Politiikka

Tuore ministeri Ahde: Linjakas SDP on muuttunut jakolinjojen SDP:ksi

Ella Kaverma
Ella Kaverma

Kesäkuussa ministerin arvon saanut pitkän linjan sd-vaikuttaja Matti Ahde arvio Demokraatin laajassa haastattelussa vakavasti puolueen tilaa.

– Kun on tottunut siihen, että SDP:n kannatus huitelee reippaasti yli 20 prosentissa, ei nykyinen kannatusprofiili oikein lämmitä.

Ahde on ennen kaikkea huolissaan SDP:n linjasta.

– Viime vuosisadalla äänestäjät vielä tiesivät, mikä on SDP:n linja, nykyään puolueesta erottuvat jakolinjat. Oltiin aikaisemminkin erimielisiä asioista, mutta linja päätettiin neljän seinän sisällä ja siinä pysyttiin, Ahde lataa.

Ahteen mukaan suuressa kuvassa SDP:n linja erottui 1990-luvun jälkipuoliskolla selkeästi.

– Hyvinvointivaltion perusta rakennettiin kansanterveyslain ja peruskoulun myötä 1960-1970-luvuilla. Ympäristöpolitiikka otettiin vahvasti työlistalle 1980-luvulla. Koko 1990-luvun rakennettiin Neuvostoliiton kaatumisen myötä uutta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa muuttuvassa maailmassa. Suomi meni SDP:n johdolla Euroopan ”kaikkiin ytimiin”. Kun tultiin 2000-luvulle, SDP:n ideologinen selkäranka huojui it-kuplan myötä, Ahde summaa.

Matti Ahde puhuu Demokraatin haastattelussa myös vakavasta sairaudestaan. Elämän ja kuoleman kysymykset ovat väistämättä alkaneet risteillä mielessä.

– Elämäni on ollut hyvin rikasta. Sanoin lapsilleni jo 50-vuotispäivilläni vuonna 1995, että kun kannatte minua hautaan, kertokaa, että arkussa lepää onnellinen mies, Ahde summaa elämäänsä.

Matti Ahteen laaja haastattelu ilmestyy Demokraatissa torstaina 6.7.2017. Sivut 20-23.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat