tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Sipilä ja Orpo: Nämä syyt ratkaisivat hallitusyhteistyön katkeamisen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitivät tänään tiedostustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Siihen nähden, että hallitus on kaatumassa, he vaikuttivat jopa helpottuneilta.

He kertoivat, miksi he esittävät eduskuntaryhmileen, ettei yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ole mahdollista jatkaa.

Pääministeri Sipilän mukaan jo perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen toimintakyky jatkaa päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi. Sipilän mukaan Jussi Halla-ahon kansa käytiin tänään aamupäivällä Kesärannassa perusteellinen keskustelu.

Pääministeri kiitti Halla-ahoa avoimesta, suorasta ja rehellisestä keskustelusta ja kehui tätä ”älykkääksi ja analyyttiseksi puoluejohtajaksi, joka tietää, mitä haluaa”.

Sipilä ja Orpo uskovat, että Halla-aholla oli aito halu käydä hallitusohjelmaa läpi. Sipilä sanoi uskovansa, että Halla-ahon ensisijainen tavoite oli jatkaa hallituksessa.

Sipilän mukaan hallitusohjelman yksityiskohdista, maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioistakin olisi päästy yhteisymmärrykseen.

Brysselistä johtaminen ei toimisi.

Tämän jälkeen Sipilä siirtyi ongelmakohtiin ja alkoi puhua arvopohjasta, luottamuksesta ja toimintakyvystä. Näissä hän sanoi näkevänsä liian suuria riskejä. Ongelma oli myös se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä. Sipilä näki siinä hankaluuden. Hallituksen ja puheenjohtajien eli trion toiminta on niin nopeaa, ettei se toimisi.

Sipilän mukaan Halla-aholla oli ajatus rakentaa puolueen johtamista varapuheenjohtajiston ja puoletoimiston varaan.

– Vierastimme tällaista toimintatapaa, Sipilä sanoi.

Orpo ja Sipilä viestivät asiansa me-muodossa eli monikon ensimmäisessä persoonassa, Orpo toi tosi välillä asioita kokoomuksen kannalta esiin.

Sipilä totesi myös, että vaikka Halla-aho ei nostanut esiin ministeriniä, oli pääteltävissä, että tarjolla olisi ollut nimiä, joilla ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyisi olla. Hän kieltäytyi mainitsemasta nimiä.

”Jyväskylästä tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni.”

Myös Orpo kiitti trion keskusteluja tänään aamupäivällä kesärannassa rehdeiksi ja hyviksi. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa hyvässä yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa.

Orpo puhui yleisellä tasolla ihmisoikeuksista, mittaamattomasta ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteesta länsimaisen demokratian perustana. Ne eivät ole liturgiaa. Hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Orpo sanoi edelleen yleisesti, että kokoomus ei voi olla missään hallitusyhteistyössä, joka ei sitoudu näihin arvoihin. Vihapuhetta tai syrjintää ei hyväksytä.

Tämän jälkeen Orpo siirtyi perussuomalaisiin. Hänen mielestään Jyväskylästä, jossa perussuomalaisten puoluekokous oli, tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni. Puolueen linjaukset ja johto muuttuivat. Orpo sanoi, etteivät uudet tehtävät pyyhi pois sitä, mitä on aiemmin sanottu tai kirjoitettu.

Orpon mukaan trion kesken käytiin aamupäivällä hyvässä hengessä keskustelut, mutta ohjelmallisiin kysymyksiin, arvoihin ja käytännön toimintakykyyn jäi paljon avoimia kysymyksiä. Hän nosti esiin Eurooppa-politiikan, jossa ollaan kehittämässä integraatiota esimerkiksi puolustusyhteistyön muodossa.

– Maahanmuuttopolitiikkaa Halla-aho korostaa paljon, mutta tavalla, jota meidän on vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Sipilä tarkensi vielä ja sanoi, että Halla-ahon ajatukset EU:sta poikkeavat siitä, mitä on hallitusohjelmassa, jonka mukaan integraatiota edistetään eikä vastusteta.

Sipilän mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittisia linjauksia on jo nyt venytetty äärimmilleen – eli käytännössä kiristetty – ja päätöksenteko voisi käydä mahdottomaksi.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Facebookissa sanonut tehneensä Sipilälle ja Orpolle selväksi, että hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät hallitukselle, mutta perussuomalaiset edellyttävät, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle oli.”

Sipilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa kysymyksellä, jossa nähtiin, että Halla-aho on katsonut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen olleen keskustelujen kynnyskysymys.

Pääministeri vastasi tähän, että siitä on yhteinen käsitys ja ohjelma.

– Sikäli kun sen puitteissa pysytään, yhteisymmärrys on. Sen kiristämiseen eri tavoin valmius onkin sitten jo toinen juttu, Sipilä jatkoi.

– Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä. Kun päätöksiä tehdään nämä pitää sovittaa yhteen, pitää pystyä kompromisseja tekemään, Sipilä sanoi.

– En myöskään koe, että maahanmuuttopolitiikka olisi erityisesti, mihin tämä kariutui, Petteri Orpo jatkoi ja sanoi, että kyse oli kokonaisuudesta vaikka maahanmuuttopolitiikka saattoi korostua.

Orpon mukaan politiikassa on paljon kyse siitä, mikä on sävy, tavoitteet ja asennoituminen erilaisiin ratkaisuihin.

Kyse oli Orpon mukaan myös hallitusohjelman tulkinnasta eri asioissa.

– Pitää olla yhteinen ymmärrys mihin sitoudutaan, mitä tavoitellaan ja mille periaatteille ja arvopohjalle se rakennetaan.

– Itse korostin hänelle (Halla-aholle) sitä, että että kyse ei pelkästään hallitusohjelmaan sitoutumisesta vaan laajemmin hallitusohjelman periaatteiden hyväksymisestä, Orpo sanoi.

Keskustelua aiheesta

Ylen selvitys: Ammattiliitoilla on miljardien eurojen varallisuus

Kuva: Kari Hulkko
Varakkain suurista liitoista on Metallityöväen liitto.

Ammattiliitoilla on miljardien eurojen varallisuus ja sijoitustuotot, ilmenee Ylen A-studion selvityksestä.

A-studio tutki suurimpien ammattiliittojen tilinpäätökset ennen kuin ne on toimitettava kesäkuun loppuun mennessä yhdistysrekisteriin.

Varakkain suurista liitoista on Metallityöväen liitto, joka on toukokuusta lähtien ollut Teollisuusliitto. Sillä on nettovarallisuutta yli 200 miljoonaa euroa.

Moni muu suurista liitoista pääsee 100 miljoonan sarjaan. Metallin perässä tulevat SAK:laiset liitot Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ja palvelualojen PAM.

Työmarkkinajärjestöt eivät yleishyödyllisinä yhteisöinä maksa tuotoistaan veroa. Lisäksi niiden jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Viime kädessä liiton jäsenet omistavat varallisuuden, mutta yleishyödyllinen yhteisö ei voi jakaa osinkoa.

Liitot kartuttavat sijoitustuotoillaan yleensä lakkokassaa.

Liitot kertovat kartuttavansa sijoitustuotoillaan yleensä lakkokassaa.

– Varallisuuden kerääminen perustuu vain siihen, että olemme riittävän uskottava, jos neuvottelut menevät jumiin. Työnantajapuolella on aina suurempi voima, opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo Ylen haastattelussa.

Luukkainen muistuttaa, että varallisuus hupenisi nopeasti lakon aikana.

– Jos koko jäsenkunta pantaisiin lakkoon kerralla, työtaistelurahastolla oltaisiin muutamia kymmeniä päiviä lakossa. Todennäköisempää on, että osa porukasta olisi lakossa ja osa töissä. Silloin rahasto tietysti kestäisi pidempään.

Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän.

Vertailun vuoksi Yle pyysi myös kymmenen suurimman työnantajaliiton tilinpäätökset.

Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän, mutta poikkeuksen tekee suurin työnantajaliitto Teknologiateollisuus. Se on 250 miljoonan euron varallisuudellaan rikkaampi kuin yksikään ammattiliitto.

Ylen selvityksen mukaan suurten työnantajajärjestöjen varallisuus on vain miljoonien luokkaa.

Keskustelua aiheesta

Pääministeri Sipilä: Sote-uudistus menee hyvään suuntaan ilman yhtiöittämisvelvoitetta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä pysähtyi seurueineen lounaalle Burger Kingiin Kiinan Dalianissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus menee hyvään suuntaan, jos yhtiöittämisvelvoitetta ei ole, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Pääministeri jaksaa uskoa siihen, että soten ongelmat ovat ratkaistavissa. Hänen mukaansa oli odotettavissa, että perustuslakivaliokunnalta tulee huomautettavaa soteen sisältyvästä valinnanvapauskokonaisuudesta.

Sipilä kertoo, että tulevan lausunnon mahdollisiin muutosvaatimuksiin on valmistauduttu hyvin.

Pöystin mukaan valinnanvapausmalli toimii hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

Keskustelu pakkoyhtiöittämisestä roihahti eilen eduskunnassa, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tunnusti, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Hän ei kuitenkaan nähnyt asiassa erityistä ongelmaa.

– Ei tämä yhtiöittäminen itsessään ole ollut mikään poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on. Kun olen asiaa selvittänyt, niin minun tietääkseni valinnanvapaudelle kuuluu hyvää, Orpo totesi.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo totesi Demokraatille, että mikäli pakkoyhtiöittämisestä päästään eroon ja valinnanvapautta valmistellaan huolellisemmin ajan kanssa, sote-uudistus siirtyy oikeaan suuntaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta vastaavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan valinnanvapausmalli tai erilaiset valinnanvapausmallit toimivat hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

– Näinhän on Ruotsissakin, hän sanoo Demokraatille tekstiviestitse.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevalle lausunnolleen.

Soini kohu-uutisen kiistämisestä: ”Puolueen puheenjohtaja puolustaa puolueen yhtenäisyyttä kaikin laillisin keinoin”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja on nyt Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kansanedustaja. Uuden puolueen nimeksi tulee Sininen tulevaisuus.

Demokraatti palasi eduskunnassa tänään ulkoministeri, kansanedustaja Timo Soinin (Uusi vaihtoehto) kanssa muutaman viikon takaisiin tapahtumiin.

Lännen Media oli 3.6. tehnyt kuuluksi tulleen uutisensa, jonka mukaan Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta, mikä myöhemmin kävi tarkalleen toteen.

Jo samana päivänä 3.6. Timo Soini kiisti jyrkin sanoin uutisen. ”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä”, hän kirjoitti blogiinsa.

Kysymys kuuluukin, oliko virhe mennä kiistämään kirjoitus niin kovaa.

– Ei tietenkään ollut. Puolueen puheenjohtaja puolustaa puolueen yhtenäisyyttä kaikin laillisin keinoin. Tosiasia on se, että minä johdin puoluetta 20 vuotta ja se pysyi kasassa. Kolmen päivän jälkeen puolue oli marginalisoinut itsensä ja hajonnut, Soini sanoo ja viittaa perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksen tapahtumiin.

Moni on vaikuttanut hyvinkin pettyneeltä Soinin toimintaan. ”Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole”, oli esimerkiksi otsikoitu Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistu toimittaja Yrjö Raution jäähyväishenkinen kolumni.

Ilmassa on ollut kokemus, että periaatteen mieheksi julistautunut Soini ei pitänyt periaatteitaan.

– Kansan syvät rivit ovat puolella. Älämölö on somessa, Soini kuitenkin näkee.

Oliko teillä tieto, kun kiistitte Lännen Median artikkelin, että tällainen 20 hengen ryhmä mahdollisesti tulee?

– Agenttitarinoita, Soini katsoo yhä.

Eli edelleen pidätte niitä agenttitarinoita, ihan oikeasti?

– Totta kai.

Keskustelua aiheesta

Sote-uudistuksen toimeenpanosta vastaava Pöysti: ”Valinnanvapausmalli toimii hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä”

Kuva: Lehtikuva / Seppo Samuli
Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta vastaavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan valinnanvapausmalli tai erilaiset valinnanvapausmallit toimivat hyvin ilman pakkoyhtiöittämistä.

– Näinhän on Ruotsissakin, hän sanoo Demokraatille tekstiviestitse.

Pöysti näkee, että yhtiöittämisvelvoitteen poisto antaa paremmat mahdollisuudet säilyttää integroidut tuotantokokonaisuudet.

Hänen mukaansa myös kustannusten läpinäkyvyyden turvaaminen on tärkeää.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi.

Keskustelu pakkoyhtiöittämisestä roihahti tänään eduskunnassa, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tunnusti, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Hän ei kuitenkaan nähnyt asiassa erityistä ongelmaa.

– Ei tämä yhtiöittäminen itsessään ole ollut mikään poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on. Kun olen asiaa selvittänyt, niin minun tietääkseni valinnanvapaudelle kuuluu hyvää, Orpo totesi.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo totesi aikaisemmin Demokraatille, että mikäli pakkoyhtiöittämisestä päästään eroon ja valinnanvapautta valmistellaan huolellisemmin ajan kanssa, sote-uudistus siirtyy oikeaan suuntaan.

Perustuslakivaliokunta on asettanut tämän viikon takarajaksi valinnanvapautta ja maakuntauudistusta koskevalle lausunnolleen.

Hallituspuolueitten sanasota sotesta kiihtyy – Pertti Salolaiselta raju kommentti Twitterissä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Hallituspuolueiden kansanedustajat tekevät nyt jatkuvasti erilaisia irtiottoja sote-asioissa.

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Pertti Salolainen kommentoi Twitterissä myrkyllisesti sotea ja kysyy perään, onko maakuntavaalien toteutuminen tammikuussa realismia. Salolainen on ennenkin kritisoinut sote-uudistuksen tiettyjä piirteitä.

– Maakuntasote alkaa maistua tosi happamalle. Julkisuusvauriot jo suuret. Maakuntavaalit noin puolen vuoden päässä!?! Realismi? Salolainen päivittää.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tänään eduskunnassa, että niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen.

Orpon lausunto herätti ihmetystä, sillä sote- ja maakuntauudistuksesta vasta odotetaan perustusvaliokunnan lausuntoa. Sen on määrä tulla tällä viikolla.

Keskustelua aiheesta