Politiikka

Tätä puhetta ei ole ennen kuultu: ”Yksityiset soteyritykset julkisuuslain alle”

Getty Images
Sosiaalineuvos Veikko Simpanen esittää kovia vaatimuksia yksityisille sote-yrityksille.
Getty Images
Sosiaalineuvos Veikko Simpanen esittää kovia vaatimuksia yksityisille sote-yrityksille.
Getty Images
Sosiaalineuvos Veikko Simpanen esittää kovia vaatimuksia yksityisille sote-yrityksille.

Sosiaalipolitiikan asiantuntija, sosiaalineuvos Veikko Simpanen (sd.) vaatii tiukasti yksityisiä sote-yrityksiä julkisuuslainsäädännön alle.

Vaatimus on kova, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole, sanoo Simpanen Demokraatille lähettämässään kirjelmässä.

– Mehiläisen ilmitulleet toimet pakottavat lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin, Simpanen sanoo.

Tiedot Mehiläisen johtajien palkkiojärjestelyistä ja Mehiläisen piittaamattomuudesta fuusioimansa Mainio Vire – hoivaketjun asiakkaiden palvelujen laadusta laukaisivat toivottavasti hälytyskellot soimaan myös nukkuvien Juha Sipilän (kesk.)  hallituksen ministereiden sekä sote – lakien valmistelijoiden pöydillä ja herättivät heidät unesta.

– Mikäli hallituspuolueet ajavat edelleen lakisääteisestä laajaa oikeutta yksityisille yrityksille tuottaa julkisella rahoituksella sosiaali- ja terveyspalveluja, on tällaiset yritykset määrättävä lainsäädännöllä täysin julkisuuslain piiriin kuuluviksi, Simpanen vaatii.

Näin kovaa puhetta ei soten ympärillä ole ennen kuultu – varsinkaan asiaa tuntevien suusta tai kynästä.

– Jollei näin tehdä, ei hoidosta ja hoivasta syntyviä julkisen rahoituksen hoito- ja hoivamenoja eikä varojen käytön kohdentumista voida valvoa eikä tällöin voida myöskään estää varojen junailua veroparatiisivaltioihin ja siellä oleville yrityksen ja sen johtohenkilöiden sijoitustileille, Simpanen sanoo.

– Nykyisestä yritysten toiminnan läpinäkymättömyydestä on nyt seurauksena, kuten Mehiläisen ilmitulleista järjestelyistä ilmenee, nähtävästi myös yrityksiltä palveluja ostavien kuntien hoito- ja hoivakustannuksien perusteeton jatkuva nouseminen ja samalla kuitenkin hoivan ja hoidon laadun heikentyminen. Läpinäkymättömyys ei mahdollista nyt julkisten varojen käytön tarkkaa seurantaa näissä osakeyhtiöissä ja suurissa konserneissa, Simpanen analysoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat