Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sisäministeri väläytti rajamenettelypykälien valmistuvan ennen joulua

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Sisäministeri Mari Rantanen ja elinkeinoministeri Wille Rydman eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä tänään.

Oppositio on hoputtanut hallitusta kiirehtimään rajamenettelylakia, joka mahdollistaisi ilmeisen perusteettomien turvapaikkahakemusten käsittelyn jo rajalla tai sen lähellä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen lakiesityksen on arvioitu tulevan eduskuntaan keväällä, mutta sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla pykälien valmistuvan ministeriössä todennäköisesti jo ennen joulua.

- Tietojeni mukaan pykälät saataisiin valmiiksi jo ennen joulua ja päästäisiin lausuntokierrokselle ja nopeasti tänne eduskuntaan, Rantanen vastasi keskustan kansanedustajan Petri Honkosen kysymykseen aikataulusta.

Rajamenettelylakia koskeva esitys oli eduskunnassa jo viime hallituskaudella, mutta sitä ei ehditty käsitellä. Rantasen mukaan edellisen hallituksen esitys oli myös puutteellinen, koska se ei käyttänyt kaikkea EU:n direktiivin mahdollistamaa liikkumavaraa.

- Nyt tämä uusi esitys, joka meillä on ollut vireillä jo jonkin aikaa, käyttää koko direktiivien liikkumavaran, ja tarkoitus on tehdä siitä tiukka, Rantanen sanoi.

EU:n direktiivin mukaisen rajamenettelylain pyrkimyksenä on, että kielteinen turvapaikkapäätös voidaan antaa jo rajalla, eivätkä hakijat pääse liikkumaan rajalta Suomen alueelle tai edelleen muihin EU-maihin.

RAJAMENETTELY tarkoittaa, että perusteettomaksi arvioitu turvapaikkahakemus tulee ratkaista nopeutetusti neljän viikon kuluessa sen jättämisestä. Hakijalla on velvollisuus odottaa sen aikaa rajalla tai sen läheisyydessä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa.

Edellisen hallituksen esityksessä rajamenettely olisi ollut käytössä vain tietyissä tilanteissa. Rajamenettelyn mahdollistava lainsäädäntö on yksi keinoista, joilla voidaan torjua hybridivaikuttamista eli tilannetta, jossa vieras valtio pyrkisi laajamittaista maahanmuuttoa hyväksikäyttämällä painostamaan Suomea.

Sisäministeriöstä on kerrottu, että nykyinen hallitus aikoo tehdä turvapaikanhakijoiden rajamenettelystä käytännön, joka olisi voimassa jatkuvasti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE