Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

29.9.2023 06:58 ・ Päivitetty: 29.9.2023 06:58

Työryhmä pidentäisi yksityisen turvallisuusalan koulutuksen kestoa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sisäministeriön työryhmä esittää, että yksityisen turvallisuusalan koulutuksen kestoa pitäisi pidentää nykyisestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vartijan peruskoulutus kestää nyt vähintään 120 oppituntia. Järjestyksenvalvojan koulutus on puolestaan 40 tuntia ja kertauskoulutus 8 tuntia. Koulutuksessa tulisi työryhmän mukaan lisätä esimerkiksi voimakeinojen käytön lakisääteisiä edellytyksiä koskevaa opetusta.

Selvityksen tiedotteen mukaan todennäköisyys sille, että alan työntekijä joutuu käyttämään perusoikeuksiin puuttuvia keinoja vaihtelee paljon. Tämä riippuu siitä, millaisessa tehtävässä ihminen toimii.

-  Todennäköisyys on suurimmillaan alueilla ja paikoissa, joille asetetaan järjestyksenvalvojia pitämään yllä järjestystä ja turvallisuutta, tiedotteessa todetaan.

Työryhmä ehdottaa myös tiukennuksia yksityisen turvallisuusalan omavalvontaan. Nykyisin alan omavalvonta ei ole laissa säädettyä, ja työryhmän mukaan sen valvonnan taso vaihtelee. Omavalvontasuunnitelman pitäisi olla alan elinkeinoluvan haltijoille laissa säädetty velvoite, arvioi työryhmä. Myös poliisilaitosten valvontakäytäntöjä pitäisi työryhmän mukaan yhtenäistää.

Ministeriö julkisti perjantaina työryhmän yksityistä turvallisuusalaa koskevan raportin.

YKSITYISTÄ turvallisuusalaa koskeva selvitys määrättiin sen jälkeen, kun viime ja tänä vuonna tuli ilmi lukuisia tilanteita, joissa yksityisen turvallisuusalan henkilöstön epäiltiin käyttäneen asiattomasti voimakeinoja.

Sisäministeriö asetti työryhmän tammikuussa arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Tammikuussa tuolloinen sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi, että yksityisen turvallisuusalan koulutuksen, ohjauksen ja valvonnan riittävyyttä on tarpeen arvioida laajasti.

Varsinkin vuodenvaihteessa turvallisuusalan väkivaltaisuudet puhuttivat paljon.

Viime joulukuussa poliisi oli kertonut tutkivansa järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia pääradan juna-asemien yhteydessä pääkaupunkiseudulla. Sittemmin syyttäjä on nostanut tapauksessa syytteet 15:tä järjestyksenvalvojaa vastaan. Heidän epäillään pahoinpidelleen ihmisiä juna-asemilla ja niiden läheisyydessä Vantaalla ja Helsingissä. Syytteet koskevat pääosin pahoinpitelyrikoksia ja osin myös virkarikoksia.

Syyttäjän tietojen mukaan epäillyt kiistävät epäillyt rikokset pääosin. Oikeudenkäynti asiassa alkaa lokakuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Toisessa tapauksessa nainen kuoli Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden voimankäyttötilanteessa tammikuun alussa. Viime viikolla kerrottiin, että asiassa on nostettu syyte kuutta ihmistä vastaan. Heitä syytetään kuolemantuottamuksesta. Epäillyt toimivat syyttäjän mukaan kauppakeskuksen alueella vartijana tai järjestyksenvalvojana. Syyttäjän mukaan kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

VARTIOIMISLIIKETOIMINTAA ja järjestyksenvalvontaa säätelee laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta säädetään lisäksi lain nojalla annetussa sisäministeriön asetuksessa. Nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan vuonna 2017.

Sisäministeriö kertoi tammikuussa, että Suomessa on vajaat 17  000 vartijaksi hyväksyttyä ja noin 36  000 järjestyksenvalvojaksi hyväksyttyä.

Työryhmässä oli edustajat oikeusministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Poliisihallituksesta ja Opetushallituksesta. Lisäksi työryhmään kutsuttiin turvallisuusalan yritysten toimialajärjestö Suomen Vartioliikkeitten Liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto toimi työryhmässä pysyvänä asiantuntijana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU