tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Sipilä ja Orpo: Nämä syyt ratkaisivat hallitusyhteistyön katkeamisen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo pitivät tänään tiedostustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Siihen nähden, että hallitus on kaatumassa, he vaikuttivat jopa helpottuneilta.

He kertoivat, miksi he esittävät eduskuntaryhmileen, ettei yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ole mahdollista jatkaa.

Pääministeri Sipilän mukaan jo perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen toimintakyky jatkaa päätösten määrätietoista eteenpäinvientiä tuli kyseenalaiseksi. Sipilän mukaan Jussi Halla-ahon kansa käytiin tänään aamupäivällä Kesärannassa perusteellinen keskustelu.

Pääministeri kiitti Halla-ahoa avoimesta, suorasta ja rehellisestä keskustelusta ja kehui tätä ”älykkääksi ja analyyttiseksi puoluejohtajaksi, joka tietää, mitä haluaa”.

Sipilä ja Orpo uskovat, että Halla-aholla oli aito halu käydä hallitusohjelmaa läpi. Sipilä sanoi uskovansa, että Halla-ahon ensisijainen tavoite oli jatkaa hallituksessa.

Sipilän mukaan hallitusohjelman yksityiskohdista, maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioistakin olisi päästy yhteisymmärrykseen.

Brysselistä johtaminen ei toimisi.

Tämän jälkeen Sipilä siirtyi ongelmakohtiin ja alkoi puhua arvopohjasta, luottamuksesta ja toimintakyvystä. Näissä hän sanoi näkevänsä liian suuria riskejä. Ongelma oli myös se, että Halla-aho johtaisi puoluetta Brysselistä. Sipilä näki siinä hankaluuden. Hallituksen ja puheenjohtajien eli trion toiminta on niin nopeaa, ettei se toimisi.

Sipilän mukaan Halla-aholla oli ajatus rakentaa puolueen johtamista varapuheenjohtajiston ja puoletoimiston varaan.

– Vierastimme tällaista toimintatapaa, Sipilä sanoi.

Orpo ja Sipilä viestivät asiansa me-muodossa eli monikon ensimmäisessä persoonassa, Orpo toi tosi välillä asioita kokoomuksen kannalta esiin.

Sipilä totesi myös, että vaikka Halla-aho ei nostanut esiin ministeriniä, oli pääteltävissä, että tarjolla olisi ollut nimiä, joilla ei olisi ollut sitä luottamusta, joka täytyisi olla. Hän kieltäytyi mainitsemasta nimiä.

”Jyväskylästä tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni.”

Myös Orpo kiitti trion keskusteluja tänään aamupäivällä kesärannassa rehdeiksi ja hyviksi. Ratkaisu tehtiin hänen mukaansa hyvässä yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa.

Orpo puhui yleisellä tasolla ihmisoikeuksista, mittaamattomasta ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteesta länsimaisen demokratian perustana. Ne eivät ole liturgiaa. Hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Orpo sanoi edelleen yleisesti, että kokoomus ei voi olla missään hallitusyhteistyössä, joka ei sitoudu näihin arvoihin. Vihapuhetta tai syrjintää ei hyväksytä.

Tämän jälkeen Orpo siirtyi perussuomalaisiin. Hänen mielestään Jyväskylästä, jossa perussuomalaisten puoluekokous oli, tuli kovin erilainen puolue kuin sinne meni. Puolueen linjaukset ja johto muuttuivat. Orpo sanoi, etteivät uudet tehtävät pyyhi pois sitä, mitä on aiemmin sanottu tai kirjoitettu.

Orpon mukaan trion kesken käytiin aamupäivällä hyvässä hengessä keskustelut, mutta ohjelmallisiin kysymyksiin, arvoihin ja käytännön toimintakykyyn jäi paljon avoimia kysymyksiä. Hän nosti esiin Eurooppa-politiikan, jossa ollaan kehittämässä integraatiota esimerkiksi puolustusyhteistyön muodossa.

– Maahanmuuttopolitiikkaa Halla-aho korostaa paljon, mutta tavalla, jota meidän on vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Sipilä tarkensi vielä ja sanoi, että Halla-ahon ajatukset EU:sta poikkeavat siitä, mitä on hallitusohjelmassa, jonka mukaan integraatiota edistetään eikä vastusteta.

Sipilän mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittisia linjauksia on jo nyt venytetty äärimmilleen – eli käytännössä kiristetty – ja päätöksenteko voisi käydä mahdottomaksi.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Facebookissa sanonut tehneensä Sipilälle ja Orpolle selväksi, että hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät hallitukselle, mutta perussuomalaiset edellyttävät, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni.

”Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista, ja ettei edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkumiselle oli.”

Sipilältä kysyttiin tiedotustilaisuudessa kantaa kysymyksellä, jossa nähtiin, että Halla-aho on katsonut maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen olleen keskustelujen kynnyskysymys.

Pääministeri vastasi tähän, että siitä on yhteinen käsitys ja ohjelma.

– Sikäli kun sen puitteissa pysytään, yhteisymmärrys on. Sen kiristämiseen eri tavoin valmius onkin sitten jo toinen juttu, Sipilä jatkoi.

– Haluan korostaa sitä, että ei ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja. On olemassa erilaisia arvoja puolueiden välillä, ihmisten välillä. Kun päätöksiä tehdään nämä pitää sovittaa yhteen, pitää pystyä kompromisseja tekemään, Sipilä sanoi.

– En myöskään koe, että maahanmuuttopolitiikka olisi erityisesti, mihin tämä kariutui, Petteri Orpo jatkoi ja sanoi, että kyse oli kokonaisuudesta vaikka maahanmuuttopolitiikka saattoi korostua.

Orpon mukaan politiikassa on paljon kyse siitä, mikä on sävy, tavoitteet ja asennoituminen erilaisiin ratkaisuihin.

Kyse oli Orpon mukaan myös hallitusohjelman tulkinnasta eri asioissa.

– Pitää olla yhteinen ymmärrys mihin sitoudutaan, mitä tavoitellaan ja mille periaatteille ja arvopohjalle se rakennetaan.

– Itse korostin hänelle (Halla-aholle) sitä, että että kyse ei pelkästään hallitusohjelmaan sitoutumisesta vaan laajemmin hallitusohjelman periaatteiden hyväksymisestä, Orpo sanoi.

Keskustelua aiheesta

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.