Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

4.12.2023 07:33 ・ Päivitetty: 4.12.2023 08:03

Sote-uudistus kurittaa sinnittelijäkuntia – valtionosuusjärjestelmä loi vain uusia ongelmia

Pääministeri Jyrki Kataisen sinipunahallitusta yhdistävä liima oli niin sanottu kuntauudistus. Se yhdisti myös silloisen opposition ja muodostui koko vaalikauden kestopuheenaiheeksi.

Touko Aalto

Tarve kuntarakenneuudistukselle oli ilmeinen, mutta aika ja tapa toteuttaa sitä koitui sen kohtaloksi.

Uusi kuntauudistus on käynnissä, mutta sitä toteutetaan Kataisen hallituksesta julkilausutuista tavoitteista poiketen kuntien taloudellista ja toiminnallista itsemääräämisoikeutta muokaten. Isoin muutos on tietenkin ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirto kunnilta hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueuudistus on vaikutuksiltaan niin merkittävä, että sitä voi pitää hyvällä syyllä myös ensimmäisenä askeleena kehityskulussa, joka tekee hieman provosoiden ilmaisten nykyisistä maakunnista tulevaisuuden kuntia ja nykyisistä kunnista kaupungin­osia tai kyliä.

Tähän on vielä matkaa, mutta veden virtaussuunta näyttää selvältä: ikääntyvä väestö ja palvelurakenne keskittyvät kaupunkiseuduille ja alue- ja kuntarakenne eriytyvät entisestään kriisikuntavuosikymmenen saatossa.

Huomion­arvoista on se, että uusi kuntarakenneuudistus ei tapahdu juupas-eipäs-kuntarajakeskustelun kautta vaan kuntien tehtävien ja niitä ohjaavan rahoituksen muutoksella.

OLENNAISTA on se, minkälaiset taloudelliset ja toiminnalliset mahdollisuudet kunnilla on hyvinvointialueuudis­tuksen jälkeen satsata sivistys- ja elinvoimatehtävään ja vastata lakisääteisten tehtävien toteuttamisesta.

Kuntien verotulot laskevat tasaisesti kautta kuntakentän, mutta valtionosuuksien osalta alueiden ja kuntien vaihteluväli on suuri ja suurimmat valtionosuusvähennykset osuvat pääosin niihin alueisiin ja kuntiin, joilla taloushaasteet ovat valmiiksi suurimmat.

Valtionosuusjärjestelmä iskee eniten kuntiin, jotka ovat jo valmiiksi niin sanotusti sinnittelijöitä tai häviäjiä.

Sen sijaan, että valtionosuusjärjestelmä auttaisi tasaamaan kuntien ja alueiden eriytymiskehitystä sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa, se iskee eniten kuntiin, jotka ovat jo valmiiksi niin sanotusti sinnittelijöitä tai häviäjiä.

KOSKA kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitusmalli rakennettiin leikkaamalla vain kuntien veroja ja valtionosuuksia hyvinvointialueelle, luotiin uusia ongelmia ilman, että ratkaistiin vanhoja haasteita.

Valtionosuusjärjestelmän päivitystarve on tunnistettu, mutta se saadaan vastaamaan uudestaan tarkoitustaan aikaisintaan vuonna 2026. Kello tikittää.

Jokaisen kunnan tulee tunnistaa muutos ja sopeutua siihen, mutta jokaiselle kunnalle tulee olla edellytykset sopeutua muutokseen. Liian äkilliset muutokset kuntien valtionosuuksiin tai vaikkapa kunnallisten itsehallintoon kuuluvien tehtävien tekeminen ehdolliseksi tietystä väestöpohjasta eivät palvele kenenkään etua.

Jatkuva muutos on välttämätöntä, äkkimuutokset eivät.

Euro ja pakko ovat molemmat hyviä konsultteja, jotka laittavat kunnat arvioimaan kysymystä siitä, miten palvelut järjestettäisiin ja toteutettaisiin, jos ne pitäisi järjestää ja tuottaa ikään kuin puhtaalta pöydältä ja suunnittelutyö alkaisi nyt.

Tässä työssä auttaisi, jos kuntien itsehallintoa vahvistettaisiin ja erilaisten tehtävien sääntelyä kevennettäisiin ja erilaisia kuntakokeiluja mahdollistettaisiin aikaisempaa enemmän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU