Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

7.11.2018 14:08 ・ Päivitetty: 7.11.2018 14:08

Sote-mietintäluonnoksia ei hyväksytty yksimielisesti – uudistus siirtyy seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.), valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sekä valiokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.) tapasivat mediaa eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä.

Pitkään odotettu naksahdus sote-uudistuksessa nähtiin tänään, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintöluonnoksensa valmiiksi. Hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät ennallaan, mutta valiokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksiin kuuluu, että valtion olisi korotettava kaikkien maakuntien kokonaisrahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa tai laajalle väestölle riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Valiokunta ehdottaa myös asiakassuunnitelmaa koskevaa sääntelyä muutettavaksi. Asiakassuunnitelma ei loisi asiakkaalle juridista oikeutta palveluihin eikä se olisi valituskelpoinen hallintopäätös.

”Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn”.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo olevansa helpottunut, että pitkä työ on nyt tehty ja mietintöluonnokset valmiit. Hänen mukaansa näyttää todennäköiseltä, että vielä nämä valtiopäivät saavat historiallisen sote-uudistuksen tehtyä.

Heikkisen mukaan muutaman viikon kuluttua nähdään, mitä perustuslakivaliokunta kokonaisuudesta sanoo. Sote-valiokunta viilasi hänen mukaansa hallituksen esityksen niin hyväksi kuin pystyi.

– Sen takia olen luottavainen. Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn, Heikkinen sanoi eduskunnassa.

Heikkinen sanoo, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saanut mitään lisäyksiä hallitukselta tai ministeriöiltä kesäkuun jälkeen, joten siksi valmista olisi hänen mukaansa voinut tulla jo aikaisemminkin.

– Se ei kuitenkaan himmennä iloa nyt tässä hetkessä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai sote-uudistusta koskevat mietintöluonnoksensa valmiiksi iltapäivällä. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedon heti kokouksen jälkeen.

Seuraavaksi luonnokset menevät perustuslakivaliokunnan puntaroitavaksi.

Sote-käsittelyssä riittää vielä askelia ja seuraavaksi vyyhti jatkaa peruslakivaliokuntaan.
Sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa mietintöluonnoksista, sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa vielä uudistuksen käsittelyä. Mietinnöt valmistuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnan toisen käsittelyn jälkeen.

Asian ensimmäisessä käsittelyssä mietintöluonnoksiin ei ole mahdollista sisällyttää vastalauseita.

Valiokunta ei kuitenkaan ole hyväksynyt mietintöluonnoksia yksimielisesti.

Kiuru ei lähtenyt tänään ottamaan kantaa jatkoaskelien aikataulusta.

– Perustuslakivaliokunta tekee oman arvionsa ja oman työskentelynsä pohjalta sitten työskentelee ja aikanaan viestikapula tulee meille takaisin, Kiuru sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli ilahtunut siitä, että tämä vaihe sote-käsittelyssä on takana. Saarikko uskoo päivän olevan erityisen tärkeä muun muassa ihmisille, jotka maakunnissa sotea valmistelevat.

– Yksi ovi sulkeutuu ja nyt katse on eteenpäin kohti eduskunnan suurta salia perustuslakivaliokunnan käsittelyn kautta, Saarikko sanoi.

Aikataulun lykkääntyminen aiheutti pykälämuutoksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt hallituksen lakiesityksiin lukuisia muutoksia perustuslakivaliokunnan viimekesäisen lausunnon pohjalta.

Perustuslakivaliokunta löysi hallituksen valinnanvapauslaista runsaasti korjattavaa. Suurimmat ongelmat liittyivät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen, jonka perustuslakivaliokunta arvioi riittämättömäksi erityisesti poikkeustilanteissa.

Heikkisen mukaan valiokunnan aikaa meni muun muassa siihen, että monia pykäliä piti muuttaa pelkästään aikataulun siirtymisen vuoksi. Hallitus päätti perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että maakuntien aloittaminen lykkääntyy vuodella eli vuoden 2021 alkuun ja sote-keskusten aloittaminen vuoden 2023 alkuun.

Edelleen maakunnat voivat silti aloittaa sote-keskukset myös aiemmin, jos ne ovat valmiita ja saavat siihen valtioneuvostolta luvan.

Uudistuksen koon ja merkityksen vuoksi, sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti poikkeuksellisesti julkaista mietintöluonnokset jo tässä vaiheessa. Niihin voi tutustua valiokunnan sivuilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU