Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Sulle-mulle teatteria” – Mäkynen on huolissaan työntekijöitä koskevista heikennyksistä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Matias Mäkynen ei yllättynyt hallitusneuvotteluissa tänään löytyneestä sovusta. Hän kutsuu tämän päivän neuvotteluja osin teatteriksi.

Heikki Sihto

Demokraatti

Mäkynen sanoo jo ennen vaaleja olleen varsin selvää, että jos kokoomus ja perussuomalaiset ovat vaalivoittajia, haluaa kokoomus pitää kiinni työperäisen maahanmuuton lisäämisestä ja perussuomalaiset ajaa kiristyksiä humanitääriseen maahanmuuttoon ja turvapaikan hakemiseen.

Mäkynen uskoo, että myös RKP:n toiminnassa oli pelaamista mukana. Hän arvelee puolueen haluavan ensisijaisesti hallitukseen, mutta sen piti edes yrittää näyttää siltä, että vastustaisi maahanmuuttoa kiristäviä esityksiä.

Mäkynen arvioi kokoomuksen ja perussuomalaisten lähestyneen toisiaan maahanmuuttokysymyksissä.

– Kokoomukselle humanitäärinen maahanmuutto tai turvapaikanhakijat ei ole ollut koskaan iso asia. Kunhan kokoomus onnistuu elinkeinoelämän toiveiden mukaan estämään radikaalit muutokset työperäiseen maahanmuuttoon, se on valmis katsomaan toisaalle, kun perussuomalaiset kiristää kiintiöpakolaisten tai turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan. Tämä on perussuomalaisille se tärkein hillotolppa. Mutta samalla myös hallitukselle perustuslaillisesti vaikea paikka, Matias Mäkynen sanoo.

Maahanmuutossa periaatteena pitäisi olla työehtosopimusten mukaisen palkan maksaminen.

Mäkynen ihmettelee maahanmuuttokeskustelun painottumista EU:n ulkopuolelta tulevien työnhakijoiden tulorajoihin. Hänen mielestään maahanmuutossa periaatteena pitäisi olla työehtosopimusten mukaisen palkan maksaminen.

Hän on laajemminkin huolissaan hallitusneuvotteluissa tehtäviin muutoksiin, jotka mahdollisesti vaikuttavat työntekijän asemaan. Hän pitää työelämää koskevia neuvotteluja merkittävinä, ja siksi ihmettelee, että niistä ei ole enempää julkisesti keskusteltu.

– Neuvotteluissa puhutaan kuitenkin isoista asioita, kun kokoomus ajaa muun muassa työehtosopimusten yleissitovuuden heikennyksiä ja lakko-oikeuden rajoittamista. Toivottavasti tämä ei kerro siitä, että perussuomalaiset on hyväksynyt kokoomuksen ajamat heikennykset.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE