Politiikka
24.11.2017 09:36 ・ Päivitetty: 24.11.2017 09:36
“Kokoomuksen tavoite on tehdä Suomesta yövartijavaltio” – 4 kysymystä Antti Rinteelle välikysymyksestä
Sosialidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto jättivät tänään välikysymyksen hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa vastaan.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi Demokraatille 4 kysymykseen tänä aamuna eduskunnassa heti välikysymyksen jättämisen jälkeen.
Millä tavalla hallitus eriarvoistaa?
– Hallituksen lähtökohta on ollut alusta eli hallitusohjelman rakentamisesta lähtien se, että hyvätuloisia, varakkaita ihmisiä ei voi ottaa mukaan sopeuttamiseen, koska tulopuoleen ei voi koskea. Eli verotusta ei voi käyttää sopeuttamisen elementtinä. Tämä on johtanut käytännössä siihen, että suomalaisen yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa on heikennetty.
– Hallitus puhuu työllisyyden parantamisesta ja kasvun vaikutuksista yhteiskuntaan. Se on hieno asia, että meillä talous kasvaa ja työllisyystilanne paranee. Mutta tosiasia on, että toimeentulotuen varassa olevat ihmiset, eläkeläiset, opiskelijat, joihin hallituksen leikkaukset ovat todella kovasti koskeneet, eivät voi hyötyä työllisyyden parantumisesta kuin välillisesti hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan vahvistuessa kasvun myötä.
– Tämän hallituksen linja näyttää olevan, että kasvu ei kuulukaan kaikille, vaan sitä jaetaan varakkaille, hyvin toimeentuleville ihmisille. Kasvua leikataan pois niiltä, joilla menee heikommin. Eriarvoisuus kasvaa ja tuloerot kasvavat suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on väärin.
Miten keskusta ja perussuomalaiset ja sittemmin siniset voivat olla hallituksessa, jonka lähtökohdat ovat kuvatun kaltaiset?
Lisää aiheesta
– Hallituksen politiikka on hyvin kokooomuslaista politiikkaa. Vaikka kokoomus on ollut tähän asti hallituksen pienin puolue, näyttää siltä, että se linjaa hallituksen yhteiskunta- sekä finanssi- ja talouspolitiikkaa tavalla, joka eriarvoistaa suomalaista yhteiskuntaa.
– Tämä on hyvin uusliberalistista politiikkaa. Jos lasketaan sote-kuviot mukaan, väylien yksityistäminen mukaan, nämäkin ovat kaikki sellaisia asioita, joilla halutaan murtaa hyvinvointivaltion perustaa. Niillä halutaan siirtyä kohti yövartijavaltiota (Wiki-linkki). Se näyttää olevan selkeästi kokoomuksen tavoite suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on väärä tavoite.
Minkälaisen poliittisen riskin RKP, kristillisdemokraati ja perussuomalaiset ottavat, kun ne jäävät ulkopuolelle tällaisesta välikysymyksestä, jossa kannetaan huolta yhteiskunnan eriarvoistumisesta?
– Jos katsoo eduskunnan salikeskustelua näiden asioiden ympärillä, yhtä kovaa kritiikkiä tämän hallituksen eriarvoistavalle menonleikkauspolitiikalle on tullut kolmesta muusta oppositiopuolueesta. Se jää kansalaisten arvioitavaksi, miten uskottavaa näiden puolueiden kritiikki on, kun eivät yhteiseen välikysymykseen lähteneet.
Miten haluaisitte muuttaa hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa?
– SDP on kolme vuotta rakentanut vaihtoehtobudjettiaan sillä tavalla, että hallituksen politiikalle on selkeä vaihtoehto. SDP on laajentanut omissa vaihtoehdoissaan veropohjaa tavalla, joka tulojen lisääntymisen myötä mahdollistaa sen, että tällaisia hallituksen järjettömiä epäoikeudenmukaisia, ihmisiä halventavia leikkauksia ja maksupolitiikkaa ei voida tehtä.
– Me olemme osoittaneet SDP:n vaihtoehtobudjeteissa, että oikeudenmukainen politiikka, joka samalla on julkisen talouden kannalta tasapainottavaa politiikka eli vähemmän velkaa, on mahdollista. Hallitus ei ole halunnut ottaa kuuleviin korviin tätä isoa kuvaa meidän vaihtoehdostamme. Nyt on aika välikysymyksenkin kautta tätä kysymystä nostaa esille.
– Sosialidemokraattinen puolue haluaa, että suomalainen hyvinvointivaltio tästä eteenkinpäin vahvistuu ja kehittyy. Sitä pitää tehostaa. Sen vaikuttavuutta pitää lisätä. Pitää olla parempaa johtajuutta julkisen sektorin työpaikoilla ja organisoida työtä paremmin. Kehittämistarpeita on, mutta sen peruslähtökohdan, että meillä on kaikille kuuluvat palvelut, jotka rahoitetaan maksukyvyn mukaan määräytyvällä verotuksella, pitää toteutua.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.