Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Stoltenberg ja Orban sopivat, ettei Unkari estä Natoa tukemasta Ukrainaa

LEHTIKUVA / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Unkarin pääministeri Viktor Orban (takana) tapasivat tänään Budapestissä.

Unkari ei estä Natoa tukemasta Ukrainaa, mutta sen ei itse tarvitse osallistua sotilasliiton operaatioihin Naton ulkopuolella. Asiasta sopivat tänään Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Unkarin pääministeri Viktor Orban jännityksellä odotetussa tapaamisessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Stoltenberg ja Orban tapasivat Budapestissä, jossa he järjestivät yhteisen lehdistötilaisuuden puoliltapäivin.

Tilaisuudessa Stoltenberg kertoi sopineensa Orbanin kanssa, että Unkari pysyy sivussa Ukrainan sodasta, estämättä kuitenkaan muita Nato-liittolaisia tukemasta Ukrainaa. Unkari ei myöskään estä Natoa ottamasta johtavaa roolia Ukraina-tuen koordinoinnissa, Stoltenberg sanoi.

-  Pääministeri (Orban) ja minä olemme sopineet tänään, että Unkari ei estä muita liittolaisia ​​sopimasta taloudellisesta tuesta Ukrainalle (eikä haasta) Naton johtavaa roolia Ukrainan tuen koordinoimisessa, Stoltenberg sanoi Budapestissa.

Orbanin mukaan neuvottelut Naton pääsihteerin kanssa asiasta olivat olleet vaikeita mutta rakentavia.

-  Unkari ei lahjoita rahaa eikä lähetä ihmisiä tähän sotaan, eikä Unkarin alueita käytetä tähän sotaan, hän sanoi.

Orban kuitenkin varoitti, että haasteet eivät ole ohi, ja hän aikoo vastaisuudessakin jatkaa “Unkarin etujen mukaisten päätösten” kannattamista.

STOLTENBERG yrittää valmistella heinäkuun Nato-huippukokoukseen suunnitelmaa, jossa Nato lisäisi konkreettista tukea Ukrainalle. Alustavan suunnitelman mukaan Nato ottaisi suoremman roolin asetoimitusten koordinoimisessa sekä Ukrainan joukkojen kouluttamisessa.

Tähän mennessä jäsenmaiden Ukrainalle antamien aseiden toimituksia on koordinoinut Ukrainan suurin tukija ja Nato-maa, Yhdysvallat.

Nato haluaa nyt ottaa tämän roolin siltä varalta, että republikaanien presidenttiehdokas, ex-presidentti Donald Trump valittaisiin uudelleen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa marraskuussa. Trumpin valinta voisi vaarantaa Yhdysvaltojen tuen Ukrainalle, kulisseissa kerrotaan.

Stoltenberg yrittää myös saada Naton jäsenmaat sitoutumaan siihen, että sotilasliitto tukisi Ukrainaa vähintään 40 miljardin euron edestä vuosittain niin kauan kuin sota kestää.

UNKARI oli vastustanut suunnitelmaa, mutta keskiviikkoinen tapaaminen Budapestissa saattoi lievittää kitkaa osapuolten välillä.

Orban on toistuvasti syyttänyt länttä siitä, että Ukrainan tukeminen voi vetää lännen avoimeen sotaan Venäjän kanssa. Unkari on ylläpitänyt suhteita Venäjään sodasta huolimatta ja on kieltäytynyt antamasta aseellista tukea Ukrainalle.

Orban oli ennen tapaamista Budapestissa sanonut myös haluavansa “määritellä uudelleen” Unkarin paikan sotilasliitossa, jonka jäsen maa on ollut vuodesta 1999.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.26.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE