Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Timo Harakka: SDP esittää arvonlisäveroon muutosta, joka pakottaa ottamaan ympäristövaikutukset huomioon

Siv Åstrand
Kansanedustaja Timo Harakka.
– SDP esittää, että arvonlisävero peritään tulevaisuudessa sen mukaan, miten se pahentaa ilmastonmuutosta tai miten se on vaihtoehtoja parempi. Tietenkään ei ole helppo määritellä jokaisen tuotteen tai palvelun ilmastovaikutusta, mutta se pakottaa ottamaan ympäristövaikutukset huomioon joka ikinen hetki, sanoi kansanedustaja Timo Harakka (sd.) vappupuheessaan Kirkkonummella ja Porvoossa.

Eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava ihmetteli, kuinka suuresta sote-uudistuksesta pitäisi tehdä päätöksiä, vaikka taloudellisia vaikutuksia edes muutosvaiheen kustannuksista ei ole arvioitu edes miljardien tarkkuudella.

– Hallitus vaatii allekirjoittamaan avoimen vekselin, jonka maksumieheksi joutuu seuraava hallitus. Tähän emme suostu. Vastuullinen päättäjä ei voi hyväksyä nykyistä sotea, Harakka painotti.

Opposition yhteisessä kannanotossa viikonloppuna paheksuttiin sote-päätösten kohtuutonta kiirettä ja huonoa valmistelua. Harakka yhtyi kritiikkiin:

– Hallitus yrittää saada Suomen lähihistorian valtavimman uudistuksen pika-aikataululla. Se yrittää tunkea elefanttia mopoautoon.

Vaikka opposition vappuperinteisiin kuuluu hallituksen haukkuminen, Harakka halusi kääntää katseen tulevaisuuteen. Sipilän hallitus on kyvytön uudistuksiin:

– Keskustapuolue vajoaa, kokoomus hajoaa, sininen tulevaisuus on menneisyyttä.

Harakan mukaan seuraavan hallituksen on tehtävä viisi uudistusta ja viisi panostusta kestävään kasvuun ja työllisyyteen.

– Toinen aste kaikille, varhaiskasvatus jokaiselle, naisten asemaa parantava perhevapaauudistus, yksinkertaisempi sosiaaliturva sekä viidentenä pieniä palkkoja ja yritystuloja tukeva verouudistus, Harakka luetteli.

– Seuraavan hallituksen on investoitava oppimismiljardiin, tutkimuksen ja innovaatioiden tukeen, köyhyyden poistamiseen, aidosti aktiiviseen työllistämiseen sekä työssäkäyntiä tukevaan asunto- ja liikennerakentamiseen.

Vappupuheesta siirryttiin myös vapputekoihin – muovinkierrätykseen.

– Ehdotan yhteistä vappulupausta: kansanedustajat tekevät parempia lakeja ja osoitamme määrärahoja muovinkierrätyksen moninkertaistamiseksi, kansalaiset lisäävät kierrätystä ja vaativat parempia palveluita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE