Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

”Surullisen hallituksen oli korkea aika mennä” – suurliitto ei jää kaipaamaan naisvastaista kolmikkoa

Jari Soini

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on tyytyväinen, että sote-uudistus ei toteudu nykyhallituksen ehdottamassa muodossa. Liitto painottaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut pitää uudistaa niin, että terveyserot kapenevat ja päävastuu palveluista säilyy julkisella sektorilla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Nykymuotoisen sote-uudistuksen kaatuminen on hyvä uutinen kaikille suomalaisille. Hallituksen ajama malli olisi näivettänyt kansalaisten palveluita ja avannut oven yritysten rajattomalle voitontavoittelulle.

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että JHL on kritisoinut pitkään hallituksen ajamaa valinnanvapautta, jossa markkinat olisi avattu kilpailulle kertarysäyksellä.

– Tulevan hallituksen pitää uudistaa sotea niin, että päävastuu palveluista pysyy julkisella sektorilla. Yritykset ja järjestöt voivat täydentää julkista sektoria.

JHL:n mielestä hallituksen ajama sote-uudistus oli mahdoton paketti, joka perustui poliittisiin lehmänkauppoihin. Se vei lopulta mennessään koko hallituksen.

– Uudistuksen kaataminen on hallituksen paras päätös sote-uudistuksesta. Surullisen hallituksen oli korkea aika mennä, Niemi-Laine toteaa suoraan.

Sipilän johdolla hallitus on koko kautensa ajan leikannut tavallisilta ihmisiltä ja polkenut työntekijöiden oikeuksia. Tämä on ollut työntekijävihamielisin ja naisvastaisin hallitus Suomen lähihistoriassa.

”Alan ammattilaiset ovat vuosikausia eläneet epävarmuudessa.”

Niemi-Laine muistuttaa, että Suomeen tarvitaan uusi lainsäädäntö, jolla suitsitaan sote-yritysten voitontavoittelua. Yhtenä mallina voisivat olla nykyiset, yhteiskunnallisten yritysten toimintaperiaatteet, joissa voitosta vähintään puolet pitää ohjata yhteiseen hyvään.

– Sote-uudistus pitäisi vihdoin saada valmiiksi tulevalla hallituskaudella. Alan ammattilaiset ovat vuosikausia eläneet epävarmuudessa, kun oman työpaikan tulevaisuus on ollut hämärän peitossa. Uudistuksen valmistelussa pitää hyödyntää jo nyt tehtyä lainsäädäntötyötä.

JHL huomauttaa, että nykyhallitus oli unohtanut sote-uudistuksessa lähes kokonaan tukipalvelut. Esimerkiksi ruokapalvelutyöntekijät ja laitoshuoltajat takaavat omalla työllään, että hoitohenkilöstö voi keskittyä ammattiinsa. Julkisella sektorilla säilyy mahdollisuus toteuttaa tukipalveluja kilpailuttamatta.

– Hallitus tuntui matkan varrella unohtaneen myös sosiaalipalveluiden roolin ja uudistuksessa keskityttiin liikaa terveyskeskuksiin ja lääkäriin pääsyyn, Niemi-Laine kritisoi. Sosiaali- ja terveyspalvelut pitää tulevassa uudistuksessa kytkeä nykyistä paremmin toisiinsa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE