Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump solvasi Lontoon pormestaria: ”Tyhmä, kyvytön, luuseri” – Twitter lauloi vain paria minuuttia ennen laskeutumista Britanniaan

LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut kolmipäiväisen vierailunsa Britanniaan haukkumalla Lontoon pormestarin Twitterissä. Trumpin mukaan pormestari Sadiq Khan on luuseri, joka on tehnyt surkeaa työtä Lontoon johdossa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– (Khan) muistuttaa minua paljon erittäin tyhmästä ja kyvyttömästä New Yorkin pormestari (Bill) de Blasiosta, joka on myös tehnyt kelvotonta työtä – (Khan) on tosin vain puolet hänen pituudestaan, Trump tviittasi paria minuuttia ennen kuin hänen koneensa Air Force One laskeutui Stanstedin kentälle.

Trump ja Britannian työväenpuoluetta edustava Khan ovat ottaneet yhteen aiemminkin. Trumpin tuoreimmat tviitit ovat vastaus Khanin viikonloppuiseen lehtikirjoitukseen, jossa hän vertasi Trumpia 1900-luvun fasistijohtajiin.

Khan kirjoitti Observer-sanomalehdessä, ettei Trumpille pitäisi rullata punaista mattoa, kun tämä levittää äärioikeistolaisia arvoja ja uhkaa demokraattista järjestelmää.

Khanin tiedottaja tuomitsi Trumpin tviitit.

– Tämä on vakavampaa kuin lapselliset loukkaukset, joiden ei pitäisi olla Yhdysvaltojen presidentin arvolle sopivia. Sadiq edustaa Lontoon ja maamme edistyksellisiä arvoja. Hän varoittaa, että Trump on yksi räikeimmistä esimerkeistä ympäri maailmaa kasvussa olevasta äärioikeiston uhasta. Se uhka vaarantaa perusarvot, jotka ovat määrittäneet liberaaleja demokratioita yli 70 vuotta, Khanin toimistosta lausuttiin.

Trumpia lentokentällä vastaanottanut ulkoministeri Jeremy Hunt ei suostunut tuomitsemaan presidentin kommentteja.

– Kaikilla on oma näkemyksensä presidentti Trumpista, enkä ole hänen kanssaan kaikista asioista samaa mieltä — mutta sellaiset asiat laitetaan syrjään, kun vapaan maailman johtaja, läheisimmän liittolaisemme presidentti tulee tänne valtiovierailulle, konservatiivipuoluetta edustava Hunt sanoi.

Lontooseen odotetaan suurmielenosoituksia.

Stanstedin kentältä presidentti lennätettiin helikopterilla Yhdysvaltojen Lontoon-suurlähettilään virka-asunnolle. Myöhemmin tänään presidenttipari tapaa kuningatar Elisabetin ja muita kuninkaallisen perheen jäseniä.

Trumpin mukana matkustaa hänen vaimonsa Melania. Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka saapui Lontooseen jo aiemmin.

Huomenna on vuorossa tapaaminen tehtävästään kohta väistyvän pääministeri Theresa Mayn kanssa. Keskiviikkona vierailu huipentuu Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksiin Portsmouthissa Etelä-Englannissa.

Brittipolitiikka on EU-eroprosessin venymisen takia myllerryksessä, ja brexit-sovun saavuttamisessa epäonnistunut pääministeri May aikoo erota perjantaina konservatiivipuolueen johdosta, kun Trumpin vierailu on saatu hoidettua. Hän kuitenkin jatkaa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes seuraaja on valittu.

Lontooseen odotetaan suurmielenosoituksia Trumpin vierailua vastaan. Stop Trump -protestiliikkeen mukaan tarkoituksena on viestiä, etteivät britit hyväksy Trumpin politiikkaa eikä presidenttiä olisi pitänyt kutsua Britanniaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE