Sipilä ja Orpo: Nämä syyt ratkaisivat hallitusyhteistyön katkeamisen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitivät tänään tiedostustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Siihen nähden, että hallitus on kaatumassa, he vaikuttivat jopa helpottuneilta.

He kertoivat, miksi he esittävät eduskuntaryhmileen, ettei yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ole mahdollista jatkaa.

Pääministeri Sipilän mukaan jo perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen toimintakyky jatkaa päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi. Sipilän mukaan Jussi Halla-ahon kansa käytiin tänään aamupäivällä Kesärannassa perusteellinen keskustelu.

Pääministeri kiitti Halla-ahoa avoimesta, suorasta ja rehellisestä keskustelusta ja kehui tätä ”älykkääksi ja analyyttiseksi puoluejohtajaksi, joka tietää, mitä haluaa”.

Sipilä ja Orpo uskovat, että Halla-aholla oli aito halu käydä hallitusohjelmaa läpi. Sipilä sanoi uskovansa, että Halla-ahon ensisijainen tavoite oli jatkaa hallituksessa.

Sipilän mukaan hallitusohjelman yksityiskohdista, maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioistakin olisi päästy yhteisymmärrykseen.

Brysselistä johtaminen ei toimisi.

Tämän jälkeen Sipilä siirtyi ongelmakohtiin ja alkoi puhua arvopohjasta, luottamuksesta ja toimintakyvystä. Näissä hän sanoi näkevänsä liian suuria riskejä. Ongelma oli myös se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä. Sipilä näki siinä hankaluuden. Hallituksen ja puheenjohtajien eli trion toiminta on niin nopeaa, ettei se toimisi.

Sipilän mukaan Halla-aholla oli ajatus rakentaa puolueen johtamista varapuheenjohtajiston ja puoletoimiston varaan.

– Vierastimme tällaista toimintatapaa, Sipilä sanoi.

Orpo ja Sipilä viestivät asiansa me-muodossa eli monikon ensimmäisessä persoonassa, Orpo toi tosi välillä asioita kokoomuksen kannalta esiin.

Sipilä totesi myös, että vaikka Halla-aho ei nostanut esiin ministeriniä, oli pääteltävissä, että tarjolla olisi ollut nimiä, joilla ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyisi olla. Hän kieltäytyi mainitsemasta nimiä.

”Jyväskylästä tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni.”

Myös Orpo kiitti trion keskusteluja tänään aamupäivällä kesärannassa rehdeiksi ja hyviksi. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa hyvässä yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa.

Orpo puhui yleisellä tasolla ihmisoikeuksista, mittaamattomasta ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteesta länsimaisen demokratian perustana. Ne eivät ole liturgiaa. Hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Orpo sanoi edelleen yleisesti, että kokoomus ei voi olla missään hallitusyhteistyössä, joka ei sitoudu näihin arvoihin. Vihapuhetta tai syrjintää ei hyväksytä.

Tämän jälkeen Orpo siirtyi perussuomalaisiin. Hänen mielestään Jyväskylästä, jossa perussuomalaisten puoluekokous oli, tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni. Puolueen linjaukset ja johto muuttuivat. Orpo sanoi, etteivät uudet tehtävät pyyhi pois sitä, mitä on aiemmin sanottu tai kirjoitettu.

Orpon mukaan trion kesken käytiin aamupäivällä hyvässä hengessä keskustelut, mutta ohjelmallisiin kysymyksiin, arvoihin ja käytännön toimintakykyyn jäi paljon avoimia kysymyksiä. Hän nosti esiin Eurooppa-politiikan, jossa ollaan kehittämässä integraatiota esimerkiksi puolustusyhteistyön muodossa.

– Maahanmuuttopolitiikkaa Halla-aho korostaa paljon, mutta tavalla, jota meidän on vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Sipilä tarkensi vielä ja sanoi, että Halla-ahon ajatukset EU:sta poikkeavat siitä, mitä on hallitusohjelmassa, jonka mukaan integraatiota edistetään eikä vastusteta.

Sipilän mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittisia linjauksia on jo nyt venytetty äärimmilleen – eli käytännössä kiristetty – ja päätöksenteko voisi käydä mahdottomaksi.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Facebookissa sanonut tehneensä Sipilälle ja Orpolle selväksi, että hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät hallitukselle, mutta perussuomalaiset edellyttävät, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle oli.”

Sipilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa kysymyksellä, jossa nähtiin, että Halla-aho on katsonut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen olleen keskustelujen kynnyskysymys.

Pääministeri vastasi tähän, että siitä on yhteinen käsitys ja ohjelma.

– Sikäli kun sen puitteissa pysytään, yhteisymmärrys on. Sen kiristämiseen eri tavoin valmius onkin sitten jo toinen juttu, Sipilä jatkoi.

– Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä. Kun päätöksiä tehdään nämä pitää sovittaa yhteen, pitää pystyä kompromisseja tekemään, Sipilä sanoi.

– En myöskään koe, että maahanmuuttopolitiikka olisi erityisesti, mihin tämä kariutui, Petteri Orpo jatkoi ja sanoi, että kyse oli kokonaisuudesta vaikka maahanmuuttopolitiikka saattoi korostua.

Orpon mukaan politiikassa on paljon kyse siitä, mikä on sävy, tavoitteet ja asennoituminen erilaisiin ratkaisuihin.

Kyse oli Orpon mukaan myös hallitusohjelman tulkinnasta eri asioissa.

– Pitää olla yhteinen ymmärrys mihin sitoudutaan, mitä tavoitellaan ja mille periaatteille ja arvopohjalle se rakennetaan.

– Itse korostin hänelle (Halla-aholle) sitä, että että kyse ei pelkästään hallitusohjelmaan sitoutumisesta vaan laajemmin hallitusohjelman periaatteiden hyväksymisestä, Orpo sanoi.

Keskustelua aiheesta

Tarja Filatov järkyttyi natsien marssista: ”En kyennyt kirjoittamaan sanaakaan, koska asia tuntui niin absurdilta”

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov kommentoi Facebook-päivityksessään viime päivien keskustelua uusnatsien marssista Tampereella.

Filatovin mukaan hän ei kyennyt kirjoittamaan aiemmin sanaakaan, koska asia tuntui niin absurdilta.

”Edellisellä viikolla eduskuntaan oli jaettu vastarintaliikkeen kirjanen, joka oli ihan sitä itseänsä, Hitler-linjaa.”

Filatov palauttaa mieleen saksalaisen teologin Martin Niemöllerin kuuluisat sanat.

”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.

Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.

Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.

Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

Vuonna 1892 syntynyt Niemöller päätyi itsekin natsien keskitysleireille toisen maailmansodan aikana, mutta selvisi ja kuoli Länsi-Saksassa vuonna 1984.

”Kauneinta sinussa on luonto ja metrojunan häivähdys puiden takana” – Heinäluoma suitsuttaa kotikulmiaan Kirkko ja kaupunki-lehdessä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Eero Heinäluoma toivoo Mellumäen säilyttävän yhteisöllisyyden ja naapurista välittämisen kulttuurin.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on asunut Helsingin Mellunmäessä 1990-luvun alusta alkaen.

Heinäluoma kertoo suhteestaan itähelsinkiläiseen noin 8 500 asukkaan pienkerrostalovaltaiseen alueeseen Kirkko ja kaupunki -lehden Rakas lähiö -sarjassa, jossa eri alojen tunnetut ihmiset kertovat kotilähiöstään.

– Vuonna 1991 muutimme nykyiselle asuinseudulle. Mellunmäki oli sellainen rauhallinen, tavallaan arvostettu lähiö, Heinäluoma kertoo juttuun liittyvällä videolla.

– Se oli niin sanotusti haluttu paikka, hän muistelee.

Vaikka Mellunmäessäkin on muutoksia tapahtunut, rauhallisuus ja luonto ovat siellä edelleen läsnä.

Heinäluoma kuvaa mellunmäkeläisiä vastaanottavaisiksi ja ystävällisiksi. Ihmiset välittävät toisistaan.

– Kyllä täällä on hyvä meininki ja elää yhteishenki edelleeen, hän kehuu.

Annetun lauseenalun Kauneinta sinussa on hän jatkaa: kesäinen luonto ja oranssisen metrojunan vilahdus puiden välistä.

Eero Heinäluoman parhaat muistot Mellunmäestä liittyvät siihen aikaan, kun hän vietti aikaa leikkipuistossa lastensa kanssa.

Tuomioja Ylelle: ”On hyvin kyseenalaista, että Jemenin sotaan osallistuviin maihin on viety aseita”

Kuva: Lehtikuva

Lähi-idän osuus Suomen sotatuoteviennistä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen, kertoo maanantaina julkaistu raportti.

Suomalaisen SaferGlobe-ajatushautomon raportin mukaan kolmen Lähi-idän maan osuus sotatuoteviennistä oli viime vuonna liki 63 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2002 alkavan tilastoinnin aikana, raportissa todetaan.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Lähi-itään suuntautuvassa aseviennissä on suuria ongelmia.

– Lähi-idässä ei ole juurikaan demokratioita, eikä ole juurikaan sellaisia maita, jotka eivät olisi jossain konfliktissa osapuolena joko suoraan tai epäsuorasti. Näin ollen on hyvin kyseenalaista, että esimerkiksi Jemenin sotaan osallistuviin maihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on viety aseita, Tuomioja kommentoi Yle Uutisille tänään.

Kaikkiaan Suomen aseviennin arvo on raportin mukaan kaksinkertaistunut vuosina 2002–2016.

Kun Tuomioja itse aiemmin toimi ulkoministerinä, asevienti puhutti ja joskus myös äänestytti hallituksessa.

– Yksi tapaus on, jossa hallitus päätti äänestyksen jälkeen toisin kuin ulkoministeriö oli lausunnossaan esittänyt vientiluvan myöntämisestä Saudi-Arabiaan. Minusta se oli silloin virhe ja on sitä edelleen, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä aseviennin sääntöjä pitäisi kunnioittaa.

– Pidetään kiinni niistä periaatteista, että suomalaisia aseita ei päädy konfliktien osapuolten käsiin eikä niitä käytetä ihmisoikeusloukkauksiin ei suoraan eikä epäsuorasti, hän määrittelee linjan Ylelle.

Viime vuonna suurin osa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui kolmeen Lähi-idän toimijaan.

”Minusta se oli silloin virhe ja on sitä edelleen.”

Paavo Arhinmäki on tyrmistynyt Suomen kasvavasta asekaupasta Lähi-itään. (Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki pitää moraalittomana kasvavaa asekauppaamme Lähi-itään ja erityisesti Arabiemiirikuntiin, joka on sotinut maaliskuusta 2015 lähtien Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Arhinmäen mukaan näyttää myös siltä, että asekauppaa Lähi-idän alueelle halutaan kasvattaa, sillä Patria tavoittelee parhaillaan uutta suurta kauppaa Qatarin kanssa.

– Suomen aseviennin on oltava vastuullisempaa ja kestävämpää. Suomi ei voi viedä aseita sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Suomen tulee edistää Lähi-idän vakautta lopettamalla aseviennit Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan, Arhinmäki toteaa tiedottessaan.

Sekä Tuomioja että Arhinmäki ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäseniä.

”Poikakin on aina oikeassa” – Laatunen niputti tarinalla Wahlroosin asiantuntijuuden

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Björn Wahlroosin (kuvassa) perustuslakinäkemykset eivät vakuuta EK:n eläkkeellä olevaa työmarkkinajohtajaa Lasse Laatusta. Laatunen on itse juristi.

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos esittää tänään ilmestyvässä Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Hiljainen vallankumous -pamfletissa lukuisia perustuslain kehitysehdotuksia.

Esimerkiksi lakien perustuslaillisuuden arviointi pitäisi antaa erilliselle perustuslakituomioistuimelle tai korkeimmalle oikeudelle. Wahlroos on myös huolestunut siitä, että valiokunta on riippuvainen ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä.

Tänään julkaistiin myös tutkija Matti Hirvolan (Kalevi Sorsa -säätiö) tutkimus Luottamuksen loppu? Sipilän hallituksen työmarkkinapolitiikasta.

EK:n eläkkeellä olevalta työmarkkinajohtajalta Lasse Laatuselta kysyttiin julkaisutilaisuudessa kantaa Wahlroosin näkemyksiin.

Laatunen oli lehtitietojen varassa. Hän kertoi kuitenkin tarinan 1980-luvulla kokoontuneesta työryhmästä, jota veti Nalle Wahlroosin isä Bror ”Buntta” Wahlroos.

Laatunen kertasi, miten Nalle (Björn Wahlroos) oli vasta silloin tulossa ensi kertoja julkisuuteen. Muoviteollisuuden toimitusjohtaja kysyikin Buntalta, oliko Nalle tämän poika.

– Buntta vastasi, että on, ja poikakin on aina oikeassa. Kun tänään lehdestä luin että Nalle Wahlroos on myös perustuslakiasiantuntija, jossain määrin se tietysti yllätti. Mutta kun muistin Buntan sanat, ajattelin, että näinhän se tietysti on, Laatunen tarinoi.

”Kansanedustajat eivät hallitse tehtäväänsä.”

Laatunen itse ei usko siihen, että suomalaista politiikkaa voitaisiin rakentaa sen varaan, että perustuslakia lähdetään muuttamaan nopeissa sykleissä. Perustuslain pitää pikemminkin elää vuosikymmeniä, jotta se tulee koetelluksi.

– Toistaiseksi ei ole keksitty parempaa perustuslain mittaaamisen tapaa kuin nykyinen perustuslakivaliokunta. Puolueet voivat katsoa peiliin, jos asiantuntijat pyörittävät perustuslakivaliokuntaa. Sehän on vain osoitus siitä, että valiokunnan jäsenet, kansanedustajat eivät hallitse tehtäväänsä. Jäsenillä pitää olla niin hyvä juridinen osaaminen, että he pystyvät argumenteillaan kyseenalaistamaan oikeustieteen asiantuntijoiden esiinnostamat seikat.

Laatusen mielestä tilanne ei paranisi yhtään sillä, että korkeimmasta oikeudesta tehtäisiin perustuslain tulkitsija tai luotaisiin erillinen perustuslakituomioistuin.

– Ei se viisaus siellä ole sen enempää. Etukäteiskontrolli on toimiva. Olen tässä Wahlroosin kanssa eri mieltä.

Tutkija Matti Hirvola painottaa, että puolueiden pitää kantaa vastuu siitä, ketä perustuslakivaliokuntaan nimetään ja siitä että heillä on riittävä osaaminen.

Perinteisesti perustuslakivaliokunnan paikat ja puheenjohtajuus on mielletty merkittäviksi paikoiksi.

– Tämä ei ehkä ole täysimääräisesti toteutunut viimeisten eduskuntavaalien jälkeen, Hirvola kuitenkin toteaa.

Koska valiokunnan arvostus on laskenut, hän arvioi asiantuntijoiden roolin vahvistuneen.

– Puolueiden pitää miettiä asiaa uudemman kerran, Hirvola summaa.

Sipilän hallituksen suosio pomppasi kyselyssä, joskin korkea se ei ole vieläkään

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Noin kolmasosa suomalaisista arvioi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin.

Kansalaisten arvio hallituksen toiminnasta on hieman kirkastunut, sillä viime vuonna vastaavaan aikaan hieman yli neljännes arvioi hallituksen onnistuneen melko hyvin tai hyvin.

Kantar TNS:n perinteisessä puoluebarometrissä keskustan kannattajat ovat tyytyväisempiä hallituksen toimintaan kuin kokoomuksen kannattajat. Keskustalaisista 20 prosenttia arvioi hallituksen toiminnan hyväksi ja 63 prosenttia melko hyväksi. Kokoomuslaisten keskuudessa vastaavat luvut ovat 11 ja 59 prosenttia.

Hallituksen arvosana on lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Kantar TNS on kysynyt puoluebarometrissaan vastaavia tietoja toukokuusta 1991 alkaen.

Oppositiopuolueiden kannattajat suhtautuvat tietenkin hallitukseen kriittisemmin. Yli neljä viidesosaa perussuomalaisten, SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista suhtautuu hallitukseen kriittisesti.

Suomalaiset suhtautuvat puolueista myönteisimmin vihreisiin, johon lähes puolet vastanneista suhtautuu erittäin tai melko positiivisesti. Seuraavaksi myönteisimmin suhtaudutaan kokoomukseen ja SDP:hen.

Kantar TNS:n kyselyyn vastasi 2.–9. lokakuuta 1 227 suomalaista, jotka edustavat 15–74-vuotiaita. Äänestämistä koskevat kysymykset esitettiin äänestysikäisille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta