Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

HS: 1200 km pitkään Nord Stream -kaasuputkeen on mahdollista asentaa erilaisia tiedustelujärjestelmiä

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman asiakirja-aineiston mukaan Nord Stream -kaasuputkihanke huolestutti Suomen turvallisuusviranomaisia viime vuosikymmenen loppupuolella.

Sotilastiedustelu arvioi viime vuosikymmenen loppupuolella, että 1 200 kilometriä pitkään kaasuputkeen ja sen huoltotorneihin liittyy sotilaallisia näkökohtia: putkeen on teknisesti mahdollista asentaa erilaisia tiedustelujärjestelmiä, lehti kirjoittaa. Myös huoltotornit mahdollistavat jatkuvan tiedustelun.

HS sai haltuunsa asiakirja-aineistoa, joista paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toiminnasta. Aineiston perusteella lehti kertoo muun muassa, että Tikkakoskella toimivaa, hyvin salassa pidettyä Viestikoekeskusta ja muuta sotilastiedustelua kiinnostaa ylipäätään kaikki Venäjään liittyvä.

Yksi huolta herättänyt hanke oli Itämeren pohjassa kulkeva kaasuputki Venäjän Viipurista Saksan Greifswaldiin. Nord Streamina tunnettu hanke mietitytti viime vuosikymmenen loppupuolella sekä Suomen sotilastiedustelussa että suojelupoliisissa.

Sotilastiedustelu ei lopulta pitänyt mahdollista tiedustelua tarkoituksenmukaisena

Sotilastiedustelu pohti Nord Stream -asiaa salaisessa analyysissään jo loppuvuonna 2006, vaikka putken rakentaminen alkoi vasta vuonna 2010. HS:n mukaan sotilastiedustelu kuitenkin päätyi lopputulokseen, jonka mukaan asia ei ole sotateknisesti, sotilaallisesti eikä taloudellisesti tarkoituksenmukaista. Tiedustelu muun muassa edellyttäisi yhteistyötä Saksan kanssa.

Vielä myöhemminkin samoja huolia oli siviilitiedustelusta vastaavalla suojelupoliisilla. Supon huolet liittyivät signaalitiedusteluun. Putkirakennelmat antaisivat Venäjälle mahdollisuuden tiedustella Viroa. Lehti kertoo, että sotilastiedustelun arvio oli päinvastainen: putken rakennusvaiheessa lisääntyykin länsimaiden tekemä sotilastiedustelu.

Suomessa valmistellaan parhaillaan uutta tiedustelulakia. Tikkakosken Viestikoekeskus ja muu tiedustelulaitos saa oikeuden valvoa internetliikennettä, jos eduskunta hyväksyy tiedustelulait. Tiedustelulakiluonnosten toinen versio saattaa edetä eduskuntaan ensi vuoden alussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE