Politiikka

TEM vastaa kritiikkiin työaikasopimusrikkomuksista – Työaika- ja saldotilanteet selvitetään lomien jälkeen

Istock
Istock

Ensimmäinen reaktio Jukon ulostuloon oli hämmennys, työ- ja elinkeinoministeriön henkilöstö- ja hallintojohtaja Heidi Nummela kertoo Demokraatille.

– Meillä on järjestöjen kanssa säännölliset ja hyvät keskusteluyhteydet. Olemme pohtineet muun muassa työaikapankkijärjestelmää, ja sitä on myös kehitetty yhdessä. Yhteistoiminnan agendalle ei ole tällaisia ongelmia noussut missään vaiheessa, Nummela ihmettelee.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kertoi aikaisemmin tänään, että uutta työaikalakia valmisteleva työ- ja elinkeinoministeriö sekä työaikalakia valvova sosiaali- ja terveysministeriö rikkovat toistuvasti työaikalakia.

Joukko ministeriöiden virkamiehiä on valmistellut tällä hallituskaudella uusia lakeja sellaisin työaikajärjestelyin, jotka eivät Jukon mielestä kestä päivänvaloa.

– Meillä on perusteltuja syitä epäillä, että ministeriöissä paitsi kävellään työaikalain yli myös rikotaan valtion työaikasopimusta. Esimerkiksi työaikalain valmistelijoille on syntynyt viikoittain kymmenien tuntien harmaa ylityömäärä työnantajan tahdosta, ilman virallisia ylityömääräyksiä ja korvauksia, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen totesi.

Nieminen kertoi sosiaali- ja terveysministeriön ylikuormittaneen virkamiehiään sote-uudistuksen valmistelutöillä koko kevään ajan. Ministeriöiden pitäisi JUKOn mukaan panostaa vahvasti työaikasuojelun ja muun työsuojelun parantamiseen.

Ministeriö: Ruuhkapiikkejä syntyy aina.

TEMissä pitkään työskennellyt Nummela kertoo, että ministeriössä on kattava seuranta ylitöiden kertymiselle.

– Seuraamme tilannetta niin lähiesimes- kuin osasto- ja ministeriötasolla. Myös puuttumista tehdään.

Nummela kertoo, että ministeriötyössä työn määrää runsaasti lisääviä ruuhkapiikkejä syntyy aina.

– Hallituskauden sisällä ruuhkat tasoittuvat yleensä jossakin vaiheessa. Tietysti maakunta- ja sote-uudistus on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen prosessi, eli sen aiheuttama piikki on pitkä, hän myöntää.

– Mutta se on erittäin tyypillistä, kun ollaan ministeriötehtävässä, jossa hallituskaudet määrittävät kiireen määrää. Kun on piikkejä, niin tarvitaan joustavia työaikajärjestelyjä ja korvausmenetelmiä. Meillä on käytössä kaikki, mitkä virkaehtosopimuksesta ja lainsäädännöstä voidaan poimia.

Nummela ei tunnista, että tällä hallituskaudella ruuhkapiikkejä olisi ollut jotenkin poikkeuksellisen paljon.

– Kyllä jokaisella kaudella on omat ruuhkapiikkinsä ja ne voivat kohdistua eri politiikanlohkoihin ja eri ministeriöihin.

Nummela kertoo, ettei työ- ja elinkeinoministeriössä ole myöskään ollut poikkeavaa enempään sairauspoissaoloja. Myöskään ainakaan hänen tietojensa mukaan ministeriössä ei ole vaihtanut tehtävää ”pakotarkoituksessa”

– Sairauspoissaoloissa TEMissä on keskimääräistä paremmat tulokset. Työtehtävissä meillä on normaalia liikkuvuutta, etenkin nyt, kun työmarkkinat vetävät.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kertoDemokraatille aikaisemmin pyytävänsä  sosiaali- ja terveysministeriöltä selvityksen ministeriön virkamiesten työtaakasta. Nummela kertoo, että TEMissä vastaavaa selvitystä ei ainakaan toistaiseksi olla tekemässä virkamiesten omasta aloitteesta.

– TEM ottaa joka tapauksessa työaikakysymykset ja työhyvinvoinnin kehittämistarpeet vakavasti. Kun työntekijät palaavat elokuussa lomilta, otetaan työaikakysymykset ja saldotilanteet varmasti esiin järjestöjen kanssa. Kuten ne olisivat olleet normaalistikin agendalla. Asiasta keskustellaan varmasti myös virkamiesjohdon tasolla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat