Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Supo: Moskovan terrori-isku ei toistaiseksi vaikuta Suomeen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Moskovan perjantainen joukkoampuminen ei toistaiseksi vaikuta terrori-iskun uhkaan Suomessa, kertoo suojelupoliisi (supo) STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Supo kertoo, että Suomen viranomaiset seuraavat tarkasti myös ulkomailla tapahtuvia iskuja ja arvioivat niiden mahdollisia vaikutuksia Suomeen.

-  Vaikka terroristinen toiminta ja verkostot ovat tyypillisesti valtioiden rajat ylittäviä, on jokaisen maan tilanne omanlaisensa eikä naapurimaan tilanne ole suoraan verrattavissa toiseen maahan, supo sanoo sähköpostitse.

Suomessa radikaali-islamistinen toiminta on pääosin keskittynyt erilaiseen tukitoimintaan, kuten terrorismin rahoittamiseen ja propagandan levittämiseen.

TERRORISMIN uhka on ollut Suomessa jo useamman vuoden ajan neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Merkittävimmän terrorismin uhkan muodostavat supon mukaan yksittäiset henkilöt ja pienet ryhmät, joilla on äärioikeistolainen tai radikaali-islamistinen ideologia. Supo otti neliportaisen terrorismin uhka-arvion käyttöön vuonna 2017.

Supo ei kommentoi Isisin uhkaa Suomessa, vaan yleisesti radikaali-islamistisen terrorismin uhkaa Euroopassa.

-  Euroopassa radikaali-islamistisesti motivoituneen terrori-iskun uhka on voimistunut viime vuonna. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa Koraanien häpäisyt Euroopassa sekä lokakuussa 2023 alkanut Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen konflikti. Isis ei kuitenkaan ole tässä ainoa toimija.

Gazan tilanne ja radikaali-islamististen terroristijärjestöjen propagandassa esiintyvät kehotukset kostoiskuihin voivat inspiroida yksittäisiä toimijoita vahingontekoihin tai väkivallantekoihin etenkin Israelia tai juutalaisia edustaviin kohteisiin.

-  Myös muslimeihin kohdistuva ja väkivaltaan kehottava vihapuhe on lisääntynyt länsimaissa Hamasin hyökkäyksen jälkeen, supo jatkaa.

MOSKOVAN terrori-iskun tekijäksi on ilmoittautunut Isis-K. Se on äärijärjestö Isisin afganistanilainen ja pakistanilainen haara, joka tunnetaan myös nimellä Vilayat Khorasan.

Supon mukaan vielä on liian aikaista arvioida julkisesti tekijää.

-  Terrorismin torjunnassa kansainvälinen yhteistyö on erittäin tiivistä, mutta kaikki kansainvälinen yhteistyömme on salassa pidettävää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE