Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tyly arvio IL-kohujutusta: “Operaatiosta paistaa läpi naisviha, muiden ikävien asioiden ohella”

Tänään valtakunnan politiikassa on kohistu Iltalehden jutusta, jossa väitettiin, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esittänyt Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ajatuksen erillisen turvallisuusneuvoston, niin sanotun nyrkin, perustamisesta.

Demokraatti

Demokraatti

IL kertoi, että sen tietojen mukaan Niinistö teki esityksensä perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa. Marin torjui esityksen ja piti sitä valtiosäännön vastaisena, IL kirjoittaa.

Väitteen ovat kiistäneet niin presidentti Niinistö, pääministeri Marin kuin eduskunnan puhemies Matti Vanhanenkin.

Jyrkimmin IL:n juttua kommentoi ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin.

“Tämä allaoleva on jo häntä koipien välissä muokattu jutun versio, mutta sanon nyt suoraan, että Iltalehden tämän päivän operaatiosta paistaa läpi naisviha, muiden ikävien asioiden ohella”, professori kirjoitti Twitterissä saatteeksi IL:n jutun päivitettyyn versioon, jossa ovat mukana myös valtiojohdon kommentit jutusta. Alkuperäisessä uutisessa heitä ei oltu kuultu.

Marin ja Niinistö kiistivät IL:n tiedot seuraavalla viestillä:

”Iltalehdessä tänään esitetyn väitteen johdosta: TP-Utvassa ei ole sanallakaan käsitelty minkäänlaisen erityisryhmän perustamista koskien vallitsevaa kriisiä. Perjantain keskustelu oli tavanomaiseen tapaan hyvähenkinen.”

Lisää aiheesta

Puhemies Vanhanen kommentoi aihetta sanomalla, että keskustelemme suhteellisen säännöllisesti tasavallan presidentin kanssa yleisestä tilanteesta, mutta hän ei ole ehdottanut minulle ”nyrkin” perustamista.

“Käsitykseni on, että kolmen valtioelimen yhteistyö keskellä kriisiä toimii hyvin”, Vanhanen kirjoitti Twitterissä lauantai-iltana.

Iltalehden mukaan tp-utvan tapahtuminen jälkeen pääministeripuolue SDP olisi lähettänyt presidentin kansliaan pyynnön, että presidentti Niinistö pitäytyy Suomen perustuslain mukaisessa valtiosäännössä, eikä valmistele aloitteita, jotka SDP:n ja Marinin hallituksen näkemyksen mukaan kuuluvat hallituksen toimivallan piiriin.

STT:lle kerrotaan tasavallan presidentin kansliasta, että kansliaan ei tällaista kirjettä tai sähköistä viestiä ainakaan lauantai-iltaan mennessä ollut saapunut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE