Täyskäännöksen tehnyt voimailijalupaus: ”Myös suvaitsevaisuuden suhteen on tapahtunut älytön muutos.”

Kuva: Ella Kaverma

Joensuulainen Mika Törrö on tehnyt huikean elämänmuutoksen kuluneen vuoden aikana. Törrö tuli keväällä Suomen vahvin mies-kilpailussa neljänneksi. Voimamiesten Suomen Cupin osakilpailussa Jyväskylässä hän oli toinen.

Entinen elämäntapa väkivalta- ja huumerikosten parissa on mennyttä. Nyt hän purkaa aggressioitaan kuntosalilla.

– Halu muuttua ja avun vastaanottaminen ovat olleet tänä vuonna tärkeimmät asiat.

Törrö aloitti kuntouttavan työtoiminnan keittiötehtävien parissa Helpissä vuosi sitten elokuussa. Sitoutumaton yhdistys ylläpitää päihderiippuvaisten hoito- ja kuntoutustoimintaa.

– Olen selvin päin ja elän uutta elämää päivä kerrallaan.

Alun perin Helpin toiminnanjohtaja Markku Tiitisen kuntovalmentaja Ilkka Kinnunen huomasi Törrön lahjakkuuden kuntosalilla ja vinkkasi hänelle Suomen vahvin mies-kilpailusta.

Tavallinen elämä riittää. Haaveilen omakotitalosta, ja naisystäväkin olisi kiva.

Voimamiesten Suomen Cupin osakilpailussa voitto jäi kiinni puolesta pisteestä, ja koko Helpin porukka oli kannustamassa. Törrölle on satanut onnitteluja ja kannustusviestejä niin sosiaalisessa mediassa kuin muutenkin.

– Hyviä asioita vaan tapahtuu koko ajan. Harjoittelen kahdesta kolme tuntia neljänä tai viitenä päivänä viikossa. En halua löysäillä ollenkaan.

Miehen arvomaailma on kääntynyt päälaelleen. Hän haluaa elää yhteiskunnan normien mukaisesti.

– Tavallinen elämä riittää. Haaveilen omakotitalosta, ja naisystäväkin olisi kiva. Myös suvaitsevaisuuden suhteen on tapahtunut älytön muutos. Pystyn hyväksymään ihmiset sellaisina kuin he ovat.

Törrö kokee, että vankila on oikeastaan pelastanut hänet. Tuskin hän olisi muuten hengissä.

– Vapaus tuntuu hienolta. Väkivalta ei ole selvin päin mun juttu. Saan voimaa nykyisin toisten ihmisten seurasta ja läsnäolosta.

Törrö on tullut jokin aika sitten ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltaan Hollannista Strongman Champions League-kisoista. Sijoitus oli yhdeksäs, mutta tasokin oli jo paljon kovempi kuin Suomessa. Kokemus vain haastaa harjoittelemaan lisää.

Lue koko Mika Törrön laaja haastattelu torstain 10. elokuuta Demokraatista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veteraanipoliitikko herkistyi olympiakullasta – ”Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija”

Lenkkeilytviiteillään profiloitunut keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen on herkistynyt kotimaakuntaansa Pohjois-Savoon hiihdetystä olympiakullasta.

Iivo Niskasen kultamitalihiihto miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkalla saa Kääriäisen listaamaan pääasioita lähes runollisesti Twitter-tilillään.

– Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija. Mahdottomasta mahdollinen, Kääriäinen aloittaa.

Tviittinsä lopuksi Kääriäinen onnittelee Niskasta ja toteaa, ettei lauantaiaamu voi iloisemmin alkaa.

Niskasta on onnitellut kultamitalista myös Suomen valtiojohto ja lukuisat muut suomalaiset poliitikot.

Lehti: Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksessa pidätyksiä

Kuva: Lehtikuva

Ugandan poliisi on ottanut kiinni kolme naista Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksen yhteydessä, kirjoittaa ugandalainen Observer-lehti. Lehden mukaan naisilla epäillään olevan yhteyksiä miehen kuolemaan.

Suomalaismies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa kaksi viikkoa sitten. Matkalla oli mukana entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Yksi pidätetyistä naisista näkyy lehden mukaan hotellin valvontakameran kuvissa. Kuvien perusteella hän poistui miehen huoneesta iltakymmeneltä ja palasi sinne myöhemmin yöllä kantaen muovikassia. Lehden mukaan poliisi epäilee, että kassissa oli huumeita.

Ugandassa tehdyssä ruumiinavauksessa miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä.

Keskustelua aiheesta

Viro täyttää 100 vuotta – suomalaislehdet ilmestyivät vironkielisillä nimillä – presidentti ja pääministeri onnittelivat

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomalaislehdistä ainakin Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat ilmestyneet poikkeuksellisesti vironkielisillä nimillä. Tällä lehdet kunnioittavat Viron itsenäisyyden satavuotispäivää, jota vietetään tänään.

Helsingin Sanomat ilmestyi aamulla nimellä Helsingi Sönumid. Lehti myös julkaisi pääkirjoituksensa rinnakkain viroksi ja suomeksi. Pääkirjoituksessa arvioidaan, että Viro on hyvä naapuri Suomelle ja että maat ovat entistä läheisemmät kumppanit.

Maaseudun Tulevaisuuden viikonloppunumero ilmestyi jo eilen vironkielisellä nimellä Maaelu Tulevik. Myös monissa muissa suomalaislehdissä on käsitelty tämän viikon aikana Viron itsenäisyyttä sekä Suomen ja Viron välisiä suhteita.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ovat osoittaneet Virolle ja virolaisille videotervehdyksen, joka on nähtävissä myös verkossa. Viron pääministeri Jüri Ratas sai pääministeri Sipilän onnittelut lauantaiaamuna myös Twitterin välityksellä.

Pasilan linkkitorni Viron väreissä

Viron itsenäisyyden satavuotispäivää juhlitaan tänään Suomessa juhlaliputuksella. Liputus alkaa aamukahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa.

Sisäministeriön liputusmääräys koskee valtion virastoja ja laitoksia koko Suomessa. Ministeriö suosittaa myös yleistä liputusta naapurimaan merkkipäivän kunniaksi.

Juhlaliputuksella huomioidaan Suomelle läheisten Baltian maiden erityinen merkkivuosi. Vastaava liputus järjestettiin jo Liettuan satavuotispäivän kunniaksi 16. helmikuuta, ja marraskuussa liputuksella muistetaan Latviaa.

Pasilan linkkitorni on juhlavalaistu Viron lipun väreissä. Valaisu on nähtävissä perjantai-illasta alkaen koko viikonlopun ajan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaisen median monimuotoisuuden suurin uhka on omistajuuden keskittyminen, arvioi selvitys

Kuva: Getty Images

Omistajuuden keskittyminen on suurin uhka Suomen median monimuotoisuudelle, arvioi tuore selvitys. Median tilaa tutki vuotuinen yleiseurooppalainen Media Pluralism Monitor -selvitys.

Tutkimus arvioi riskejä neljällä osa-alueella. Näistä ainoastaan lain turvaa koskeva alue Suomessa jäi matalalle riskitasolle.

Poliittisen itsenäisyyden sekä sosiaalisen osallisuuden alueet yltivät keskisuurelle riskitasolle. Omistuksen keskittyminen nousi korkealle riskitasolle.

Journalistien ammattikunnan oloja kuvaava riskimittari nousi lisääntyneen uhkailun ja painostuksen takia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mies kieltäytyi siviilipalveluksesta – hovioikeus hylkäsi syytteet ja katsoo, että tuomitseminen olisi syrjivää kohtelua

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta.

Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta