Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Stora Ensolta tyly uutinen työntekijöille, Paperiliiton puheenjohtajalta heti ehdotus Orpon hallitukselle

Nora Vilva

Metsäyhtiö Stora Enso on päättänyt lopettaa pysyvästi selluntuotannon ja ligniinin erottamisen Sunilan tehtaalla Kotkassa. Sulkemisen seurauksena Sunilasta irtisanotaan 240 ihmistä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Stora Enso ilmoitus sulkea Stora Enson Sunilan tehdas pysyvästi tuli vajaa viikko muutosneuvottelujen päättymisen jälkeen.

Paperiliiton puheenjohtajalla Petri Vanhalalla on ehdotus Sunilan varalta.

– Hallitusohjelman mukaan maan hallitus aikoo myydä valtion omistuksia 4 miljardilla eurolla. Olisiko nyt hyvä hetki myydä Sunilan tehdas? Näin yhtiö pääsisi irti laitoksesta, mutta Sunilassa voisi jatkua toiminta ja säästyä työpaikat, Vanhala ehdottaa tiedotteessa.

Vanhalan arvio on, että myynti saisi kannatusta hallituksessa ainakin perussuomalaisilta, jotka ennen eduskuntavaaleja pitivät esillä, kuinka tärkeää on säilyttää työpaikkoja Suomessa.

– Sunilasta irtisanottaviin osuvat hallituksen suunnittelemat leikkaukset työttömyysturvaan samoin kuin aikuiskoulutusrahan poisto.

Stora Enson sulkemispäätös on jo toinen lyhyen sisällä. Kesäkuussa yhtiö ilmoitti sulkevansa paperikonelinjan Anjalasta.

Vanhala sanoo tyrmistyneensä siitä, että työnantaja ilmoitti Sunilaa koskevan päätöksensä henkilöstölle Teams-kokouksessa. Tämä kertoo Vanhalan mielestä myös siitä, että Suomessa ei todellakaan ole vaikeaa sanoa irti ihmisiä:

– Tehtaiden lopetukset eivät voi olla pelkkä ilmoitusluontoinen asia.

Vanhala kommentoi Demokraatille jo kesäkuussa pitävänsä selvänä, ettei kaikkia Sunilan työntekijöitä saada sijoitettua Storan muihin toimipisteisiin. Myös alueellisesti sulkemispäätös on karu.

– Helvetin kova. Kymijoki jos puhdistuu metsäteollisuudesta tätä vauhtia, se on aika puhdas joki sitten kohta. Liian monta tehdasta sammunut sen varrelta, Vanhala sanoi tuolloin.

Paperiliiton puheenjohtajan mukaan ”pudotuspeli on käynnissä” ja tehtaiden sulkemiset tuskin jäävät vielä tähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE