Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

23.8.2021 05:38 ・ Päivitetty: 23.8.2021 05:38

”Tarvitsemme tiedettä ja tutkimusta, uutta kasvua ja innovaatioita” – Akava vaatii hallitusta luopumaan leikkauksista

iStock
Korkeakouluopetus perustuu tieteelliseen tutkimukseen, joten tieteen rahoituksen leikkaukset vaikuttavat vääjäämättä opetuksen ja koulutuksen laatuun, Akava muistuttaa.

Akava vaatii hallitusta luopumaan aikomuksista leikata tieteen ja tutkimuksen rahoituksesta vuosina 2022–24. Akava korostaa, että tieteen rahoitusta pitää vahvistaa eikä leikata.

Demokraatti

Demokraatti

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava kertaa tiedotteessa, että Suomen Akatemian myöntövaltuudet olisivat jo vuonna 2022 jopa 50 miljoonaa euroa pienemmät kuin vuonna 2021 muun muassa määräaikaisen rahoituksen päättymisen takia ja sen vuoksi, että osa Veikkauksen rahapelituottojen kompensointiin liittyvistä kysymyksistä on vielä ratkaisematta.

Tätä ennen kevään kehysriihen yhteydessä valtioneuvosto päätti 35 miljoonan euron leikkauksesta Akatemian kautta jaettavaan tutkimusrahoitukseen vuodesta 2023 alkaen, Akava kertaa.

– Leikkaukset olisivat askel väärään suuntaan. Tarvitsemme tiedettä ja tutkimusta, uutta kasvua ja innovaatioita. Hallitus rikkoo omaa ohjelmaansa ja heikentää Suomen asemaa suhteessa kilpailijamaihin, jos se päättää tehdä nämä leikkaukset. Jos leikkaukset toteutetaan, TKI-toiminnan neljän prosentin BKT-osuuden tavoite karkaa yhä kauemmaksi, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Jotta Suomi pääsee tavoiteltuun BKT-osuuteen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestoinneissa, tarvitaan Fjäderin mukaan keskimäärin 600 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

– Julkisen sektorin osuus olisi 200 miljoonaa euroa, jonka rahoitus voitaisiin saada työllisyysasteen nostosta. Työllisyysasteen nosto yhdellä prosenttiyksiköllä tuo arvioiden mukaan noin 900 miljoonaa euroa julkiseen talouteen, Fjäder sanoo.

Akavan johtava asiantuntija Emmi Venäläinen sanoo tiedotteessa, että hallituksen kaavailemat leikkaukset heikentäisivät merkittävästi tieteentekemisen ja tutkimuksen edellytyksiä Suomessa ja toisivat monia kielteisiä kerrannaisvaikutuksia.

– Rahoituksen heikentäminen tarkoittaa lyhyellä aikavälillä, että tärkeää, laadukasta tutkimusta jää tekemättä. Tutkijat eivät voi tehdä työtään ilman riittävää rahoitusta, hän sanoo.

– Korkeakouluopetus perustuu tieteelliseen tutkimukseen, joten tieteen rahoituksen leikkaukset vaikuttavat vääjäämättä opetuksen ja koulutuksen laatuun. Antaisimme väärän viestin myös kansainvälisesti. Meidän on pienenä maana kilpailtava ensisijaisesti koulutuksen ja tutkimuksen vaikuttavuudella ja korkealla laadulla, Venäläinen painottaa.

Akava painottaa tieteen ja tutkimuksen rahoituksen sekä TKI-investointien merkitystä budjettiriihikannanotossaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU