Politiikka

Tasavallan presidentin kanslia: Salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun – rikostutkinta käynnistetty

Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo

Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa, että salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun. Siltä osin on myös rikostutkinta käynnistetty.

Tiedote on otsikoitu: ”Tasavallan presidentti Sauli Niinistön lausunto Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvästä artikkelista”:

”Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”, kanslian tiedotteessa sanotaan.

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa asiakirja-aineistoa, josta paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelusta. HS:n juttuun oli käytetty lähteenä salaiseksi luokiteltua aineistoa eri vuosilta, esimerkiksi vuosilta 2010 ja 2004.

Aineiston perusteella lehti kertoo muun muassa, että Jyväskylän Tikkakoskella toimivaa yksikköä kiinnostaa muun muassa ylipäätään kaikki Venäjään liittyvä. Yksi huolta herättänyt hanke on ollut Itämeren pohjassa kulkeva kaasuputki Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin. Nord Streamina tunnettu hanke mietitytti viime vuosikymmenen loppupuolella sekä Suomen sotilastiedustelussa että suojelupoliisissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi asiaa sinisten puoluekokouksessa Tampereella.

– Minulla ei ole käsitystä sen vuodon laajuudesta, mutta aina jos on olettamus, että turvaluokan 1 tietoa valuu jonnekin, niin onhan se vakava asia, ministeri sanoi STT:lle.

Twitterissä puolustusministeri kirjoitti lisäksi, että ”sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat