Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Syyttäjä: Ulkomailta houkutellut rakennustyöntekijät päätyivät Suomeen pakkotyöhön

iStock

Useille ihmisille vaaditaan ehdottomia vankeusrangaistuksia ihmiskauppajutussa, jossa Suomeen rakennustöihin houkutellut virolaiset ja latvialaiset joutuivat syyttäjän mukaan pakkotyöhön.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskusrikospoliisi (KRP) on arvioinut, että epäillyssä rikoskokonaisuudessa ulkomailta rekrytoitiin satoja työntekijöitä vuosien 2020-2022 aikana. Nyt Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävässä jutussa törkeän ihmiskaupan asianomistajan eli uhrin asemassa on 11 ihmistä.

Uhreille luvattiin töitä ja ilmainen majoitus. Todellisuudessa suurin osa palkoista jätettiin maksamatta ja majoituksesta perittiin rahaa, syyttäjä sanoo.

KRP on aiemmin kertonut, että useilla uhreilla ei ollut varaa palata kotimaahansa, vaan he joutuivat jatkamaan työskentelyä, vaikka eivät olisi halunneet.

SUOMESSA uhrit rekisteröitiin työntekijäaseman sijaan niin sanotuiksi kevytyrittäjiksi. Syyttäjän mukaan järjestely oli täysin keinotekoinen ja sen tarkoituksena oli välttää työnantajan lakisääteiset maksut, koska kevytyrittäjien ei katsottu olleen työsuhteessa mihinkään tahoon.

- Kevytyrittäjänä toimineet henkilöt eivät ole saaneet vapaasti valita työkohteitaan, eivätkä määritellä palkkionsa suuruutta. Yhtiöiden toimijat ovat tosiasiassa valvoneet kevytyrittäjien työn tekemistä ja sen laatua. Tämän lisäksi heille on määrätty työajat, joiden noudattamista on valvottu, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessaan.

KRP on aiemmin kertonut, että uhrit eivät itse tienneet järjestelystä tai ymmärtäneet, mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa.

Syyttäjän mukaan maksamatta jätettyjen työeläkevakuutusmaksujen määrä nousee lähes 2,3 miljoonaan euroon. Toiminnan keskiössä olleelle yritykselle vaaditaan jutussa myös 100 000 euron yhteisösakkoa.

Suomalaisia rakennusalan yrityksiä, joissa uhrit ovat työskennelleet, ei epäillä rikoksista.

SYYTTÄJÄ sanoo, että syytetyt tekivät rikokset järjestäytyneenä rikollisryhmänä yhdessä ja hallinnoimiensa yhtiöiden kautta. KRP:n mukaan osa jutun johtohenkilöistä ja taustavaikuttajista on Virossa luokiteltu järjestäytyneen rikollisuuden jäseniksi.

Syytetyt käyttivät hyväkseen uhrien taloudellista ja sosiaalista riippuvuutta työnantajasta, ja alisteista asemaa tehostettiin käyttämällä väkivaltaa ja sen uhkaa, syyttäjä sanoo.

– (Uhrin) vaatiessa palkkojaan (yrityksen) edustajilta hänet on pahoinpidelty. Pahoinpitelyn tarkoituksena on ollut pelotella (uhri) ja muut samassa asunnossa asuneet työntekijät luopumaan palkan vaatimisesta ja alistumaan työnantajien tahtoon, yhdessä syytekohdista kirjoitetaan.

Syytetyt ovat kiistäneet rikokset. Syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuun lopulle asti.

STT / Maria Rosvall

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE