Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Työnantajan on aika ymmärtää, että ostovoima pitää ottaa vakavasti” – YTN antoi lakkovaroituksen teknologiateollisuuden yrityksiin

Arja Jokiaho

Ylemmät Toimihenkilöt YTN tiedottaa julistavansa kolmipäiväisen lakon valikoiduissa teknologiateollisuuden yrityksissä. Toteutuessaan 15. helmikuuta alkavien lakkojen piirissä on noin 20 000 ylempää toimihenkilöä.

Demokraatti

Demokraatti

YTN kertoo päätyneensä uuden lakon julistamiseen, koska työriidan sovittelu ei ole edennyt ja sovittelu päättyi toistaiseksi tuloksettomana tänään. Työmarkkinaosapuolet ovat eri mieltä siitä, millaiset palkankorotukset aloilla riittävät.

– Työnantajan on aika ymmärtää, että ostovoima pitää ottaa vakavasti. Hintojen nousu on syönyt viime vuonna ison osan palkasta ja myös kuluvana vuonna inflaatio jatkuu korkeana, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki sanoo tiedotteessa.

Nyt ilmoitettujen lakkojen lisäksi aiemmin alalle ilmoitettu niin sanottu venymiskielto jatkuu. Se tarkoittaa, että ylitöitä ei tehdä, työasioissa ei matkusteta vapaa-ajalla eikä saldoa saa kerryttää. Näin alan työntekijät tekevät vain työsopimuksessa sovitun mittaista työpäivää. Vastaava kielto on voimassa myös suunnittelu- ja konsulttialalla.

YTN on neuvotellut Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa uusista työehtosopimuksista teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla viime vuoden syksystä lähtien. Vanhat työehtosopimukset irtisanottiin marraskuun lopussa.

– Toivomme, ettei lakkoja tarvitsisi järjestää ja palkansaajat voisivat keskittyä tuottavaan työhön. Jos työnantaja ei suostu säälliseen korotustasoon, ei meille kuitenkaan jää muuta vaihtoehtoa, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoo tiedotteessa.

YTN:n aiemmin ilmoittamat lakot alkavat huomenna keskiviikkona noin kymmenessä teknologiateollisuuden sopimusalan yrityksessä. Petteri Oksa kertoo Twitterissä, että työriidan sovittelu jatkuu 5. helmikuuta.

Teollisuusliiton hylkäämä sovintoesitys ei olisi kelvannut meillekään.

TYÖNTEKIJÖIDEN sopimuksista teknologiateollisuudessa neuvotteleva Teollisuusliitto hylkäsi perjantaina valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. Korotus oli liiton mukaan kokonaisuudessaan kahden vuoden ajalle pieni, ja se olisi kohdentunut jäsenistölle epätasaisesti, koska vain osa siitä oli yleiskorotusta.

– Teollisuusliiton hylkäämä sovintoesitys ei olisi kelvannut meillekään. Se on sekä tasoltaan, että rakenteeltaan riittämätön. Meille on lisäksi kerrottu, ettei meille haluta antaa samaa yleiskorotusosuutta kuin mitä tuossa esityksessä oli, Petteri Oksa kertoo.

– Kaikille tuleva korotus on tässä poikkeuksellisessa tilanteessa vielä tavanomaistakin tärkeämpi, Teemu Hankamäki sanoo.

YTN muistuttaa, että yritysten tilanne on ollut pääosin erittäin hyvä.

– Yritykset ovat saaneet siirrettyä kasvaneita kustannuksia hintoihin. Viime päivinä julkisuudessa on kerrottu suuryritysten hyvistä tuloksista ja luvassa olevista isoista osingoista.

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN työnantajat kritisoi YTN:n, Teollisuusliiton sekä Ammattiliitto Pron lakkovaroituksia. Työnantaja enteilee tiedotteessa, että myös Pron ensimmäinen lakko alkanee keskiviikkona, vaikka työriitaa sovitellaan vielä tiistaina illalla. Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo liittojen toiminnan olevan ”vastuutonta ja hyvin erikoista”.

– Liittojen toiminta on vastuutonta ja hyvin erikoista. Pakostakin tulee mieleen ajatus, onko tässä kyse muustakin kuin palkansaajien ostovoimaa koskevasta huolesta – esimerkiksi halusta näyttää valtaa eduskuntavaalien alla, Ruohoniemi pohtii tiedotteessa.

– Työmarkkinapöydistä tarvitaan mahdollisimman pian ratkaisut, jotka ottavat tasapainoisella tavallaan huomioon palkansaajien ostovoiman ja yritysten mahdollisuudet pärjätä maailmanmarkkinoilla, hän sanoo.

YTN:n tänään ilmoittaman lakonuhan piirissä on 42 teknologiateollisuuden yritystä. Teollisuusliiton lakonuhka kattaa 43 yritystä.

Muokattu 31.1. klo 14.51: täydennetty työnantajapuolen kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE