Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä Ylellä: Hallitus viilaa kehysriihessä aktiivimallia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus aikoo ensi viikon kehysriihessä paneutua eriarvoisuuden torjumiseen ja työvoimapulaan.

Sipilä kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että hallitus pohtii toimia, joita professori Juho Saaren johtamassa eriarvoisuutta pohtineessa työryhmässä esitettiin. Näitä ovat esimerkiksi toimet ylivelkaantuneitten ja asunnottomien tilanteen helpottamiseksi.

– Kun teimme hallitusohjelmaa, emme ajatelleet, että talouskehitys olisi ihan näin vahvaa. Nyt on ollut palkankorotuksiinkin varaa, ja erot perusturvan varassa elävien ja töissä käyvien välillä ovat kasvaneet, Sipilä taustoitti.

Toinen painopistealue kehysriihessä on työvoiman kohtaanto-ongelma. Tähän hallitus aikoo vastata antamalla täsmätukea muuntokoulutukseen. Sipilän mukaan on tärkeää, ettei hyvä työllisyyskehitys pysähdy siihen, että avoimia työpaikkoja ei saada täytetyksi.

Hallituspuolueet miettivät kehysriihessä myös muutoksia työttömyysturvan aktiivimalliin. Sipilän mukaan tiedossa on kahdenlaisia muutoksia: aktiivitoimiksi hyväksyttyjen koulutusten listaan on tulossa lisäyksiä ja työvoimahallinnolle on luvassa lisää resursseja. Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan ole pääsemässä aktiivimallin kriteerit täyttävien toimien listalle.

Sipilä kertoi, että keskustelua on käyty esimerkiksi liittojen järjestämistä koulutuksista sekä omaehtoisesta koulutuksesta.

– Sitten pystyisi kouluttautumaan koko maassa, myös netin välityksellähän voisi koulutusta hankkia, Sipilä sanoi.
Sipilän mukaan aktiivimallin niin sanottu kakkosvaihe on edelleen eteenpäin vietävissä eikä sitä olla perumassa. Hänen mukaansa hallitus haluaa kuitenkin nyt odottaa aktiivimallista saatavia kokemuksia ja lopullisia lukuja, jotka ovat tiedossa toukokuussa.

Lisää aiheesta

Kehysriihessä tuskin rukataan yritystukia.

Mauri Pekkarisen (kesk.) johtaman yritystukityöryhmän työtä Sipilä kiitteli. Hän sanoi olevansa harmissaan siitä, ettei ryhmä päässyt sopuun Pekkarisen esityksestä, joka Sipilän mielestä olisi ollut hyväksyttävissä.

Pääministeri ei näe ongelmaa siinä, että työryhmässä oli mukana etujärjestöjen kuten EK:n, SAK:n ja MTK:n edustajia.

– Jos meillä on niin heikkoja kansanedustajia, että yrityselämän edustus siellä heidän kantoihinsa vaikuttaa, kyllä he ovat väärässä tehtävässä. Kansanedustajan pitää pystyä ajattelemaan itsenäisesti, vaikka tulee painetta.

Sipilän mukaan on epätodennäköistä, että kehysriihessä päätettäisiin muutoksista yritystukiin.

– Itselläni on joitain ajatuksia siihen, mutta siitä pitäisi kaikkien hallituspuolueiden olla samaa mieltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE