Turva – Hymy

Sipilä ja Orpo: Nämä syyt ratkaisivat hallitusyhteistyön katkeamisen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitivät tänään tiedostustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Siihen nähden, että hallitus on kaatumassa, he vaikuttivat jopa helpottuneilta.

He kertoivat, miksi he esittävät eduskuntaryhmileen, ettei yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ole mahdollista jatkaa.

Pääministeri Sipilän mukaan jo perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen toimintakyky jatkaa päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi. Sipilän mukaan Jussi Halla-ahon kansa käytiin tänään aamupäivällä Kesärannassa perusteellinen keskustelu.

Pääministeri kiitti Halla-ahoa avoimesta, suorasta ja rehellisestä keskustelusta ja kehui tätä ”älykkääksi ja analyyttiseksi puoluejohtajaksi, joka tietää, mitä haluaa”.

Sipilä ja Orpo uskovat, että Halla-aholla oli aito halu käydä hallitusohjelmaa läpi. Sipilä sanoi uskovansa, että Halla-ahon ensisijainen tavoite oli jatkaa hallituksessa.

Sipilän mukaan hallitusohjelman yksityiskohdista, maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioistakin olisi päästy yhteisymmärrykseen.

Brysselistä johtaminen ei toimisi.

Tämän jälkeen Sipilä siirtyi ongelmakohtiin ja alkoi puhua arvopohjasta, luottamuksesta ja toimintakyvystä. Näissä hän sanoi näkevänsä liian suuria riskejä. Ongelma oli myös se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä. Sipilä näki siinä hankaluuden. Hallituksen ja puheenjohtajien eli trion toiminta on niin nopeaa, ettei se toimisi.

Sipilän mukaan Halla-aholla oli ajatus rakentaa puolueen johtamista varapuheenjohtajiston ja puoletoimiston varaan.

– Vierastimme tällaista toimintatapaa, Sipilä sanoi.

Orpo ja Sipilä viestivät asiansa me-muodossa eli monikon ensimmäisessä persoonassa, Orpo toi tosi välillä asioita kokoomuksen kannalta esiin.

Sipilä totesi myös, että vaikka Halla-aho ei nostanut esiin ministeriniä, oli pääteltävissä, että tarjolla olisi ollut nimiä, joilla ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyisi olla. Hän kieltäytyi mainitsemasta nimiä.

”Jyväskylästä tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni.”

Myös Orpo kiitti trion keskusteluja tänään aamupäivällä kesärannassa rehdeiksi ja hyviksi. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa hyvässä yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa.

Orpo puhui yleisellä tasolla ihmisoikeuksista, mittaamattomasta ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteesta länsimaisen demokratian perustana. Ne eivät ole liturgiaa. Hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Orpo sanoi edelleen yleisesti, että kokoomus ei voi olla missään hallitusyhteistyössä, joka ei sitoudu näihin arvoihin. Vihapuhetta tai syrjintää ei hyväksytä.

Tämän jälkeen Orpo siirtyi perussuomalaisiin. Hänen mielestään Jyväskylästä, jossa perussuomalaisten puoluekokous oli, tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni. Puolueen linjaukset ja johto muuttuivat. Orpo sanoi, etteivät uudet tehtävät pyyhi pois sitä, mitä on aiemmin sanottu tai kirjoitettu.

Orpon mukaan trion kesken käytiin aamupäivällä hyvässä hengessä keskustelut, mutta ohjelmallisiin kysymyksiin, arvoihin ja käytännön toimintakykyyn jäi paljon avoimia kysymyksiä. Hän nosti esiin Eurooppa-politiikan, jossa ollaan kehittämässä integraatiota esimerkiksi puolustusyhteistyön muodossa.

– Maahanmuuttopolitiikkaa Halla-aho korostaa paljon, mutta tavalla, jota meidän on vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Sipilä tarkensi vielä ja sanoi, että Halla-ahon ajatukset EU:sta poikkeavat siitä, mitä on hallitusohjelmassa, jonka mukaan integraatiota edistetään eikä vastusteta.

Sipilän mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittisia linjauksia on jo nyt venytetty äärimmilleen – eli käytännössä kiristetty – ja päätöksenteko voisi käydä mahdottomaksi.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Facebookissa sanonut tehneensä Sipilälle ja Orpolle selväksi, että hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät hallitukselle, mutta perussuomalaiset edellyttävät, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle oli.”

Sipilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa kysymyksellä, jossa nähtiin, että Halla-aho on katsonut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen olleen keskustelujen kynnyskysymys.

Pääministeri vastasi tähän, että siitä on yhteinen käsitys ja ohjelma.

– Sikäli kun sen puitteissa pysytään, yhteisymmärrys on. Sen kiristämiseen eri tavoin valmius onkin sitten jo toinen juttu, Sipilä jatkoi.

– Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä. Kun päätöksiä tehdään nämä pitää sovittaa yhteen, pitää pystyä kompromisseja tekemään, Sipilä sanoi.

– En myöskään koe, että maahanmuuttopolitiikka olisi erityisesti, mihin tämä kariutui, Petteri Orpo jatkoi ja sanoi, että kyse oli kokonaisuudesta vaikka maahanmuuttopolitiikka saattoi korostua.

Orpon mukaan politiikassa on paljon kyse siitä, mikä on sävy, tavoitteet ja asennoituminen erilaisiin ratkaisuihin.

Kyse oli Orpon mukaan myös hallitusohjelman tulkinnasta eri asioissa.

– Pitää olla yhteinen ymmärrys mihin sitoudutaan, mitä tavoitellaan ja mille periaatteille ja arvopohjalle se rakennetaan.

– Itse korostin hänelle (Halla-aholle) sitä, että että kyse ei pelkästään hallitusohjelmaan sitoutumisesta vaan laajemmin hallitusohjelman periaatteiden hyväksymisestä, Orpo sanoi.

Keskustelua aiheesta

Ali Jahangiri avautuu Nordean rasismikohussa: ”Vastaavanlaisia kokemuksia myös itselläni – vaihdoinkin pankkia”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Yle Puhe -kanavalle radio-ohjelmaa tekevän Yagmur Özberkanin kohtelu Nordean asuntolainaneuvottelussa nostatti eilen kohun. Iltalehti kertoi, että Özberkan oli varannut perjantaina poikaystävänsä kanssa ajan Nordean konttoriin asuntolainaneuvottelua varten.

”Naistyöntekijä kutsui meidät sisään. Hän ei kätellyt, esitellyt itseään eikä ottanut katsekontaktia vaan sanoi, että tulkaa perässä huoneeseen. Se oli vähän hassua.

”Hänen ensimmäinen kysymyksensä meille oli, että kuinka kauan olette asuneet Suomessa.”

”Totesin hänelle, että miten se tähän liittyy? Sitten sanoin, että tarpeeksi kauan, 25 vuotta. Tarkoituksenani oli jatkaa lausetta ja sanoa, että uskon meidän täyttävän varmasti kriteerit.”

Özberkan ei IL:n mukaan ehtinyt saada lausettaan loppuun, kun pankkivirkailija avautui.

”Hän tokaisi, että takaisin kotimaahan sitten, ja naurahti.”

Nordea pahoitteli myöhemmin työntekijänsä käytöstä.

Koomikko Ali Jahangiri kertoo hänkin Twitterissä kokemuksistaan Nordean kanssa asioimisesta.

”Vastaavanlaisia kokemuksia Nordean kanssa myös itselläni. Rahaliikenteen jäädyttämistä ”vedoten nimeen ja synnyinpaikkaan”. Vaihdoinkin pankkia lopulta. Jos Yagmur Özberkan haluat, voin vinkata suomen parhaimman pankin parhaimman pankkiirin :)”

Jahangirin mukaan sama ihminen pyysi toistuvasti samaa selvitystä toimistani.

”Tätä jatkui pari vuotta. Uudessa pankissa ei vastaavanlaista ongelmaa.”

Jahangirin mukaan tapahtuneista on jo monta vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Äiti oli maan povessa” – lapsiasiavaltuutettu kertoo käsittämättömästä tilanteesta: Vanhus kuoli lokakuussa, kaupunki laskutti kotihoidosta tammikuulle

Kuva: Thinkstock

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila osallistuu keskusteluun vanhusten kotihoidosta. Espoon kaupungin vanhusten kotihoidossa esiintyvät vakavat ongelmat ovat nousseet julkisuuteen viime viikkoina. Helsingin Sanomien uutisen mukaan vanhuksen epäillään kuolleen Espoon kotihoidossa sattuneen laiminlyönnin vuoksi keväällä 2017.

Kurttila kertoo Facebook-sivuillaan saaneensa itsekin yhteydenoton vanhusten asioista.

”Kaupunki oli laskuttanut vanhuksen kotihoidosta tammikuulle, kun vanhus kuoli lokakuussa. Omaisille oli kova paikka. Yritettiin todistella, että hoitamassa oli käyty, vaikka äiti oli jo maan povessa.”

Kurttila on sydämistynyt tilanteesta.

”Ei näin. Retuperällä. Sekä moraali että toiminta. Häpeä. Suomi tarvitsee ikäpolitiikkaa – lapsi- ja vanhusväestön eli elämän alku- ja loppuvaiheen asioissa yhtymäkohtia.”

SDP:n kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen otti aiemmin tänään kantaa vanhusten tilanteeseen.

– Eri puolilta Suomea on jo pidemmän aikaa kuulunut samanlaisia hätähuutoja sekä omaisilta että ammattilaisilta. Henkilöstön vähäisyyden ja liian suuren työmäärän vuoksi ei inhimillistä eikä kuntouttavaa hoitoa voida toteuttaa.

Äänestysvilkkaus on noussut jo 21,6 prosenttiin, ja näissä vaalipiireissä on ollut vilkkainta

Kuva: Lehtikuva

Viikonlopun ennakkoäänestys on sujunut hiukan hitaammin kuin arkipäivinä viime viikolla. Tänään äänensä on käynyt antamassa yli 142 000 ihmistä.

Äänestysvilkkaus on nyt noussut jo 21,6 prosenttiin. Tahti on kuitenkin ollut vilkkaampi kuin viime presidentinvaaleissa, sillä silloin lauantain ennakkoäänestyspäivän jälkeen oltiin 18 prosentissa.

Kaikkiaan presidentinvaaleissa on oikeusministeriön tulospalvelun mukaan annettu yli 915 000 ääntä. Naiset ovat olleet miehiä ahkerampia äänestämään, sillä naisäänestäjiä on kertynyt yli 515 000, miehiä hiukan yli 400 000.

Satakunnan ja Lapin vaalipiireissä on äänestetty ahkerimmin. Satakunnassa äänioikeutetuista 27,2 prosenttia on käynyt uurnilla, Lapissa osuus on 26,7 prosenttia.

Kotimaan ennakkoäänestyksen viimeinen päivä on tiistaina, ja presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 28. tammikuuta.

Keskustelua aiheesta

Sopu syntyi mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan – Minna Helle paljasti asian Twitterissä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan löytyi lauantaina sopu. Asiasta kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelijan edellisenä yönä jättämän sovintoesityksen, joten maanantaista alkaen uhanneet työnseisaukset peruuntuivat. Samalla poistui myös Teollisuusliiton alalle asettama ylityökielto.

Valtakunnansovittelijan mukaan saavutettu palkkaratkaisu vastaa tasoltaan tähän mennessä syntyneiden liittokierroksen työehtosopimusten mukaista linjaa.

Sopimuksen palkkaratkaisut neuvotellaan paikallisesti sekä tänä että ensi vuonna. Sovintoehdotuksen mukainen työehtosopimus on voimassa marraskuun 2019 loppuun saakka.

Keskustelua aiheesta

Näin Juha Sipilä hehkuttaa murska-arvostelun saanutta ”aktiivimallia” – väläyttää ”unelmaduuniin vievän polun aukeamista”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hehkuttaa työllisyysastetta, joka on nyt 70,4 %:ia.

”Näin hyvä marraskuinen lukema on nähty viimeksi vuonna 1990. Mutta se on selvää, että tähänkään ei voida tyytyä. Hallituksen 72 prosenttiakin on vain välitavoite matkalla kohti pohjoismaisia työllisyyslukemia, joihin myös Suomen on päästävä.”

Sipilä sanoi tänään Viitasaarella, että hallitus jatkaa Suomen uudistamisen ja kehittämisen tiellä koko kautensa loppuun.

”Kintaat eivät saa pudota, vaan talous ja työllisyys on saatava kestävälle pohjalle ja julkinen talous tasapainoon.”

Pääministeri sanoo, että valtion velkaantuminenkin on taittunut.

”Velaksi eläminen loppuu näillä näkymin viimeistään vuonna 2021.”

Sipilän mukaan Suomi on silti myös toisenlaisten haasteiden edessä.

”Työpaikkoja on auki enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen. Myös vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä on kasvanut. Joillekin aloille on erittäin vaikea saada avoimia tehtäviä täytettyä. Tähän on nyt suunnattu erityistoimia.”

Sipilä korostaa yrittäjyyttä.

”Vaikka suuremmatkin yritykset parantavat juoksuaan, työllistyminen on jo pitkään ollut pienten ja keskisuurien yritysten varassa. Hallitus on päättänyt pidentää koeaikaa, takaisinottovelvoitetta lyhennetty ja määräaikaisuus tehty helpommaksi sopia, jotta kynnys palkata uusi työntekijä yritykseen olisi entistä matalampi.”

Pääministeri otti Viitasaarella kantaa myös suurta polemiikkia synnyttäneeseen työttömien ns. aktiivimalliin. Hän sanoo, että mallilla kannustetaan etsimään edes lyhytaikaista työtä.

”Vähimmäisvaatimus on tehdä yhteensä kahdeksantoista tuntia työtä kolmen kuukauden jaksossa. Se tarkoittaa noin kolmen tunnin työrupeamaa joka toinen viikko. Työtä voivat tarjota sekä kotitaloudet, kolmannen sektorin yhteisöt, kunnat että yritykset.”

Sipilä kannustaa yrittäjiä tarttumaan tilaisuuteen.

”Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista.”