Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkki reagoi konsulaattien sulkemiseen – kutsui yhdeksän maan lähettiläät puhutteluun

AFP / LEHTIKUVA / YASIN AKGUL
Mielenosoittajat polttavat äärioikeistolaisen tanskalaisen koraaninpolttajan Rasmus Paludanin kuvaa Istanbulissa 22. tammikuuta.

Turkki kutsui torstaina yhdeksän maan korkean tason lähettiläitä puhutteluun. Syynä puhutteluille on Euroopan maiden konsulaattien sulkemiset Istanbulissa turvallisuussyistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Turkki ei ole kertonut, minkä maiden edustajat on kutsuttu puhutteluun. Diplomaattilähteiden mukaan puhutteluun on kutsuttu Belgian, Britannian, Ranskan, Saksan, Italian, Alankomaiden, Ruotsin, Sveitsin ja Yhdysvaltain edustajia.

Seitsemän Euroopan maata on sulkenut konsulaattinsa Istanbulissa. Yhdysvaltain Istanbulin-konsulaatti on edelleen avoinna.

YHDYSVALLAT ja useat Euroopan maat ovat ohjeistaneet kansalaisiaan välttämään massatapahtumia ja suosittuja turistipaikkoja Istanbulin keskustassa nousseen terrorismiuhan vuoksi.

Länsimaiden matkustusvaroitukset annettiin sen jälkeen, kun diplomaattisuhteet Turkkiin olivat kiristyneet. Suhteet Turkkiin ovat olleet kireät, koska maa on kieltäytynyt ratifioimasta Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä.

Viimeviikkoiset mielenosoitukset Ruotsissa ja Tanskassa ovat kiristäneet maiden välejä entisestään. Äärioikeistolaiset mielenosoittajat ovat polttaneet Koraaneja protestina Turkin viivyttelystä Nato-ratifioinneissa.

Turkki antoi viime viikonloppuna matkustusvaroituksen Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan vastauksena länsimaiden varoituksille.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu tuomitsi konsulaattien sulkemiset torstaina.

-  He käyvät psykologista sotaa Turkin kanssa, Soylu kertoi turkkilaiskanava NTV:llä.

Erdoganin AK-puolueen varapuheenjohtaja ja tiedottaja Ömer Celik kertoi Twitter-tilillään, että ulkomaiden lähetystöt ja konsulaatit ovat antaneet lausuntoja luodakseen huolta Turkin turvallisuustilanteesta.

-  Nämä ovat vastuuttomia lausuntoja. Tällaisia lausuntoja ei voi hyväksyä, Celik sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE