Politiikka

Tässä on vasemmistoliiton viesti: ”Kaikki, joiden kuukausipalkka on alle 6 500 euroa…”

Lehtikuva
Lehtikuva

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti keskittyy osaamisen vahvistamiseen, tasa-arvon lisäämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vasemmistoliiton mukaan sen vaihtoehto hyödyttää taloudellisesti suomalaisten ylivoimaista enemmistöä.

”Kaikki, joiden kuukausipalkka on alle 6 500 euroa, saavat enemmän käteen kuin hallituksen vaihtoehdossa. Esimerkiksi pienituloinen palkansaajaperhe nettoaa 235 euroa kuukaudessa ja keskituloinen 31 euroa. Opintoraha nostamme 94 eurolla, kansan- ja takuueläketta 50 eurolla ja työttömyyspäivärahaa 24 kuukaudessa”, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto parantaa sen mukaan hallituksen leikkaamaa perusturvaa ja julkispalveluita kaikkiaan lähes 1,4 miljardilla eurolla.

”Tulo- ja varallisuuserot pienenevät, 58 000 ihmistä nousee köyhyysrahan yläpuolelle ja sukupuolten tasa-arvo lisääntyy, Andersson luettelee vasemmistoliiton mallin vaikutuksia.”

Vasemmistoliitto rahoittaisi uudistuksensa kiristämälle varallisuus- ja osinkoverotusta, perumalla kiky-sopimuksesta aiheutuneet sosiaalivakuutusmaksujen muutokset ja järkevöittämällä energiatukia.

Puolue satsaisi myös huomattavasti Sipilän hallitusta enemmän myös koulutukseen ja tutkimukseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään ja ympäristönsuojeluun.

”Koulutusjärjestelmää ja opiskelijoiden asemaa vahvistetaan puolella miljardilla eurolla. Tutkimuksen ja kehityksen määrärahoja kasvatetaan 170 miljoonalla eurolla”, valtiovarainvaliokunnan jäsen Kari Uotila luettelee.

Vasemmistoliitto ehdottaa ensi vuoden budjettiin noin puolen miljardin euron kestävyyspakettia. Mukana on satsauksia esimerkiksi uusiutuvan energiaan ja energiatehokkuuteen, joukkoliikenteeseen sekä kestävään metsänhoitoon. Ympäristölle haitallisia tukia karsitaan. Mukana budjetissa on myös lentovero sekä louhittujen malmien arvoon perustuvaa kaivosvero.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat