Kolumnit
22.6.2019 17:00 ・ Päivitetty: 20.6.2019 10:38
Tässä on syysmyrskyn silmä: kaksinkertaiset palkanalennukset
”Onko kirjoittajasta sukeutunut sääennustaja”, uteli oppinut ystäväni, kun manailin hänelle tulevan syksyn näkymiä. Myrskyjä lupailin.
– Sään säätäjä en ole, enkä edes ennustaja. Mutta työmarkkinasyksy näyttää pahalta. Jo nyt, sanoin.
Kaikki juontaa pääministeri Juha Sipilän kolmen puolueen hallitukseen ja sen runnomaan kiky-sopimukseen.
Sopimus piti sisällään monia huononnuksia työelämään. Ennen kaikkea se alensi työvoimakustannuksia eri arvioiden mukaan noin viisi prosenttiyksikköä verrattuna pahimpiin kilpailijamaihimme. Työaikaa pidennettiin 24 tunnilla ja julkisen sektorin lomarahoja leikattiin 30 prosentilla. Se on kolmen vuoden mittaan melkoinen summa muutoinkin pienituloiselle porukalle.
Teknologiateollisuudessa oli jo optio kolmannelle vuodelle, mutta palkansaajat ovat irtisanoneet optiomahdollisuuden ylempiä toimihenkilöitä myöten. Kolmatta kiky-kautta ei tule ainakaan työajan pidennyksellä varustettuna. Ylempien Toimihenkilöiden neuvottelupäällikkö Petteri Oksa muotoili asian näin: ”Työajan pidentäminen oli poikkeuksellisten aikojen poikkeuksellinen ratkaisu. Lähdimme ja lähdemme siitä, että sen aika on ohi.”
Teollisuusliitto (SAK) neuvottelee 34 työehtosopimusta. 25 sopimuksessa se on kuitenkin vielä sisällä.
On helppo veikata, että koko pöytä siivotaan työajan pidennyksestä.
Näin siis palkansaajat tässä juhannuksen korvalla. Ja työnantajakin on ehtinyt jo vastata. Kirjoittajan saamien tietojen mukaan optioneuvotteluissa kiky-sopimuksen pidennyksestä oli tarjolla ei-oota, tottakai, mutta sen lisäksi myös vastatarjous, vai pitäisikö sanoa, että vastahyökkäys.
Siitä ei ole paljoa julkisuudessa tietoa näkynyt, ei ihme. Teknologiateollisuuden vastaus Teollisuusliiton ja YTN:n (Akava) ja myös STTK:laisen Pron option irtisanomisiin oli niin hyvin peitelty työmarkkinaslangiin, ettei sitä moni osannut lukea. Suomeksi vastaus tarkoitti, että ei, mutta jos pidennys poistetaan, sen pitää näkyä palkoissa. Eli jos työaika palautetaan kikyä edeltävälle tasolle, pitää palkkoja alentaa.
Tässä on syysmyrskyn silmä: kaksinkertaiset palkanalennukset. Kikyllä pidennettiin työaikaa, muttei korotettu palkkoja. Nyt työaika palautettaisiin vuoden 2017 tasolle ja palkkaa alennettaisiin sen hintana. Täksi työnantajat laskevat kustannusvaikutukseltaan tiettävästi 1,4 prosentin palkanalennuksia. Ja tämä oloissa, joissa työnantaja tiesi kiky-sopimuksen olevan määräaikainen. Ilman vaiettua, mutta tosiasiassa sovittua määräaikaisuutta kiky olisi kaatunut. Täpärällä se silloisessa Metalliliiton valtuustossa oli muutoinkin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.