Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Todelliset yllätysnimet kokeilivat perustuloa jo 1970-luvulla – sittemmin miehet ovat saaneet selvästi kyseenalaisempaa mainetta

Nuoret Donald Rumsfeld ja Dick Cheney presidentti Gerald Fordin seurassa vuonna 1975, perustulokokeilun jo päätyttyä.

Verkkomedia Quartz kertoo amerikkalaisista perustulokokeiluista 1970-luvulla. Suomessa perustulosta sen eri nimillä on keskusteltu kiivasti viime vuosina.

Demokraatti.fi

Quartz mainitsee Suomenkin maanantaina julkaisemassaan jutussa. Julkaisun mukaan ideaa kokeillaan sille Yhdysvaltoja ystävällismielisemmissä paikoissa, kuten Suomessa ja Kanadassa.

Quartzin mukaan amerikkalaiset kokeilut alkoivat 1960-luvun lopulla presidentti Richard Nixonin kaudella.

Hankkeita veti sittemmin Yhdysvaltain puolustusministerinä kahdesti toiminut Donald Rumsfeld, jonka maine mustaantui pahoin Irakin sodan aikana George W. Bushin ollessa vallassa. Rumsfeld muistetaan muun muassa Abu Ghraibin vankilan tapahtumien yhteydestä.

Rumsfeldin avustajana perustulokokeiluissa oli Dick Cheney, josta tuli myöhemmin George Bushin hallinnon puolustusministeri ja nuoremman Bushin varapresidentti.

Perustulokokeilu, jossa miehet olivat vetämässä, jatkui 1968—71. Siinä oli mukana yli 1300 perhettä. Tulokset olivat siinä määrin rohkaisevia, että asia eteni vielä kongressiin asti mutta ei saanut hyväksyntää enää senaatissa. Lopulta myös presidentti Nixon kääntyi sitä vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE