Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä olisi historiallinen ja massiivinen siirto” – kokoomukselta ehdotus: Solidiumin osakkeet korkeakouluille

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esittää korkeakouluille noin 400 miljoonan euron uutta vuosittaista tulovirtaa siirtämällä Solidiumin omistamat osakkeet korkeakouluille.

Demokraatti

Demokraatti

Hänen mukaansa pääomitus olisi keino rahoittaa osa parlamentaarisesti sovituista TKI-panostuksista.

– Pääomitus moninkertaistaisi korkeakoulujen sijoitusvarallisuuden ja turvaisi niille valtion rahoituksesta riippumatonta osinkovirtaa, Mykkänen toteaa tiedotteessa.

Solidiumin salkussa ovat valtion ei-strategiset pörssiosakkeet. Sen osakeomistusten arvo oli viime vuoden kesäkuun lopulla noin 7,4 miljardia euroa.

– Tämä olisi historiallinen ja massiivinen siirto. Korkeakoulut voisivat osakkeiden vuosittaisella tuotolla hoitaa leijonanosan tulevan vaalikauden tutkimus- ja tuotekehityspanostusten lisäyksestä. Panostuksista on parlamentaarinen sopu, mutta toteutustapa on vielä auki.

MYKKÄNEN korostaa, että siirto lisäisi korkeakoulujen autonomiaa. Hänen mukaansa maailman huippuyliopistoilla on tyypillisesti huomattava sijoitusvarallisuus, jolla ne rahoittavat toimintaansa.

– Siirto antaisi korkeakouluille pysyvästi satojen miljoonien eurojen uuden tulovirran. Lisäksi valtion omaisuus olisi sellaisessa käytössä, jossa se taatusti tuottaa yhteiskunnallista hyvää. Alueellisesti toimivat mutta maailmalle avautuvat korkeakoulut ovat parhaita mahdollisia kasvurahastoja.

Hän toteaa, että korkeakouluilla on jo nyt sijoitusvarallisuutta, eli niillä on kaikilla hyvää osaamista sijoitusten itsenäiseen hoitamiseen.

– Pääomitus voitaisiin kuitenkin toteuttaa myös siten, että Solidium, korkeakoulujen niin halutessa, voisi edelleen pyörittää sijoitussalkkua, mutta omistajina olisivat jatkossa suomalaiset korkeakoulut.

Monilla hallituksilla on ollut halukkuutta käyttää valtion omaisuutta juokseviin menoihin, Mykkänen huomauttaa. Hänen mukaansa viimeksi Antti Rinteen (sd.) hallitus myi valtion omaisuutta kolmen miljardin euron edestä käyttäen sen osin pysyviin menoeriin.

– Tämä ei ole kokoomuksen mielestä hyvää politiikkaa. Valtion omaisuutta ei pidä myydä juoksevien menojen kattamiseksi. Korkeakouluille siirrettynä valtion omaisuus olisi jatkossa suojassa tällaisilta sammonryöstöiltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE