Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Suomen Yrittäjien Pentikäinen tyrmää julkisuudessa pyöritellyn sopuratkaisun: ”Sitä on ihan turha esittääkään”

Lehtikuva / Mikko Stig
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Verkkouutiset kertoi eilen, että työmarkkinaosapuolet ovat mahdollisesti löytämässä ratkaisun irtisanomislakia koskevaan kiistaan. Alle kymmenen henkilön yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei tunnu näkevän tässä kaavailussa mitään hyvää.

– Tässä nyt risteilee erilaisia ehdotuksia ja lehdissä on erilaisia versioita. Jos kysytään sitä, mikä vaikutus on määräaikaisten työsopimusten helpottamisella, meidän arvion mukaan sillä ei ole mitään vaikutusta eikä se ole ratkaisu tähän asiaan. Sitä on ihan turha esittääkään, Pentikäinen tyrmää.

Varsinaisesti mitään esitystä työmarkkinajärjestöt eivät ole ainakaan toistaiseksi tehneet hallituksen ajaman irtisanomislain korvaamiseksi.

Pentikäisen mukaan yrittäjien suunnasta ei ole tullut lainkaan viestiä, että määräaikaisten työsopimusten tekoon sisältyisi mitään isoja ongelmia.

– Kyllä määräaikaisia sopimuksia on nytkin pystytty kohtuullisen hyvin tekemään, hän sanoo.

”Toistaiseksi hallitus näyttää minusta määrätietoiselta.”

Tänään on tullut Tilastokeskukselta ikäviä tietoja. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi on laahannut Suomessa kesäkuusta asti paikallaan.

Pentikäinen vetoaa muun muassa näihin lukuihin ja sanoo, että Suomessa tarvitaan ”kunnon työmarkkinareformi”, jotta hyvä työllisyyskehitys jatkuisi.

– Tämä määräaikaisten työsopimusten helpottaminen ei ole mikään työmarkkinauudistus.

Pentikäinen ei lähde jossittelemaan pettymyksen asteella, mikäli hallitus ei pysty edistämään paikallista sopimista ja Suomen Yrittäjien ajama irtisanomislakikaan ei menisi lopulta läpi.

– Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu. Kyllä tässä kaikki etsivät keinoja, joilla asia voitaisin ratkaista. Pöydällä ovat olleet myös työaikalakeihin liittyvät kysymykset, mutta muitakin vahtoehtoja on syytä harkita.

Työaikalakikeskusteluun ja sen kipukohtaan Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan kanta on muuttumaton.

– Meidän peruskantahan on se, että paikallisen sopimisen pitää olla mahdollista luottamusmiehen koko henkilöstön tai henkilöstön valitseman edustajan, jota tällä hetkellä luottamusvaltuuteksi yleensä kutsutaan, kanssa. Siihen emme ota kantaa, kuuluuko luottamusvaltuutettu liittoon vai ei, mutta että luottamusmies olisi ainut vaihtoehto ja se voidaan edellyttää tesseissä, ei käy meille. Se on ihan selvä asia.

Pentikäinen ei lähde edes pohtimaan mahdollisuutta, että hallitus ajaisi tässä Suomen Yrittäjien kannan yli.

– Toistaiseksi hallitus näyttää minusta määrätietoiselta. Se tuntuu ymmärtävän, että pitää löytyä toimenpiteitä, joilla on aito työllisyysvaikutus.

”Emme ota ketään panttivangeiksi.”

Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjillä on hyvä yhteys maamme hallitukseen. Siihen hän ei ota kantaa, pidetäänkö suoraa yhteyttä esimerkiksi pääministeri Juha Sipilään (kesk.).

– En ota yhteydenpitoon mitään kantaa, kehen on ollut yhteys ja kehen ei.

Työmarkkinajärjestöjen Pentikäinen katsoo harrastavan omaa toimintaansa.

– Tässä vanha meno jatkuu.

Suomen Yrittäjät ei istu työmarkkinaneuvottelupöydissä, mutta Pentikäisen mukaan tietoja tilanteesta kuitenkin omien yhteyksien kautta saadaan.

EK:n eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen on Ilta-Sanomissa katsonut hallituksen joutuneen työaikalakivääntöjen ja nyt irtisanomislakikiistan takia Suomen Yrittäjien ”panttivangiksi”.

– Ei varmasti ole, emme ota ketään panttivangeiksi, käymme ihan normaalia keskustelua poliittisten päättäjien kanssa asiassa, joka koskee nimenomaan meidän kenttää, Pentikäinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE