehdään sitten linjauksia tästä eteenpäin. Uusi puheenjohtaja ottaa sitten oman roolin ja paikkansa. En minä ole näistä gallupeista huolissani, Sipilä sanoo.

Sipilä toivoo, että hänen seuraajansa saa vahvan mandaatin syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa ja aikaa näyttää kykyjään myös pidemmälle kuin vain seuraavaan puoluekokoukseen, joka on ensi kesänä.

Julkisuudessa on myös keskusteltu hallituskumppaneiden erimielisyyksistä, esimerkiksi keskustan ja vihreiden välillä. Sipilä kuvailee keskustelua ”alkuvaiheen sondeeraukseksi”, eli tunnusteluksi.

– Kyllä se latu sieltä varmasti löytyy.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE