Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tavoitteeksi maailman korkein verotus?

iStock

Viimeisen vuoden aikana Suomessa on tehty lainsäädäntötyötä rohkeudella, jota maassamme tuskin on nähty vuosikymmeniin. Uusille näkemyksille tuleekin sivistysvaltiossa olla tilaa.

Marko Vuorinen

Suomen nykylainsäätäjien halu kyseenalaistaa maan tavaksi iskostuneita totuuksia saa jatkamaan kyseenalaistamista. Mitä jos Suomen tavoite olisikin olla maailman korkeimman kokonaisveroasteen maa tavalla, joka jättää lähtötelineisiinsä jopa tällä hetkellä ykköstilaa pitävän Tanskan?

Maailman korkeimman veroasteen ja -kertymän omaava Suomi ohjaisi kaiken veroylijäämänsä suoraan kansallisen hyvinvoinnin, koulutuksen ja tutkimuksen tukemiseen varmistaen panostuksellaan sen, että jokainen suomalainen sukupolvi olisi kirkkaasti maailman paras ratkaistaessa ajankohtaisimpia liike-elämän ja yhteiskunnan kysymyksiä.

Kansallisilla rajoillamme ei olisi aikaa pohtia, tulisiko turvapaikanhakijoita työntää takaisin rajan tuolle puolen.

Maailman hyvinvoivimmasta, osaavimmasta, oma-aloitteisimmasta ja innovatiivisimmasta työvoimasta kilpailtaisiin maailmanlaajuisesti, ja Suomi pullistelisi yhteisöveron maksajia. Yritykset, joiden yhden vuoden budjetti on isompi kuin Suomen koko valtion budjetti, kiihdyttäisivät täällä tulevaisuuttaan ja maksaisivat täkäläisille työntekijöilleen maailman korkeimpia palkkoja.

Korkeakoulujemme ja yliopistojemme ovista kävelisi joka kevät ulos muun muassa tekoälyn, robotiikan, energiateknologian, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja muotoilun tulevaisuushaasteisiin koulittu ikäluokka, joita vastassa koulun ulkopuolella olisi pysyvä head huntereiden joukko tarjoamassa toinen toistaan parempia työetuja nuorille, joita pelkkä raha ei edes motivoi.

Kansallisilla rajoillamme ei olisi aikaa pohtia, tulisiko turvapaikanhakijoita työntää takaisin rajan tuolle puolen, vaan joutuisimme lähinnä työntämään takaisin rajan taakse Suomeen hinnalla millä hyvänsä pyrkiviä kansainvälisiä yrityksiä, koska emme pienenä maana pystyisi kouluttamaan riittävää määrää osaajia vastaamaan maailmanlaajuiseen kysyntään.

Tuntuuko tämä ajatus utopialta, vai olisiko tie tähän tulevaisuuskuvaan jopa tasaisempi kuin tie edullisemman työvoiman Suomeen?

Kirjoittaja on dokumenttielokuvantekijä New Yorkissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE