Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi-palkinnon saanut taiteilija haukkui Sipilän hallituksen – “Harjoitettu politiikka on rasistista, synkkää ja epäinhimillistä”

Taiteilija Jani Leinonen.

Yksi Suomi-palkinnon saajista, taiteilija Jani Leinonen esitti maanantaina palkintopuheessaan kritiikkiä palkinnon myöntävälle taholle – ministereille eli valtaa pitävälle hallitukselle.

– En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan, Leinonen sanoi Zetterberg Galleryn tiedotteen mukaan.

– En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän hyvän, kuten tämän Suomi-palkinnon, näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta – vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan.

Taiteilija aprikoi, onko joutunut väärälle puolelle “piikkilanka-aitaa, jota Suomessa ollaan rakentamassa ihmisten välille”. Leinosen mukaan yli 21 000 euroa on kuitenkin niin houkutteleva summa, että hän on keksinyt sen vastaanottamiseksi kymmeniä perusteluita.

– Rahan sumentamassa mielessäni loogisin on se, että olen viime vuosien ajan pyrkinyt taiteellani kannustamaan ihmisiä taisteluun kaikenlaista epäoikeudenmukaisuutta, korruptiota ja syrjintää vastaan. Se että saan tämän palkinnon täytyy siis olla kannustus jatkaa tätä taistelua – vaikka vastustajamme olisivatkin ne, jotka tämän palkinnon jakavat.

Leinonen muistetaan esimerkiksi Kiasman Tottelemattomuuskoulu-teoksesta.

Myös Saara Aalto ja Matti Salminen palkittiin.

Lisää aiheesta

Palkinnon sai kahdeksan ansioitunutta taiteilijaa tai ryhmää. Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) jakoi palkinnot.

Muut palkitut ovat Britannian X Factorissa menestynyt laulaja Saara Aalto, Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen, kirjailija Sirpa Kähkönen, muusikko-äänisuunnittelija Kasperi Laine, Mikkelin Poikateatteri, kamarilaulaja, professori Matti Salminen ja kirjailija, ohjaaja Saara Turunen.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin ja valtiovallan antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta.

Juttuun on lisätty Avanto Arkkitehtien nimet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE