Tutkijademari kaipaa avoimuutta politiikkaan – “Jokaisen veronmaksajan pitäisi saada tietää, mitä verorahoilla on tehty”

Kuva: Henry Toivari
Politiikassa mukana oleminen on tuonut Vilja Siitoselle esiintymiskokemusta, josta on hyötyä myös tutkijan työssä.

Vilja Siitonen ei ole tavallinen demari. Hän on 32-vuotias luonnontieteilijä, joka on kuulunut puolueeseen jo kuusitoista vuotta. Siitosen luonnonyhdisteitä käsittelevä väitöskirja valmistui kesän aikana ja ensi keväänä on vuorossa jo neljännet kuntavaalit. Ei olekaan perusteetonta sanoa, että Siitonen on sekä tutkija että poliitikko.

SDP on kuitenkin kansainvälinen tasa-arvon ja sivistyksen liike. Miksi se ei sopisi korkeastikoulutetulle naiselle?

– Minulla on kaksi haastavaa, mutta hyvin erilaista hommaa. Ne antavat hyvin vastapainoa toisilleen, sanoo tällä hetkellä kaupunginhallituksen varajäsenenä ja konsernijaoston jäsenenä Turussa toimiva Siitonen.

Tutkijan ja poliitikon roolit ovat monessa kohdassa tukeneet toisiaan.

– Politiikassa ja tutkimuksessa molemmissa täytyy esiintyä jonkin verran. Kaikki tutkimustyötä tekevät eivät nauti siitä. Se, että on ollut mukana politiikassa on auttanut esiintymiseen, kun on tullut kokemusta siitä.

“16-vuotiaana oli paljon selkeämpi kuva maailmasta”

Siitoselle oli jo lukioikäisenä selvää, ettei hän halua politiikasta ainakaan alkuvaiheessa ykkösuraa. Biokemian opiskelu olikin jotain aivan muuta kuin politiikkaa. Siitonen ryhtyi tekemään väitöskirjaansa heti maisteriksi valmistuttuaan. Tieteen tekeminen on vaikuttanut myös hänen tapaan toimia politiikassa.

– Harmaan sävyt, niitä on tullut tosi paljon enemmän, kun tekee tutkimusta työkseen. Asioita ei vaan oteta totuutena, vaan niitä täytyy pureskella ja miettiä eri näkökulmista. Se ei ole tyypillinen tapa tehdä politiikkaa.

– Nuorempana oli paljon selkeämpi kuva maailmasta. Mitä enemmän asioita ajattelee, sitä hankalammaksi ne muuttuvat. Yksi vaihtoehto ei ole enää ehdottomasti parempi kuin toinen, vaan asioissa on hyvät puolet ja huonot puolet. Tietysti se on hyvä, ettei ole enää mustavalkoista ajattelua, mutta se voi olla vaikeampi myydä äänestäjille.

Vilja Siitonen on kokenut tutkimusta tehdessään tärkeäksi sen, että yrittää kertoa myös ulospäin tutkimuksestaan. Hän on muun muassa kirjoittanut Turun Sanomiin tutkimuksesta ja lähettänyt lehdistötiedotteita, kun työ on edennyt.

– Tutkijan työhön kuuluu myös se, että kertoo veronmaksajille heidän omalla kielellään, mitä siinä tutkimuksessa tehdään. Verorahoistahan suurin osa rahoituksesta tulee.

– Se on se, mitä politiikka on minulle antanut. Ei riitä, että tekee asioita. Täytyy myös kertoa ihmisillä, mitä tekee.

“Joudun usein perustelemaan puoluevalintaani”

Kun Vilja Siitonen liittyi SDP:n jäseneksi vuonna 2000, maailma oli kovin erilainen. Hänen mielestään demareilla oli silloin selkeämpi paikka puoluekartalla, mutta sittemmin muut ympärillä ovat muuttuneet enemmän kuin SDP.

– Kun liityin, tuntui että tämä on varma kotisatama. Maailmantilanne oli hyvin erilainen silloin kuin nyt. Esimerkiksi Perussuomalaiset oli marginaalinen puolue. Emme ole kehittyneet niin paljoa kuin olisi pitänyt, pitäen samalla kiinni perusarvoistamme.

Esimerkiksi ay-liike on tiukasti kytköksissä meihin, mutta kenen puolella se on?

Siitosen mielestä tulisi tunnistaa, kuka on se tämän päivän duunari, joka kaipaa puolustamista.

– Esimerkiksi ay-liike on tiukasti kytköksissä meihin, mutta kenen puolella se on? Meillä on aika paljon korkeasti koulutettuja, jotka ovat pahemmassa tilanteessa kuin perinteiset teollisuusalan duunarit. Ihmisiä yritetään saada yksityisyrittäjiksi ja nollatuntisopimuksista on tullut normi. Meidän pitäisi taistella kaikkien työläisten puolesta.

Korkeasti koulutettuna nuorena naisena Siitonen joutuu toisinaan perustelemaan puoluevalintaansa muille. Hänen mielestään korkeasti koulutettujen naisten on tällä hetkellä vaikea äänestää demareita ja moni valitsee Vihreät.

– SDP on kuitenkin kansainvälinen tasa-arvon ja sivistyksen liike. Miksi se ei sopisi korkeastikoulutetulle naiselle? Vihreät on onnistunut nappaamaan monien mielikuvissa sen paikan, mikä meillä pitäisi olla.

“Äänestämällä viime eduskuntavaaleissa ei pystynyt vaikuttamaan siihen, mikä on Suomen linja”

– Meidän pitäisi pystyä palauttamaan usko politiikkaan. Mikään ei ole mennyt niin kuin viime vaaleissa sanottiin, joten en yhtään ihmettele, jos joku ei nyt halua äänestää, Siitonen toteaa.

Vilja Siitonen lähtisikin palauttamaan uskoa politiikkaan lisäämällä demokratian läpinäkyvyyttä.

– On huolestuttava kehityssuunta, että on koko ajan vaan enemmän salaisia asioita, mitä verorahoilla tehdään. Samoin kuin tutkijoiden pitää kertoa mitä he tekevät, jokaisen veronmaksajan pitäisi saada tietää, mitä verorahoilla on tehty.

Emme me halua, että yksittäiset ihmiset joutuvat maksamaan palveluista hirveitä summia.

Siitosen mielestä SDP:n tulisi palata perusasioihin. Kaikki yhteiskunnan peruspalvelut tulee pitää korkeatasoisina ja ne tulee rahoittaa mieluummin verovaroin kuin palvelumaksujen kautta.

– Meidän ydin on se, että verovaroin pyöritetään asioita. Emme me halua, että yksittäiset ihmiset joutuvat maksamaan palveluista hirveitä summia. Palveluiden pitää myös olla niin laadukkaita, että kaikki haluavat käyttää niitä.

– Uskon, että tämä kiinnostaa kaikkia. Ei se rikas ihminen, joka on maksanut paljon veroja, halua maksaa palvelumaksuja. Eikä se yksinhuoltaja, jolla ei ole rahaa. Tämä asia voisi yhdistää meitä kaikkia. Veroja maksetaan sen takia, että niiden avulla pitäisi kustantaa nämä asiat, Siitonen päättää.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hallituksen päälle sataa tulikiveä: ”Tämä vie leivän kuljetusyrittäjiltä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunta äänesti liikennepalvelulain uudistuksesta tänään. Hallituspuolueet äänestivät nurin opposition vastalauseeseen sisältyneet lausumat. Näin ollen laki astuu voimaan heinäkuussa 2018 mietinnön mukaisena.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela murehtii sitä, että huolta taksipalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa ei kuultu.

– Opposition ja taksialan lisäksi monet kansalaiset ovat varoitelleet, miten tulee käymään hinta- ja määräsääntelyn vapauttamisen myötä. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Huolta taksipalveluiden saatavuudesta ei kuultu.

Taimelan mielestä valiokunnan mietintö jäi monilta osin toiveiden tasolle harmaan talouden torjunnassa. Hän epäilee, että taksien vapaa hinnoittelu, eri maksujärjestelmien käyttö ja lupavalvonnan vapauttaminen kasvattavat harmaan talouden mahdollisuuksia tavarankuljetuksessa.

– Hallitus asettaa luvanvaraiset kuorma-autokuljetukset eriarvoiseen asemaan markkinoilla, kun tavarankuljetuksissa pakettiautojen luvanvaraisuudesta luovutaan. Tämä tulee viemään leivän kuljetusyrittäjiltä, Taimela varoittaa.

Piia Elo nousee Turun sd-valtuustoryhmän johtoon

Kuva: Getty Images

Turun SDP:n uuden aloittavan valtuustoryhmän puheenjohtajaksi on valittu yksimielisesti Piia Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valttiin Berhan Ahmadi ja toiseksi Päivi Pietari. Ryhmän sihteerinä jatkaa Petja Raaska.

Valtuustoryhmä antoi myös lausuntonsa Ruusukorttelin kaavaesityksestä, jota se pitää erinomaisena turkulaisille ikäihmisille ja vuokra-asukkaille. Sosialidemokraatit ovat kuitenkin huolissaan vuokra-asuntojen määrästä ja laadusta.

– Turussa on pula vuokra-asunnoista ja keskustan kohteet ovat kaikkein halutuimpia. Tekeillä ei ole juurikaan muita kaavoja vuokra-asuntokäyttöön.

Ruusukorttelin uuden kohteen tieltä joudutaan purkamaan kaksi päiväkotia. Rakennustöiden päätyttyä tarjolla on enemmän päiväkotipaikkoja kuin nyt. SDP:n vaatimuksesta kaupunginhallitus on myös päättänyt, että väistötilat hoidetaan lapsille ennen rakennusluvan myöntämistä ja vaatii tämän kirjattavaksi myös valtuuston päätökseen.

Uusi vuokra-asuntokohde ei tule yksityiselle rakennuttajalle vaan Turun kaupungin kokonaan omistamalle TVT-asunnot Oy:lle, eli mahdollinen taloudellinen hyöty palautuu sellaisenaan veronmaksajille, sosialidemokraatit korostavat.

Yrittäjädemari tekee, eikä vain puhu

Kuva: Jaana Vasama
Seppo Laine pyrkii ensimmäistä kertaa valtuustoon.

Seppo Laine Lokalahdelta on pyrkimässä ensimmäistä kertaa Uudenkaupungin valtuustoon. Lokalahti on siitä mielenkiintoinen paikka, että sieltä ovat kotoisin niin Ilkka Kanerva kuin Kike Elomaakin.

Ugin demareilla ei ollut viime vaaleissa Lokalahdelta ehdokasta lainkaan, joten Sepon mukaantulo otettiin ilolla vastaan.

– Seppo on osallistunut aktiivisesti vaalitapahtumiin ja tekee omaa kampanjaansa hauskan erilaisella tavalla, kommentoivat puoluetoverit torilla.

Seppo oli miettinyt politiikkaan osallistumista jo pidemmän aikaa, joten päätös oli loppujen lopuksi helppo tehdä.

– Yrittäjien asiat, Lokalahden kehittäminen ja sairaalapalveluiden säilyttäminen ovat sydäntä lähellä, kiteyttää Seppo.

Sote-uudistus maakuntahimmeleineen voitaisiin Sepon puolesta haudata samantien. Seppo on tottunut tarttumaan asioihin, hän ei vain puhu, vaan on valmis antamaan oman työpanoksensa asioiden eteenpäin viemiseen.

Tällaisia ihmisiä me tarvitsisimme, kommentoi ohikulkija ja taputtaa Seppoa olkapäälle ohi mennessään.

 

Jaana Vasama, Uusikaupunki

AVAINSANAT

Missä viipyy tunnin junan rahoitus? – turkulaisedustaja hoputtaa turkulaista Orpoa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Turkulainen kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) kannattaa SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Ville Skinnarin tekemää ehdotusta uudesta investointimallista väylähankkeisiin. Skinnari esitti hankkeiden suunnittelun ja rahoituksen rakenteiden uudistamista, jotta hankkeet saadaan käyntiin.

– Nopean ratayhteyden valmistuminen pääkaupungin ja Turun välille on nykyisten suunnitelmien mukaan noin 20 vuoden päässä, Kantola heittää esimerkin.

Hänen mielestään Varsinais-Suomen ja koko Suomen elinkeinoelämän ja kilpailukyvyn kannalta tärkeän hankkeen hyödyt tulee saada käyttöön aiemmin.

– 1,5 miljoonan asukkaan talous- ja työssäkäyntialue on merkittävä etu koko maalle globaalissa kilpailussa, Kantola perustelee.

Skinnari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ehdottivat viime viikolla muun muassa Kuntarahoituksen mukaantuloa korjaus- ja väylähankkeisiin. Näin kunnat voisivat ottaa aktiivisemman roolin hankkeiden viemisessä eteenpäin valtion ja EU:n rahoituksen rinnalla. Tästä toimivia esimerkkejä löytyy useita muualta Euroopasta.

Kantolan mielestä toimivan rahoitusmallin selvittäminen pitää aloittaa nyt.

– Toivoisinkin tässä asiassa aktiivista otetta turkulaiselta valtionvarainministeriltämme Petteri Orpolta (kok). Eri rahoitusvaihtoehtojen kokonaisvaikutusten lisäksi on kyettävä arviomaan myös, mitä maksaa investoinnin lykkääntyminen. Tunnin junan on kuitenkin jo arvioitu maksavan itsensä takaisin 20 vuodessa tuottamansa talouskasvun myötä.

”Perhekahvilaa, muskaria, vauvajumppaa” – sd-kansanedustaja esittää ”neuvolat 2.0”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Hallituksen suunnittelema neuvolapalveluiden yhtiöittäminen ei sovi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenelle, kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalle (sd.). Hän muistuttaa, että äitiys- ja lastenneuvolatyö on kaikkien suomalaisten ylpeys ja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kivijalka.

– Neuvoloiden vahvuus on nimenomaan pitkäkestoisissa asiakassuhteissa perheiden ja neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Lapsen kasvaessa tullaan tutuiksi ja mahdollisiin ongelmiin on helppo tarttua jo ennalta.

Eloranta pelkää, että valinnanvapaus neuvolapalveluissa heikentäisi hoidon jatkuvuutta ja samalla lapsiperhepalveluiden monialainen yhteistyö häiriintyy.

– En ymmärrä mitä hyötyä neuvolatoiminnan yhtiöittämisellä ja markkinoille viemisessä voidaan saavuttaa.

Sen sijaan hänen mielestään tarvitaan neuvolat 2.0.

– Neuvoloissa voisi olla saavissa muitakin palveluita ja tietoa lapsiperheille, perhekahvilaa, muskaria, vauvajumppaa ja niin edelleen, Eloranta linjaa.

Hänen mielestään ylipäänsä koko sote-uudistuksen lakipaketti olisi valmisteltava perusteellisesti uudelleen.

– Muutama päivä ei siihen riitä – kuten hallitus on suunnitellut, Eloranta toteaa.