Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sopu sähkölaskujen hyvitysmallista on löytynyt – malli on lausunnoilla olleen ehdotuksen mukainen

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun sähkön kertahyvitysmallista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessa. Tuen saamisen keskeiset ehdot pysyivät samoina kuin lausuntokierroksella olleessa ehdotuksessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suurten sähkölaskujen kanssa kipuileville sähkönkäyttäjille tehtäisiin hyvitys takautuvasti. Hyvitys koskisi niitä, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Omavastuu olisi 90 euroa, ja hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta. Tuen enimmäismäärä olisi 700 euroa kuukaudessa.

Kertakorvaus näkyisi laskussa myöhemmin keväällä hyvityksenä alkutalven korkeista hinnoista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi jo maanantaina STT:lle, että lausuntopalautteen perusteella hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse tehdä mitään.

Lausunnoissa energiayhtiöt ovat katsoneet muun muassa, että takautuva hyvitys aiheuttaisi niille mittavat hallinto- ja kehityskulut, jotka päätyisivät lopulta asiakkaiden maksettavaksi.

Hallituksen esityksen yksityiskohtia viimeistellään vielä. Esitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

HALLITUSPUOLUEET sopivat myös, että sähkölaskujen maksuaikojen pidennystä voisi saada koko sähköenergian laskutetulle määrälle.

Tukien kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 412 miljoonaa euroa. Lausunnolla olleessa luonnoksessa takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen kustannusten arvioitiin olevan enintään noin 400 miljoonaa euroa.

Ehdotus lähti lausunnoille vailla poliittista sopua, sillä SDP ei vielä tuolloin kuitannut siinä ehdotettua 50 prosentin korvausprosenttia. STT:n tietojen mukaan muut puolueet olisivat todennäköisesti hyväksyneet luonnoksen jo siinä vaiheessa. SDP piti julkisuudessakin esillä ajatusta, että valtio maksaisi hyvitystä 70 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta. Tämän kuitenkin katsottiin suosivan hyvätuloisia.

Saila Kiuttu, Sanna Nikula / STT

Muokattu 25.1. klo 13.45: uutista ja otsikkoa päivitetty ajantasaisella tiedolla. Jutussa ja otsikossa kerrottiin aiemmin STT:n hallituslähteiden tiedoista, jotka ministeriö on sittemmin vahvistanut tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE