Politiikka
7.9.2016 10:32 ・ Päivitetty: 7.9.2016 10:32
”Homekoulut korjattava nopeasti” – Espoon demarit pettyivät kokoomuksen ja perussuomalaisten politiikkaan
Espoon demarit ovat pettyneitä kokoomuksen ja perussuomalaisten politiikkaan ja vaativat homekoulujen nopeaa korjaamista ja peruspalveluiden turvaamista kasvavan kaupungin tarpeiden mukaisesti.
– Kaupunki kasvaa valtavaa vauhtia. Lapsiperheiden, vanhusten ja vammaisten palvelut on pidettävä oikealla tasolla. Nyt esitetty kehys on liian tiukka, mikä johtaa esimerkiksi koulupuolella heikennyksiin. Edelläkävijä-Espoolla ei ole tällaiseen varaa. Koulu- ja päiväkotikiinteistöjen sisäilmaongelmat on hoidettava nopeutetulla aikataululla. Ehdotamme homekoulujen korjaamiseen Espoon rahastojen edellisten vuosien ylijäämän käyttämistä. Summa oli vuoden 2016 tilinpäätöksessä peräti 124,3 miljoonaa euroa, toteaa valtuuston puheenjohtaja Maria Guzenina.
Budjetin suunnittelun pohjaksi hyväksytty kehys ei ota riittävästi huomioon Espoon väestönkasvua ja espoolaisten ikääntymistä. Espoon väestömäärä kasvaa yli 4000:lla joka vuosi. Yli 60-vuotiaiden keskimäärin 1000:lla joka vuosi. Käytännössä edessä olisi leikkauksia. Kaupunginhallituksen esittämä keino toimintojen tehostaminen ei turvaa palveluita.
Kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen kaupunginjohtajan esityksen Espoon vuoden 2017 talousarvioksi ja kehykseksi, joka annettiin vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman valmistelun pohjaksi.
– Espoon kokoomus apupuolueittensa eli perussuomalaisten ja keskustan tuella jyräsi kaupunginhallituksessa 5.9. demarien ja vihreiden kaupungin taloudenhoidon ja palvelujen kannalta vastuulliset esitykset. Velkaantumisen taittamisen ja käyttötalouden menojen tasapainottamiseksi tarvitaan esim. tulopohjan vahvistamista, kertoo kaupunginghallituksen jäsen Liisa Kivekäs.
Sosialidemokraatit esittävätkin, että valtuusto päättää 12.9.2017 esitettyjen palvelujen leikkausten sijasta palvelujen lisäämistä ja kehittämistä väestön kasvavan palvelutarpeen edellyttämällä tavalla. Välttämätöntä palvelujen lisäämistarvetta on päivähoidossa, varhaiskasvatuksessa, koulutoimessa sekä erityisesti Espoon ikääntyneemmän väestönosan ja pitkäaikaistyöttömien henkilöiden määrän kasvun johdosta sosiaali- ja terveydenhoidossa.
– Jo 3000 oppilasta on väistötiloissa koulujen sisäilmaongelmien vuoksi. Epärealistinen investointikatto lykkää välttämättömiä korjauksia ja uudisrakenttamista, huokailee demariryhmän puheenjohtaja Martti Hellström. Useita miljoonia alle asiantuntijalautakuntien arvioidun menotarpeen jäänyt kehys johtaa mm. opetusryhmien kasvuun ja leikkauksiin paljon tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen järjestelyihin.
Lisää aiheesta
Demarit vaativat, että koulu- ja päiväkotikiinteistöjen uusimista ja peruskorjauksia ei saa viivyttää. Lapsille ja henkilöstölle ei saa aiheuttaa sairastumisen vaaraa.
Samaan aikaan kun palvelujen tarve kasvaa, myös Espoossa työttömyys lisääntyy ja verotulot vähenevät. Vuosien 2017-2019 kunnallisveron tuotto tulee pienentymään myös kilpailukykysopimuksen vuoksi. Demarit hakevatkin nyt ratkaisua, jolla budjetin tulopuoli tasapainoitetaan. Asiakasmaksujen korostus ja maankäytön tulojen lisäämääminen eivät turvaa palveluita.
– Rahastojen tuottoja on nyt otettava rohkeasti käyttöön, vaatii myös ryhmän veroasiantuntija Hannele Kerola.
Espoolla on ”Peruspalveluiden ja maanhankinnan investointirahasto”, jonka oma pääoma oli vuoden 2016 alkaessa noin 492,3 miljoonaa euroa. Rahaston tuottoa voidaan sääntöjen mukaan suunnata investointeihin ja näin nopeuttaa välttämättömiä koulukorjauksia. Rahaston ylijäämä on kasvanut suureksi, koska rahaston vuotuiset kymmenien miljoonien eurojen tuotot on lisätty aina edellisten vuosien ylijäämään.
– Demarit ehdottavatkin edellisten tilikausien ylijäämän käyttöä peruspalveluinvestointien rahoittamiseen ja näin vapautuvien investointien rahoittamiseen talousarviossa esitettyjen varojen siirtämistä riittävän suuruisena määränä kasvavan palvelutarpeen rahoitukseen, kertoo pitkäaikainen demarivaikuttaja, kaupunginvaltuutettu Veikko Simpanen.
Demarit ovat myös tässä tilanteessa valmiit verokorotuksiin. 0,25 % toisi 15 miljoonaa lisää rahaa. 0,5 %:n korotus toisi jo 30 miljoonaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.