Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Supon lisäselvitys julki – tämän vuoksi Matti Saarelaista koskeva laaja turvallisuusselvitys peruttiin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suojelupoliisissa (supo) päätettiin perua entistä työntekijää Matti Saarelaista koskeva uusi laaja turvallisuusselvitys, kun kesäkuun lopussa 2022 kävi ilmi, että hän oli jäämässä elokuussa alkavalta vuosilomaltaan suoraan eläkkeelle. Turvallisuusselvityksen ei supossa katsottu enää vastaavan tarkoitustaan Saarelaisen tapauksessa, joten se päätettiin perua.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asia ilmenee supon sisäministeriölle toimittamasta lisäselvityksestä, joka luovutettiin tiedotusvälineille maanantaina.

Supon ministeriölle toimittaman lisäselvityksen mukaan supossa alettiin Saarelaisen kanssa etsiä turvallisuusselvitykseen liittyvää haastatteluaikaa kesäkuun lopulla 2022. Kävikin ilmi, että Saarelainen oli jäämässä 1. elokuuta vuosilomalle ja siitä eläkkeelle. Saarelaisen vanhuuseläkkeeseen perustuva eroilmoitus puolestaan hyväksyttiin heinäkuun alkupäivinä.

- Turvallisuusselvityksiä voidaan tehdä vain turvallisuusselvityslain tarkoituksessa, eikä menettelyä voida käyttää henkilön toimien selvittämiskeinona ilman, että työnantajalle jää tosiasiallinen mahdollisuus reagoida menettelyssä ilmenneisiin tietoihin, supo kirjoittaa sisäministeriölle.

SAARELAISEN laaja turvallisuusselvitys päätettiin uusia supossa vuonna 2022 sen jälkeen, kun julkisuudessa esitettiin epäily siitä, että Saarelainen myötävaikutti 1990-luvun lopussa Gennadi Timtshenkon kansalaisuusasian käsittelyyn. Öljykauppaa käynyt Timtshenko vaurastui 2000-luvulla merkittävästi, ja hänet luetaan nykyisin oligarkiksi.

Suojelupoliisi olisi halunnut antaa Timtshenkon kansalaisuusasiaan lausuntonsa, mutta Timtshenko sai kansalaisuuden supon siitä tietämättä. Timtshenko kuului jo hakuaikana Venäjän presidentiksi nousseen Vladimir Putinin tuttaviin.

Saarelainen toimi työurastaan suuren osan supossa, mutta epäilty kansalaisuusasiaan vaikuttaminen liittyi aikaan, jolloin hän oli Ulkomaalaisviraston johdossa. Aiemmin on jo tullut ilmi, että Saarelainen oli neuvonut Timtshenkon tuttavaa Kai Paanasta, että Timtshenko voisi pyytää kansalaisuushakemuksensa käsittelyä nopeutettuna. Näin myös kävi. Saarelainen on itse kiistänyt toimineensa epäasiallisesti, ja hän on kertonut, ettei ole osallistunut Timtshenkon kansalaisuusprosessiin Ulkomaalaisvirastossa.

Ulkomaalaisvirasto oli Maahanmuuttoviraston edeltäjä.

SAARELAISEN toimintaa koskevan uutisoinnin jälkeen myös sisäministeriö päätti laatia tarkastusraportin suposta ja Saarelaisen toiminnasta.

Helmikuussa supo toimitti sisäministeriölle vastauksia useisiin Saarelaista ja supon toimintaa koskeviin kysymyksiin, mutta ministeriössä haluttiin vielä maaliskuussa lisäselvyyttä. Ministeriö halusi muun muassa tietää, miksi ei löydy tietoa siitä, oliko Saarelaisesta tehty turvallisuusselvitys sen jälkeen, kun hän palasi 2000-luvun alussa Ulkomaalaisvirastosta töihin supoon.

Supon maanantaina toimittaman selvityksen mukaan syynä on tietojärjestelmäuudistus, jonka vuoksi 2000-luvun alussa tehtyihin turvallisuusselvitystietoihin ei ole enää mahdollista päästä.

Sisäministeriö halusi myös tietää, miten mahdollista Saarelaisen rikos- ja virkamiesoikeudellista vastuuta koskeva harkinta tehtiin ja käsiteltiin viime vuonna. Supon mukaan käsittely oli suullista, koska mahdolliset virkavirheet olivat tapahtuneet toisen viraston palveluksessa ja niistä oli kulunut yli 20 vuotta aikaa. Keskusteluista ei pidetty pöytäkirjaa tai tehty muistioita.

- Suojelupoliisi ei pitänyt tätä tarpeellisena, koska oli ilmeistä, että virkamiesoikeudelliseen menettelyyn ei ollut mahdollista ryhtyä eikä tutkintapyyntöä tehdä, vastauksessa todetaan.

Supo tarkentaa vastauksessaan myös sitä, miten ja miksi se toimi asiaa koskevien toimittajien tietopyyntöjen kanssa kuten toimi.

Sisäministeriön raportin on määrä valmistua myöhemmin keväällä.

STT / Markku Uhari

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE