Kotimaa

Suomen juutalaisten ylirabbiini Simon Livson: ”On ihmisiä, joiden kanssa ei voi olla yhteistyössä”

Jari Soini
Simon Livson kuuluu alkujaan valkovenäläiseen sukuun.
Jari Soini
Simon Livson kuuluu alkujaan valkovenäläiseen sukuun.
Jari Soini
Simon Livson kuuluu alkujaan valkovenäläiseen sukuun.

Myös Suomen juutalaisten ylirabbiini Simon Livsonin mielestä juutalaiset ovat väärinymmärrettyjä. Kun yksi pitää heitä syypäänä kommunismiin, toinen taas kapitalismiin, ja kolmas Venäjällä tapahtuviin ikäviin asioihin.

Suomalainen mediakin tuntuu valinneen puolensa.

— Kun israelilaisiin kohdistuu iskuja, on kyseessä palestiinalainen pyssymies. Pitäisi puhua terroristista. Jos Israel puolustautuu, media uutisoi isosti, miten monta äitiä ja lasta on kuollut, hän väittää.

Livson korostaa, etteivät juutalaiset ole lainkaan muita ihmisiä parempia. Heidän vastuullaan on on opettaa maailmaa Jumalan valosta — ei aseiden, vaan hyvien tekojen kautta.

— Hyvin monet meistä eurooppalaisista ihannoivat juutalaisia ghetossa ja itkevät sen kurjuutta, Livson summaa.

On ihmisiä, joiden kanssa ei voi olla yhteistyössä, koska he ovat fundamentalisteja.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on juutalaisille tärkeää. Livsonin mukaan he huolehtivat toisistaan. Juutalaisten keskuudessa on henkilöitä, jotka lainaavat rahaa taloudellisessa ahdingossa oleville kanssaveljilleen- ja sisarilleen ilman korkoa. Livson ihmetteleekin välillä suomalaista sosiaaliturvaa, koska se ei tue ihmisen omaa yrittämistä.

Livson pyrkii kehittämään vuoropuhelua eri uskontokuntien edustajien kanssa.

— On ihmisiä, joiden kanssa ei voi olla yhteistyössä, koska he ovat fundamentalisteja. Kun on dialogi, on rakentamisen mahdollisuus, ylirabbiini linjaa.

Livsonin paras kaveri on luterilainen, ja muutenkin kirkko on hänelle tuttu. Kaikki kirkon toimet, kuten samaa sukupuolta olevien vihkiminen eivät kuitenkaan saa hänen kannatustaan.

— Jotkut pyrkivät olemaan niin suvaitsevaisia, että he menettävät samalla omat arvonsa. Ortodoksijuutalaiselle se ei ole mahdollista, Livson selvittää.

Lue koko Simon Livsonin laaja haastattelu torstain 12. tammikuuta Demokraatista ja katso video.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat