Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomen transihmisten pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia – Europarlamentaarikko: “Lakia muutettava heti”

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) jätti huhtikuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä. Komissio toteaa käytännön rikkovan perusoikeuksia ja kehottaa muuttamaan sen.

Suomen nykyinen lainsäädäntö loukkaa transihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.

Henkilön, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa, on todistettava olevansa lisääntymiskyvytön. Saadakseen passissa lukevan sanan ”nainen” muutettua sanaksi ”mies” ihmisen täytyy siis alistua steriloitavaksi.

Ranskan samanlainen pakkosterilisaatiokäytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa.

Komissio viittaa vastauksessaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreeseen tuomioon. Tuomioistuin totesi, että Ranskan samanlainen pakkosterilisaatiokäytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa yksityisyyden ja perhe-elämän kunnioituksesta. Tämä tarkoittaa, että pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia.

– Suomen on muutettava laki heti, Kumpula-Natri toteaa.

– Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota.

Lisää aiheesta

Komissio toteaa vastauksessaan, että jäsenvaltioiden – eli Suomen – täytyy varmistaa, että perusoikeuksia ei rikota. Näin ollen nykyistä käytäntöä on muutettava ja pakkosterilisaatiosta luovuttava.

Lisäksi komissio toteaa, että Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan sukupuolten tasa-arvon periaatetta sovelletaan sukupuolen korjaamisesta johtuvaan syrjintään. Se tarkoittaa, että transihmisiltä vaadittava sterilisaatio on laitonta syrjintää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE