Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuore tutkimus hätkähdyttää: kotihoito vaikuttaa monin tavoin kielteisesti äiteihin ja lapsiin

Lasten kotihoidon tuen vaikutukset ovat negatiivisia sekä äideille että lapsille, arvioi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Haittaa syntyy erityisesti äideille. Vaikutus syntyy siitä, että kotihoidon tuki ei ole pelkästään tulonsiirto vaan myös ohjaa vanhempien päätöksiä pidempiin kotihoitojaksoihin ja pois työelämästä.

Tutkimustulokset osoittavat, että euromääräisesti suurempi kotihoidon tuki vähentää keskimäärin äitien työllisyyttä ja ansiotuloja jopa kymmenen vuotta lapsen syntymän jälkeen. Lasten syntymän merkitystä äitien ansiotuloille tarkastellaan niin sanotun lapsisakon kautta.

VATTin tutkimuksessa lasketaan, että lapsisakko on Suomessa yli 70 prosenttia ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen ja vähenee hitaasti siitä noin 20 prosentin tasolle 8-10 vuotta lapsen syntymän jälkeen. Jyrkkä pudotus johtuu tutkimuksen mukaan juuri kotihoidon tuesta.

-  Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tuo alkujaan yli 70 prosentin suuruinen lapsisakko putoaisi jopa 20-30 prosentin tasolle, jos lasten kotihoidon tuki poistettaisiin. Tutkimustulostemme perusteella lasten kotihoidon tuella on siis merkittävä lasten vanhempien välistä tasa-arvoa heikentävä vaikutus, tutkimuksen tekijät kirjoittavat.

TUTKIMUKSESSA selvitettiin lasten kotihoidon tuen vaikutuksia vanhempien työllisyyteen ja lasten neuvolatesteihin, koulutusvalintoihin ja nuorena tehtyihin rikoksiin. Tekijöinä ovat olleet tutkimusprofessori Tuomas Kosonen, Kristiina Huttunen sekä alaan erikoistunut MIT:n professori Jonathan Gruber.

Kotihoito vaikuttaa negatiivisesti myös lapsiin. Tutkimustulosten perusteella korotettua kotihoidon tukea saaneet lapset valitsevat toisen asteen koulutukseksi harvemmin lukion kuin muun toisen asteen oppilaitoksen tai jäävät pois toiselta asteelta. Neuvolan terveystarkastuksissa heiltä löytyy enemmän virheitä.

18 ikävuoteen mennessä tehtyjen rikosten määrä lisääntyy kotihoidetuilla lapsilla noin viisi prosenttia.

Tutkijoiden mukaan mikään tutkitusmittareista ei viittaa siihen, että lasten kotihoidon tuen vaikutukset lapsiin olisivat keskimäärin positiivisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE