Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Yksinäinen susi” – Slovakian pääministerin ampumisesta epäillylle syytteet murhan yrityksestä

AFP / LEHTIKUVA

Slovakian pääministerin Robert Ficon ampumisesta epäiltyä miestä vastaan on nostettu syytteet murhan yrityksestä, maan sisäministeri Matus Sutaj Estok kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Estokin mukaan ampumisen taustalla oli poliittinen motiivi.

-  Tekijä oli yksinäinen susi, jonka tekoja kiihdyttivät presidentinvaalit, koska hän ei ollut tyytyväinen niiden lopputulokseen.

Slovakian varapääministeri Robert Kalinak kertoi aikaisemmin, että Ficon tila on saatu vakautettua, mutta se on edelleen erittäin vakava.

-  Yön aikana lääkärit onnistuivat vakauttamaan potilaan tilan. Valitettavasti se on edelleen hyvin vakava, koska vammat vaativat monimutkaista hoitoa.

FICOA hoidetaan Banska Bystrican sairaalassa. Sairaalan johtajan Miriam Lapunikovan mukaan pääministerin leikkaus kesti yöllä viisi tuntia ja siinä oli mukana kaksi eri lääkäriryhmää.

-  Pääministeri pysyy edelleen teho-osastolla, Lapunikova kertoi.

Toinen Slovakian varapääministeri, Tomas Taraba, kertoi myöhään keskiviikkona uskovansa Ficon selviävän ampumisessa saamistaan vammoista.

Sisäministerin mukaan ampumisesta epäilty on 71-vuotias kirjailija.

Vahvistamattomien paikallisten mediatietojen mukaan epäilty ampuja olisi poliittinen aktivisti, kertoo BBC. Epäilty otettiin kiinni Handlovan kaupungissa, jossa pääministeriä ammuttiin.

Epäillyn poika on kommentoinut slovakialaiselle aktuality.sk-uutissivustolle, ettei hänellä ole ollut mitään tietoa isänsä suunnitelmista tai ampumiseen johtaneista syistä. Pojan mukaan hänen isällään oli laillinen ase.

SISÄMINISTERI Estok sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että pääministeriin kohdistuneen hyökkäyksen motiivi vaikuttaa poliittiselta, ja että päätös hyökkäyksen tekemisestä olisi syntynyt pian presidentinvaalien jälkeen. Ficon tukema Peter Pellegrini voitti huhtikuun alussa järjestetyt Slovakian presidentinvaalit.

Sisäministerin mukaan hyökkääjä ampui viisi kertaa. Hän kertoi, että Ficoa ammuttiin vatsaan.

Sisäministeri syytti iskusta sosiaalisessa mediassa leviävää vihaa ja pyysi yhteiskuntaa “rauhoittumaan”.

-  Emme voi vastata vihaan vihalla.

Slovakian pian väistyvä presidentti Zuzana Caputova kutsui lausunnossaan ampumista hyökkäykseksi demokratiaa vastaan.

PÄÄMINISTERIÄ ammuttiin kulttuuritalon edessä Handlovan kaupungissa, jossa järjestettiin hallituksen tapaaminen. Uutiskanava CNN:n mukaan paikallinen media kertoi, että epäilty ampuja oli pääministeriä tervehtimään saapuneen pienen ihmisjoukon seassa kulttuuritalon ulkopuolella.

Handlova sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta.

Pääministeri Fico palasi valtaan viime syksynä järjestettyjen vaalien jälkeen, kun hänen johtamansa Smer-puolue otti vaalivoiton. Fico johti Slovakian hallitusta myös vuosina 2006-2010 sekä 2012-2018.

Lehdistöön edeltäjäänsä nihkeämmin suhtautuva ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia myötäilevä Fico vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista ja on esimerkiksi kyseenalaistanut Ukrainan suvereniteetin. Hän muun muassa lupasi vaalikampanjassaan, ettei antaisi Ukrainalle “luotiakaan”.

SLOVAKIA lopetti aseiden toimittamisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Fico valittiin pääministeriksi.

Slovakiassa on ollut laajoja mielenosoituksia esimerkiksi media-alalla kiistanalaisten muutosten takia. Arvostelijoiden mukaan uusi medialaki heikentää julkisen television ja radion puolueettomuutta.

Ampumista seuranneessa lehdistötilaisuudessa Ficon Smer-puoluetta edustava Slovakian parlamentin varapuhemies Lubos Blaha syytti mediaa pääministerin ampumiseen liittyen.

-  Te, liberaali media ja edistykselliset poliitikot olette syyllisiä. Robert Fico taistelee hengestään vihanne vuoksi.

Uutista päivitetty klo 15.53

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE