Työmarkkinat
23.4.2025 07:57 ・ Päivitetty: 23.4.2025 07:57
Tytöttelyä, ilkeilyä ja jopa ulkonäön kommentointia – kaikkea tätä johdon assistentit joutuvat edelleen sietämään
Vähättely, häirintä, arvostuksen puute ja tytöttely on yhä osa johdon assistenttien arkea, selviää Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä.
Kyselyn mukaan johdon assistenteista 52 prosenttia on kokenut epäasiallista kohtelua työuransa aikana ja 28 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Tukipalveluiden asiantuntijoita ja assistentteja edustavan Skillan kaikista jäsenistä 45 prosenttia oli kokenut epäasiallista kohtelua työuransa aikana.
Kunnissa työskentelevistä Skillan jäsenistä jopa lähes 60 prosenttia kertoi kokeneensa epäasiallista kohtelua tai arvostuksen puutetta. Kolmannella sektorilla vastaava luku oli 50 prosenttia, valtiolla 48 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 43 prosenttia.
Skilla arvioi jäsenistönsä kokevan epätavallisen paljon epäasiallista kohtelua ja/tai arvostuksen puutetta työtehtävänsä vuoksi. Skillan toiminnanjohtaja Elina Havu kertoo, että aiheesta kysyttiin osana jäsentutkimusta nyt toista kertaa.
– Edellisellä kerralla vuonna 2021 luvut olivat samansuuntaisia, joten kyse ei ole yksittäisestä poikkeamasta. Kysymyksessä on jatkuva ongelma, jota yhdistyksemme on tuonut esiin jo 1980-luvulta saakka, Havu sanoo tiedotteessa.
– Epäasiallinen kohtelu on jäsentemme kertoman mukaan esimerkiksi osaamisen vähättelyä, arvostuksen puutetta, tytöttelyä, ulkopuolelle jättämistä, ilkeää kohtelua tai jopa ulkonäön kommentointia, hän kuvailee.
Uhrin asemasta on usein vaikeaa puuttua tilanteeseen.
TYÖNANTAJAN on työturvallisuuslain mukaan ryhdyttävä käytettävissä olevin keinoin toimiin epäkohdan poistamiseksi, jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa häirintää tai muuta epäasiallista kohteelua, Akavan Erityisalojen johtava juristi Jenni Salonen muistuttaa tiedotteessa.
– Jäsenpalautteista tiedämme, että uhrin asemasta on usein vaikeaa puuttua tilanteeseen. Epäasiallista kohtelua kestetään, koska oma työmarkkina-asema koetaan huonoksi, hän kertoo.
Koska ilmoituskynnys on korkea, jää epäasiallinen kohtelu usein piiloon. Toisaalta Salosen mukaan työnantajalla voi olla esimerkiksi mainehaitan vuoksi tarvetta piilotteluun.
– Akavalaisten liittojen kyselyssä vain vajaa kolmasosa työnantajista oli puuttunut rikolliseksi katsottavaan seksuaaliseen häirintään, Salonen kertoo.
SKILLAN toiminnanjohtaja Elina Havu arvioi, että tukipalveluiden asiantuntijoita ja assistentteja altistaa häirinnälle esimerkiksi alan naisvaltaisuus. Epäasiallista kohtelua kumpuaa Havun mukaan myös assistentti- ja tukipalvelutyötä koskevista vanhentuneista mielikuvista.
– Työn kuvitellaan sisältävän pelkästään rutiininomaisia ja suorittavia työtehtäviä. Todellisuudessa assistenttien ja muiden toimistotyön ammattilaisten työnkuva on muuttunut yhä kompleksisempien asioiden työstämiseksi ja vahvaa asiantuntijuutta vaativaksi.
Havun mukaan myös lähellä johtoa työskenteleminen saattaa vaikeuttaa epäasiallisen kohtelun havaitsemista.
– Tukipalveluiden asiantuntijat ja assistentit saattavat sietää epäasiallista kohtelua muita pidempään kokien, ettei heidän asemansa anna riittävästi valtaa tuoda esiin epäkohtia.
Akavan Erityisalat katsoo, että henkilöstöedustajilla pitäisi olla vahvempi rooli epäasiallisen kohtelun paljastamisessa.
– Henkilöstöedustaja on usein työntekijöille tuttu tukihenkilö. Hän on tottunut ja koulutettu avaamaan suunsa myös epäkohdista, jotka mieluiten lakaistaisiin maton alle, Jenni Salonen.
Kansainvälistä hallinnon ja johdon assistenttien päivää vietetään tänään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.