Lukijaristeily2017

Tutkijademari kaipaa avoimuutta politiikkaan – “Jokaisen veronmaksajan pitäisi saada tietää, mitä verorahoilla on tehty”

Kuva: Henry Toivari
Politiikassa mukana oleminen on tuonut Vilja Siitoselle esiintymiskokemusta, josta on hyötyä myös tutkijan työssä.

Vilja Siitonen ei ole tavallinen demari. Hän on 32-vuotias luonnontieteilijä, joka on kuulunut puolueeseen jo kuusitoista vuotta. Siitosen luonnonyhdisteitä käsittelevä väitöskirja valmistui kesän aikana ja ensi keväänä on vuorossa jo neljännet kuntavaalit. Ei olekaan perusteetonta sanoa, että Siitonen on sekä tutkija että poliitikko.

SDP on kuitenkin kansainvälinen tasa-arvon ja sivistyksen liike. Miksi se ei sopisi korkeastikoulutetulle naiselle?

– Minulla on kaksi haastavaa, mutta hyvin erilaista hommaa. Ne antavat hyvin vastapainoa toisilleen, sanoo tällä hetkellä kaupunginhallituksen varajäsenenä ja konsernijaoston jäsenenä Turussa toimiva Siitonen.

Tutkijan ja poliitikon roolit ovat monessa kohdassa tukeneet toisiaan.

– Politiikassa ja tutkimuksessa molemmissa täytyy esiintyä jonkin verran. Kaikki tutkimustyötä tekevät eivät nauti siitä. Se, että on ollut mukana politiikassa on auttanut esiintymiseen, kun on tullut kokemusta siitä.

“16-vuotiaana oli paljon selkeämpi kuva maailmasta”

Siitoselle oli jo lukioikäisenä selvää, ettei hän halua politiikasta ainakaan alkuvaiheessa ykkösuraa. Biokemian opiskelu olikin jotain aivan muuta kuin politiikkaa. Siitonen ryhtyi tekemään väitöskirjaansa heti maisteriksi valmistuttuaan. Tieteen tekeminen on vaikuttanut myös hänen tapaan toimia politiikassa.

– Harmaan sävyt, niitä on tullut tosi paljon enemmän, kun tekee tutkimusta työkseen. Asioita ei vaan oteta totuutena, vaan niitä täytyy pureskella ja miettiä eri näkökulmista. Se ei ole tyypillinen tapa tehdä politiikkaa.

– Nuorempana oli paljon selkeämpi kuva maailmasta. Mitä enemmän asioita ajattelee, sitä hankalammaksi ne muuttuvat. Yksi vaihtoehto ei ole enää ehdottomasti parempi kuin toinen, vaan asioissa on hyvät puolet ja huonot puolet. Tietysti se on hyvä, ettei ole enää mustavalkoista ajattelua, mutta se voi olla vaikeampi myydä äänestäjille.

Vilja Siitonen on kokenut tutkimusta tehdessään tärkeäksi sen, että yrittää kertoa myös ulospäin tutkimuksestaan. Hän on muun muassa kirjoittanut Turun Sanomiin tutkimuksesta ja lähettänyt lehdistötiedotteita, kun työ on edennyt.

– Tutkijan työhön kuuluu myös se, että kertoo veronmaksajille heidän omalla kielellään, mitä siinä tutkimuksessa tehdään. Verorahoistahan suurin osa rahoituksesta tulee.

– Se on se, mitä politiikka on minulle antanut. Ei riitä, että tekee asioita. Täytyy myös kertoa ihmisillä, mitä tekee.

“Joudun usein perustelemaan puoluevalintaani”

Kun Vilja Siitonen liittyi SDP:n jäseneksi vuonna 2000, maailma oli kovin erilainen. Hänen mielestään demareilla oli silloin selkeämpi paikka puoluekartalla, mutta sittemmin muut ympärillä ovat muuttuneet enemmän kuin SDP.

– Kun liityin, tuntui että tämä on varma kotisatama. Maailmantilanne oli hyvin erilainen silloin kuin nyt. Esimerkiksi Perussuomalaiset oli marginaalinen puolue. Emme ole kehittyneet niin paljoa kuin olisi pitänyt, pitäen samalla kiinni perusarvoistamme.

Esimerkiksi ay-liike on tiukasti kytköksissä meihin, mutta kenen puolella se on?

Siitosen mielestä tulisi tunnistaa, kuka on se tämän päivän duunari, joka kaipaa puolustamista.

– Esimerkiksi ay-liike on tiukasti kytköksissä meihin, mutta kenen puolella se on? Meillä on aika paljon korkeasti koulutettuja, jotka ovat pahemmassa tilanteessa kuin perinteiset teollisuusalan duunarit. Ihmisiä yritetään saada yksityisyrittäjiksi ja nollatuntisopimuksista on tullut normi. Meidän pitäisi taistella kaikkien työläisten puolesta.

Korkeasti koulutettuna nuorena naisena Siitonen joutuu toisinaan perustelemaan puoluevalintaansa muille. Hänen mielestään korkeasti koulutettujen naisten on tällä hetkellä vaikea äänestää demareita ja moni valitsee Vihreät.

– SDP on kuitenkin kansainvälinen tasa-arvon ja sivistyksen liike. Miksi se ei sopisi korkeastikoulutetulle naiselle? Vihreät on onnistunut nappaamaan monien mielikuvissa sen paikan, mikä meillä pitäisi olla.

“Äänestämällä viime eduskuntavaaleissa ei pystynyt vaikuttamaan siihen, mikä on Suomen linja”

– Meidän pitäisi pystyä palauttamaan usko politiikkaan. Mikään ei ole mennyt niin kuin viime vaaleissa sanottiin, joten en yhtään ihmettele, jos joku ei nyt halua äänestää, Siitonen toteaa.

Vilja Siitonen lähtisikin palauttamaan uskoa politiikkaan lisäämällä demokratian läpinäkyvyyttä.

– On huolestuttava kehityssuunta, että on koko ajan vaan enemmän salaisia asioita, mitä verorahoilla tehdään. Samoin kuin tutkijoiden pitää kertoa mitä he tekevät, jokaisen veronmaksajan pitäisi saada tietää, mitä verorahoilla on tehty.

Emme me halua, että yksittäiset ihmiset joutuvat maksamaan palveluista hirveitä summia.

Siitosen mielestä SDP:n tulisi palata perusasioihin. Kaikki yhteiskunnan peruspalvelut tulee pitää korkeatasoisina ja ne tulee rahoittaa mieluummin verovaroin kuin palvelumaksujen kautta.

– Meidän ydin on se, että verovaroin pyöritetään asioita. Emme me halua, että yksittäiset ihmiset joutuvat maksamaan palveluista hirveitä summia. Palveluiden pitää myös olla niin laadukkaita, että kaikki haluavat käyttää niitä.

– Uskon, että tämä kiinnostaa kaikkia. Ei se rikas ihminen, joka on maksanut paljon veroja, halua maksaa palvelumaksuja. Eikä se yksinhuoltaja, jolla ei ole rahaa. Tämä asia voisi yhdistää meitä kaikkia. Veroja maksetaan sen takia, että niiden avulla pitäisi kustantaa nämä asiat, Siitonen päättää.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Koko maakunnan tahto” – Varsinais-Suomen sd-kansanedustajat iloissaan lisärahasta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Mercedeksen autoja valmistettiin Valmet Automotive Oy:n tehtaalla Uudessakaupungissa toukokuun alussa.

Hallitus esittää tänään julkistetussa valtion lisätalousarviossa lisäpanostuksia Varsinais-Suomeen. Etupäässä Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan tilaukset aiheuttavat työvoiman tarvetta Varsinais-Suomessa 2020-luvulle.

Maakunnan tarpeita sekä keinoja on pohdittu yhdessä entisen pääministerin Esko Ahon vetämässä positiivisen rakennemuutoksen työryhmässä.

SDP:n kansanedustajat Ilkka Kantola ja Katja Taimela iloitsevat hallituksen tarttumisesta näihin ehdotuksiin, jotka he näkevät koko maakunnan tahtona.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin sekä alueiden ammattikorkeakoulujen vahvistamiseen yhteensä 6 miljoonan euron edestä.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin.

Turkuun esitetään lisäksi 2 miljoonaa tekniikan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisen alustan luomiseen ja tekniikan alan yliopistojen yhteistyöhön Lounais-Suomessa 12 miljoonaa euroa vuosina 2017-21.

Koskien Turun yliopiston tekniikan koulutusta, hallitus päätti arvioida yhteistyön vaikutusta vuoteen 2020 mennessä ja onko tarvetta tehdä tekniikan yliopistojen koulutusvastuujaon osalta muutoksia.

Liikenneväylien osalta hallitus esittää Uudenkaupungin radan sähköistämistä tavaraliikenteen tehostamiseksi sekä Turun ratapihan turvallisuuden parantamiseksi.

Valtatiellä 9 aloitettaisiin puolestaan tiesuunnitelman päivittäminen Liedon asema – Aura välin leveäkaistatiellä liikenneturvallisuuden lisäämiseksi.

Kaksikko korostaa koulutuksen ja toimivien liikenneyhteyksien olevan edellytyksiä positiivisen rakennemuutoksen tehokkaassa hyödyntämisessä.

Ryhmien väliset luottamuspaikkaneuvottelut valmiit Turussa – seuraavaksi valitaan henkilöitä

Turun valtuustoryhmät ovat päässeet sopuun luottamuspaikkojen jakamisesta eri ryhmien välille.

Turun SDP:n uusi valtuustoryhmä lähti nyt päättyneisiin neuvotteluihin puheenjohtajansa Piia Elon luotsauksessa asiat edellä. Keskeisenä asiana pidettiin sitä, minkälaisia asioita olisi tärkeä tehdä alkavalla valtuustokaudella. Samalla toivottiin kuitenkin aikaisempaa väljempää ja selkeämpää toimintakulttuuria julkisuudessa huonoon maineeseen joutuneen Turku-sopimuksen sijaan. Lopputuloksena oli, että suurin puolue Kokoomus ei edes yrittänyt asioihin keskittyvää sopimista, vaan aloitettiin suoraan luottamuspaikkaneuvottelut.

SDP:n vaalitappio johti siihen, että suurimmassa osassa 13-paikkaisia lautakuntia jäsenten määrä putosi 3:sta 2:een. Tämä tarkoittaa, että jaettavia paikkoja SDP:n sisällä on paljon entistä vähemmän.

Suurin osa keskeisistä puheenjohtajuuksista tuli kuitenkin kolmelle suurimmalle puolueelle, joihin SDP edelleen lukeutuu. Kaupunginhallitus kasvatettiin 14-jäseniseksi, mistä SDP saa kolme paikkaa, 13-jäsenisistä jaostoista niinikään kolme paikkaa.

SDP:lle tulee valtuuston ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajuus, sekä uuden kaupunkikehitysjaoston puheenjohtajuus. Lisäksi SDP saa kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajuuden ja sen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston puheenjohtajuuden, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajuuden, liikuntalautakunnan puheenjohtajuuden, sekä rakennuslautakunnan ja nuorisolautakunnan varapuheenjohtajuuden. Ylikunnallisissa paikoissa Turun SDP:llä pysyy sairaanhoitopiirin puheenjohtajuus.

Turun SDP:n hallitus aloittaa luottamuspaikkajaon valmistelun Turun SDP:n edustajistolle heti kun sukupuolikiintiöt vielä selviävät. Edustajisto kutsutaan päättämään paikkajaosta vielä tämän kuun aikana.

Lopullisesti luottamuspaikoista päättää Turun uusi kaupunginvaltuusto, joka kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 12.6.

Turun soppatykkimies täyttää pyöreitä – juhlii jakamalla lohikeittoa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Turkulainen Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5. Hän juhlii jakamalla lohisoppaa torilla 4.5.

Kimmo Kaihlamon voi tavata joka torstai Turun kauppatorilla soppatykin luona. Niin tänäkin torstaina, kun hän tuo jaettavaksi tykillisen lohikeittoa omalla kustannuksellaan. Se on hänen tapansa juhlia syntymäpäiväänsä.

– Voisin haastaa muutkin pyöreitä vuosia täyttävät liikkeen veteraanit – demarit ja sosialidemokraatit – hyödyntämään tällaisen mahdollisuuden. Siitä on hyötyä ihmisille ja itselleen saa hyvän mielen, Kaihlamo kannustaa.

Kaihlamo on ikänsä äänestänyt sosialidemokraatteja – se on hänelle yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Tärkeitä arvoja hänelle ovat oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja toisista huolehtiminen. Sitä sopan jakaminenkin on.

– Olen itse saanut niin paljon – olen seitsemänkymppinen, suht’ terve ihminen ja taloudellisesti asiat ovat kunnossa. Jotta ymmärtäisi saadessaan jotakin, että kuinka kivaa saaminen on, pitää ensin ymmärtää, kuinka hauskaa on antaminen, Kaihlamo tuumii.

Metallin miehiä

Kaihlamo työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään vajaa 40 vuotta ilmastointilaitteita valmistavassa Fläkt woodsissa eli entisessä Suomen puhallintehtaassa. Ay-liikkeeseen Kaihlamo lähti 1970-luvun puolivälissä, kun häntä pyydettiin Metallityöväen liiton liittokokousvaaleihin ehdolle sosialidemokraattien listoille. Työpaikalla enemmistö oli kommunisteja, joten kokemus sd-listoilla olosta oli hurja ja vähän pelottavakin.

– Jälkeenpäin katsottuna se kasvatti minua ihmisenä. Sain uusia näkökulmia ja voimaakin. Ymmärsin kommunistien kanssa seurustellessani, miksi en voi olla kommunisti, hän kertoo.

Kaihlamo toimi työpaikallaan luottamusmiehenä ja yhden kauden pääluottamusmiehenäkin. Metallin Varsinais-Suomen piirijärjestön puheenjohtajana hän toimi noin 18 vuotta. Sitä kautta hän pääsi kosketuksiin muiden alan työpaikkojen kanssa, ja oppi arvostamaan oman työpaikkansa hyvyyttä.

– Mielestäni olimme edelläkävijä paikallisessa sopimisessa. Pystyimme sopimaan paljon asioita paikallisesti jo 1980-luvulta lähtien. Erilaiset tätä maata johtavat diplomi-insinöörit puhuvat nyt paikallisesta sopimisesta. He eivät tiedä, mitä kaikkia mahdollisuuksia työehtosopimukset antavat paikalliseen sopimiseen, hän sanoo.

Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5.2017. Syntymäpäiväsopat hän tarjoaa Turun torilla torstaina 4.5. kello 11 alkaen.

Keskustelua aiheesta

Hallituksen päälle sataa tulikiveä: ”Tämä vie leivän kuljetusyrittäjiltä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunta äänesti liikennepalvelulain uudistuksesta tänään. Hallituspuolueet äänestivät nurin opposition vastalauseeseen sisältyneet lausumat. Näin ollen laki astuu voimaan heinäkuussa 2018 mietinnön mukaisena.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela murehtii sitä, että huolta taksipalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa ei kuultu.

– Opposition ja taksialan lisäksi monet kansalaiset ovat varoitelleet, miten tulee käymään hinta- ja määräsääntelyn vapauttamisen myötä. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Huolta taksipalveluiden saatavuudesta ei kuultu.

Taimelan mielestä valiokunnan mietintö jäi monilta osin toiveiden tasolle harmaan talouden torjunnassa. Hän epäilee, että taksien vapaa hinnoittelu, eri maksujärjestelmien käyttö ja lupavalvonnan vapauttaminen kasvattavat harmaan talouden mahdollisuuksia tavarankuljetuksessa.

– Hallitus asettaa luvanvaraiset kuorma-autokuljetukset eriarvoiseen asemaan markkinoilla, kun tavarankuljetuksissa pakettiautojen luvanvaraisuudesta luovutaan. Tämä tulee viemään leivän kuljetusyrittäjiltä, Taimela varoittaa.

Piia Elo nousee Turun sd-valtuustoryhmän johtoon

Kuva: Getty Images

Turun SDP:n uuden aloittavan valtuustoryhmän puheenjohtajaksi on valittu yksimielisesti Piia Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valttiin Berhan Ahmadi ja toiseksi Päivi Pietari. Ryhmän sihteerinä jatkaa Petja Raaska.

Valtuustoryhmä antoi myös lausuntonsa Ruusukorttelin kaavaesityksestä, jota se pitää erinomaisena turkulaisille ikäihmisille ja vuokra-asukkaille. Sosialidemokraatit ovat kuitenkin huolissaan vuokra-asuntojen määrästä ja laadusta.

– Turussa on pula vuokra-asunnoista ja keskustan kohteet ovat kaikkein halutuimpia. Tekeillä ei ole juurikaan muita kaavoja vuokra-asuntokäyttöön.

Ruusukorttelin uuden kohteen tieltä joudutaan purkamaan kaksi päiväkotia. Rakennustöiden päätyttyä tarjolla on enemmän päiväkotipaikkoja kuin nyt. SDP:n vaatimuksesta kaupunginhallitus on myös päättänyt, että väistötilat hoidetaan lapsille ennen rakennusluvan myöntämistä ja vaatii tämän kirjattavaksi myös valtuuston päätökseen.

Uusi vuokra-asuntokohde ei tule yksityiselle rakennuttajalle vaan Turun kaupungin kokonaan omistamalle TVT-asunnot Oy:lle, eli mahdollinen taloudellinen hyöty palautuu sellaisenaan veronmaksajille, sosialidemokraatit korostavat.