Politiikka

”Tämä kaikki herättää hämmennystä” – sd-kansanedustaja: Lukiolaiset ansaitsevat muuta kuin puolivalmista tempoilua

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti vaatii, että lukioihin pitää saada työrauha. Hänen mukaansa jatkuvat uudistuspuheet ja satunnaisesti tulevat ehdotukset hämmentävät lukiolaisia ja lukioiden opettajia.

Torsti ottaa esimerkiksi mahdollisen ylioppilaskokeen pisteytysmallin. Se ohjaisi lukiolaisten kurssivalintoja ja painottaisi matematiikan ja äidinkielen arvosanoja. Tätä edelsi avaus pääsykoeuudistuksesta ja ylioppilaskokeen roolin korostamisesta.

– Lukiolaissa tämä kaikki herättää hämmennystä. Kouluihin, opettajille, nuorille ja heidän perheilleen ei pidä lähettää jatkuvia muutosvaatimuksia. Kouluarkea elävät ansaitsevat ennakoivaa suunnittelua ja huolellisesti valmisteluja päätöksiä, ei kiireistä tempoilua.

Torsti painottaa, että lukion aloittaessaan on hyvä tietää, mitä lukion loppuessa odottaa. Lukiolaisten tai opettajien ei pidä lukea uusia avauksia jatkuvasti lehdistä.

Päätöksien vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen.

Hänen mielestään korkeakouluopiskelun aloittaminen pitää tehdä sujuvammaksi – mutta ei lukion ja yleissivistyksen kustannuksella.

– Kannatan sellaisen mallin tutkimista, jossa on mukana sekä rajattua valmistautumista vaativat pääsykokeet että lukion todistuksen perusteella tehty arviointi. Lisäksi avoimen väylän mahdollisuuksia voitaisiin kenties hyödyntää nykyistä enemmän.

Torsti pitää olennaisena, että muutokset tehdään huolellisesti eri mallit arvioiden ja ennakoiden.

– Opetusministeriön ja korkeakoulujen täytyy varmistaa, että julkisuuteen ei esitellä puolivalmiita malleja hämmentämään koululaisia, opettajia ja heidän vanhempiaan.

Lukiouudistuksen aikataulua hän kritisoi ”järjettömäksi”. Lukion uusi tuntijakokokeilu aloitettiin vasta syksyllä 2017. Tuloksia siitä saadaan vasta 2020 mennessä.

– Opetuksessa ja koulutuksessa tehtävät muutokset pitää tehdä harkiten ja punnitusti, koska ratkaisut koskevat useimmiten kokonaisia ikäluokkia. Päätöksien vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, Pilvi Torsti korostaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat