Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

TEM haluaa koko ikäluokan suorittavan toisen asteen – tarkastelisi myös asevelvollisuusikäluokan kokoa

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa selvittää keinot, joilla varmistetaan, että ”koko ikäluokka suorittaa vähintään toisen asteen tutkinnon”. Tavoite olisi toisen asteen koulutuksen käymisen lisääminen ja koulupudokkaiden määrän vähentäminen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

”Oppivelvollisuuden kesto on yksi keskeinen politiikkainstrumentti, jolla ilman toisen asteen koulutuspaikkaa jäävien nuorten määrää voidaan vähentää”, tänään julkaistusta Työ- ja elinkeinoministeriön raportissa Työ- ja elinkeinoministeriön näkemys Suomen työmarkkinoista sanotaan.

Tämän hallituskauden aikaisia kuumia poliittisia keskusteluja on ollut se, pitäisikö oppivelvollisuusikää nostaa. Muun muassa SDP ajaa oppositiosta asiaa.

TEMin raportti kuulostaa ensi lukemalta oppivelvollisuuden puolestapuhumiselta.

Osastopäällikkö Antti Neimala TEMistä kuitenkin kiistää näin suoran tulkinnan.

Neimalan mukaan kyse on siitä, että selvitetään erilaisia keinoja toisen asteen tutkinnon suorittamisen lisäämiseksi. Asiaan ei ole tehty eikä tehdä ministeriöstä konkreettista esitystä.

– Sitä ei aktiivisesti tuoda eikä kategorisesti tyrmätä. Se on tarpeellinen tohtia politiikkakeinojen joukossa läpi. Jos me sitä tarjoaisimme nimenomaisena keinona, raportti olisi ollut hyvä alusta tehdä se. Näiltä osin näkemyksemme on pidättyväisempi, Neimala sanoo.

TEMin raportissa todetaan, että Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin mukaan uudistus koskisi ikäluokittain 3000–6000 nuorta. Kustannus koulutusjärjestelmälle olisi arviolta 15–100 miljoonaa euroa vuodessa riippuen oppimateriaalikulujen korvauksesta.

Raportissa on myös kiinnostava asevelvollisuutta käsittelevä osio. Se nostaa esiin asevelvollisuusikäluokan koon tarkastelun.

Suomessa varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain yli 20 000 nuorta ja siviilipalveluksen noin 3 000. Varusmiespalveluksessa on jatkuvasti keskimäärin 19 000 henkeä ja siviilipalveluksessa yli 2 000 henkeä.

”Tämän joukon lisääminen työllisiksi korottaisi työllisyysastetta noin 0,8 prosenttiyksikön verran”, raportti toteaa.

Sen mukaan asevelvollisten väestöosuuden ero esim. Ruotsiin verrattuna on merkittävä.

”Täten 78 prosentin työllisyystavoite voikin vaatia asevelvollisuuden ja reservin koon kriittistä tarkastelua”, raportissa päätellään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE