Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tilanne on mahdoton” – vankiloissa täysi rähinä päällä työajoista

Vankilavirkailijain liitto VVL ja Rikosseuraamuslaitos ovat napit vastakkain työaikajärjestelyistä. Liitto ilmoittaa vetäytyvänsä kaikesta työryhmäyhteistyöstä työnantajan kanssa.

Rikosseuraamuslaitoksessa on valmisteltu reilun vuoden ajan uusia työaikajärjestelyjä. Liiton mukaan henkilöstöä ei ole linjauksia suunniteltaessa kuunneltu. Se arvostelee työnantajaa “härkäpäisestä asennoitumisesta”.

VVL suosittelee vastavetona, että henkilöstö ottaisi tästä eteenpäin tehdyt ylityöt rahakorvauksena. Työaikapankki kun on osoittautunut työnantajalle edulliseksi.

Riittämättömän henkilömäärän takia työntekijät ovat jo nyt joustaneet.

Liiton puheenjohtaja Jari Tuomela huomauttaa, että valvontahenkilöstö on tyytyväinen nykyisiin työvuoroihin.

– Ne takaavat toiminnan ja turvallisuuden. Työntekijät eivät kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi toimiva ja molempia osapuolia palveleva työvuorojärjestelmä pitää romuttaa.

Tuomela korostaa, että liitolla on kokemuksia työnantajan ajamasta työvuorojärjestelystä jo 1990-luvun lopulta: sairauslomat ja ylityöt lisääntyivät.

Lisää aiheesta

Tilanne on Tuomelan mukaan on mahdoton, sillä riittämättömän henkilömäärän takia työntekijät ovat jo nyt joustaneet ja tehneet runsaasti ylitöitä vankiloiden toiminnan turvaamiseksi.

Uutta työaikajärjestelmää on kokeiltu Mikkelin vankilassa. VVL on erittäin ärtynyt siitä, pilotoinnin tuloksista ei lupauksista huolimatta ole kerrottu henkilöstölle. Ärtymystä lisää myös se, että palkanmaksussa on ollut viivästyksiä ja virheiden korjaaminen on kestänyt liiton mukaan “todella pitkään”.

Vankilavirkailijain liitto on yksi SAK:laisen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) jäsenliitoista. Sillä on noin 1 500 jäsentä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE