Päätoimittajalta
20.4.2018 18:00 ・ Päivitetty: 14.8.2018 10:55
Sipilän hallitus näkee, että työttömyyden syyt ja vastuu ovat yksilöllä ja että vain ahdinko ajaa laiskat työttömät töihin
”Pannaan Suomi kuntoon”. Näin kaikui keskustan karaoke-veisuu ennen viime eduskuntavaaleja. Itsetuntonsa menettänyt maaseudun puolue sai uskonvahvistusta menestyneen yrittäjän ”neljän vuoden projektista”, jonka tavoitteena oli nostaa Suomi pitkästä taantumasta ja uudistaa suomalainen työelämä.
Talouden rattaat ovat lähteneet pyörimään kuin yskähtelevä diesel-veturi Pasilan asemalta. Kun muun Euroopan talous on jo vaihtanut turbomoottoriin, Suomen talouskasvu on edelleen euroalueen matalinta. Silti lupaavista talousnäkymistä on syytä olla riemuissaan. Työllisyysastekin lähenee hitaasti Pohjoismaista tasoa.
Suurta vahinkoa Sipilän hallitus ei siis ole Suomen talouskasvulle tehnyt. Sen sijaan työelämän uudistamisessa hallituksen toimet ovat olleet arveluttavia. Erityisesti Sipilän hallitusta näyttää risovan suomalainen sopimisen kulttuuri. Kaikesta näkee, että kolmikanta on hallitukselle tarpeeton muinaisjäänne, jota ilman työelämä uudistuisi huomattavasti sujuvammin.
Hallituksen on hyvin vaikea sietää, että työelämän uudistamiseen tarvitaan laajaa yhteisymmärrystä. Sunnuntain Iltalehdessä EK:n ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ilmaisi pettymystään hallituksen kehysriihen päätöksiin muistuttamalla, että työelämän rakenteisiin puuttuminen ja normien yksinkertaistaminen edellyttää samaan pöytään istumista. Tähän ei nykyhallitus Sipilän johdolla pysty. Kun alle 30-vuotiaiden työmarkkina-asemaan puututtiin, ei ammattiyhdistysliikkeeltä kysytty asiasta mitään. Laatunen jatkaa kirjoituksessaan hallituksen kritiikkiä sanomalla, ettei työoikeudellinen osaaminen näytä riittävän tämän kokoluokan asioiden hahmottamiselle. Vaikea olla asiasta eri mieltä.
Kun Suomen yrittäjät iloitsevat hiljaisesti työnantajan määräysvallan kasvusta, ammattiyhdistysliike on syystäkin huolissaan luottamusmiesjärjestelmän murenemisesta.
Suurin ongelma työelämän kehittämisessä näyttää olevan luottamuksen puute kolmikannan eri nurkissa. Hallitus heittelee jatkuvasti koepalloja etujärjestöjen suuntaan ja odottaa kieli pitkällä reaktioita. Sen jälkeen etujärjestöt argumentoivat ymmärrettävästi toisiaan vastaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin. Kun Suomen yrittäjät iloitsevat hiljaisesti työnantajan määräysvallan kasvusta, ammattiyhdistysliike on syystäkin huolissaan luottamusmiesjärjestelmän murenemisesta.
Ammattiyhdistysliikkeessä on ilmeistä katkeruutta Sipilän hallituksen toimintaa kohtaan. Kun kilpailukykysopimuksen yhteydessä luvattiin, ettei muita leikkauksia tällä hallituskaudella tule, oli työttömien aktiivimalli selkeä sopimusrike. Miten luottamusta on mahdollista ylläpitää, jos sanaan ei voi luottaa.
Lisää aiheesta
Hallitus on toiminnassaan hyvin ideologinen. Se ei näe työttömyyttä yhteiskunnallisena ilmiönä, johon voidaan puuttua parhaiten muuttamalla rakenteita ja kehittää työelämää kannustavammaksi. Tämä hallitus näkee, että työttömyyden syyt ja vastuu ovat vain yksilöllä. Vain ahdinko ajaa laiskat työttömät töihin. Ei aktiivimallin positiivinen nimi tee työttömyysturvan leikkauksesta kannustavaa.
Tasan vuoden päästä ollaan jo kovaa vauhtia rakentamassa maahamme uutta hallitusta. Etujärjestöt laativat nyt jo kiivaasti hallitusneuvotteluihin tavoitteita. Suomen tulevaisuuden kannalta on hyvin tärkeää, että tuleva hallitus osoittaa arvostusta hyvin toimivaa sopimusyhteiskuntaa kohtaan. Sen vuoksi SDP:n vaalivoitto ja vahva työelämän kysymysten ymmärtäminen ovat Suomen kasvun ja kehityksen tae.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.