Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

STT:n tiedot: Väkivaltaisessa maineessa olevan rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen huumeita suomalaisille katujengeille

Nora Vilva

Ruotsalaisen, äärimmäisen väkivaltaisessa maineessa olevan Dödspatrullen-rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen ja yrittäneen salakuljettaa Suomeen satoja kiloja huumeita. STT:n tietojen mukaan huumeita epäillään päätyneen ruotsalaisilta muun muassa suomalaisille katujengeille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Laajaa kokonaisuutta on tutkittu Suomen ja Ruotsin poliiseissa. Suomessa asiaa tutkii keskusrikospoliisi (KRP) ja Helsingin poliisi, ja tutkinta on loppusuoralla.

STT:n tietojen mukaan Suomen poliisi sai alkuvuodesta Ruotsin poliisilta tietoa Suomessa sijaitsevista osoitteista, minkä myötä epäilty huumeiden levitys alkoi paljastua. Huumeita epäillään tuodun Suomeen ainakin pohjoisen rajan kautta rekoilla, kerrotaan STT:lle useista eri lähteistä. Takavarikkoon on Suomessa päätynyt yli sata kiloa huumeita.

RUOTSALAISLEHTI Aftonbladet uutisoi tutkintaan liittyvistä kiinniotoista kesäkuussa. Kolme ihmistä kerrottiin otetun kiinni Tukholmassa ja Malmössä. Lehti kertoi, että kiinniotossa oli mukana Suomen ja Ruotsin poliisi. Myöhemmin Ruotsissa otettiin kiinni neljäs Dödspatrulleniin liittyvä epäilty.

Epäillyt ovat 21-25-vuotiaita. Kaikki neljä vangittiin toukokuun lopulla poissaolevina Helsingin käräjäoikeudessa. Kolme heistä on sittemmin luovutettu Suomeen, selviää julkisista pakkokeinotiedoista.

Törkeän huumausainerikoksen epäillään tapahtuneen kesäkuun 2022 ja toukokuun 2023 välillä Helsingissä. Yhden epäillyn kohdalla tekoaika alkaa vasta joulukuusta 2022.

Tutkinnasta kertoi maanantaina myös Helsingin Sanomat.

TUTKINTAAN liittyy myös iso asetakavarikko, josta Ruotsissa on uutisoinut Aftonbladet. Aftonbladet kertoi keväällä, että poliisi takavarikoi tuolloin Tukholman ulkopuolelta yli 20 asetta ja että takavarikko on mahdollisesti suurin vuosiin.

Dödspatrullen on toinen Tukholman alueella vuonna 2015 alkaneen verisen “Rinkeby-konfliktin” osapuolista. Dödspatrullenin ja sen vihollisen Shottazin välisessä ”jengisodassa” on kuollut vuosien varrella useita ihmisiä. SVT:n toimittajan Diamant Salihun Kunnes kaikki kuolevat -kirjassa kerrotaan, kuinka kahteen jengiin päätyneet nuoret olivat aiemmin kavereita keskenään. Kesällä 2015 tehty ryöstö ja ryöstösaaliin jakautumiseen liittyvä riita ajoivat kaverukset eri puolille, ja Dödspatrullen, Shottaz ja väkivaltainen kostonkierre saivat alkunsa. Useat Dödspatrullenin jäsenet istuvat parhaillaan vankeustuomiota murhista.

RUOTSIN jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Pelkästään syyskuun aikana Ruotsissa kuoli yli kymmenen ihmistä. Viimeaikaiset väkivaltaisuudet liittyvät Foxtrot-rikollisverkoston sisäisiin kiistoihin ja toisaalta kilpailuun Dalen-rikollisverkoston kanssa.

Foxtrot-verkoston johtaja Rawa Majid eli “Kurdikettu” majailee Turkissa ja on hankkinut itselleen Turkin kansalaisuuden, minkä vuoksi häntä ei ole voitu luovuttaa Ruotsiin.

Ruotsin poliisi kertoi maanantaina SVT:lle aloittavansa maanlaajuisen operaation väkivalta-aallon pysäyttämiseksi. Sen tarkoituksena on lisätä yhteistyötä viranomaisten välillä räjähdyksien ja ampumisten vuoksi. Poliisi aikoo tehdä myös yhteistyötä Ruotsin puolustusvoimien kanssa.

STT / Jecaterina Mantsinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE